Erdély a zenekarok szemével – a héten startoló Double Rise fesztivál fellépői mesélnek

2018.06.25. 19:00, rerecorder

double_rise.jpg

Az erdélyi Double Rise fesztivál idén június 27-30-ig tart. A Tankcsapdától Lovasi Andráson át a hiperkarmáig fellép szinte a teljes magyar popzenei élmezőny, de az underground is képviseli magát, a Dope Calypsótól olyan remek erdélyi zenekarig, mint a Palma Hills, tényleg igen széles a zenei merítés. Arról nem is szólva, hogy a folk- és összművészeti programok is erősek, a helyszín lehetőségeit kihasználó természeti és sportesemények pedig végképp sajátos karaktert adnak a fesztnek. Íme, a szerdán, pazar környezetben kezdődő esemény kapcsán Erdélyhez, a helyszínt jelentő Torockóhoz és a Double Rise fesztiválhoz kötődő anekdoták, zenekari sztorik a 30y-tól, az Irie Maffiától, a Kerekes Bandtől és a Quimbytől. Torockó a határtól néhány órányi autóútra van, még bőven érdemes ide tervezni a heti vakációt.

Kérdések:

01. Rengeteg felkérést, meghívást kaptatok a nyárra – miért mondtatok igent a Double Rise fesztiválnak, miért őket választottátok?
01b. Ha már jártatok a fesztiválon, mi az oka, hogy ismét igent mondtatok a Double Rise meghívására?

02. Erdélyben, erdélyi magyaroknak zenélni – milyen zenélni a kinti közönségnek? Más, mint az itthoniaknak? Ad valamilyen pluszt?

03. Természeti környezet, helyszín – hogyan tekintetek Erdélyre és a térségre (Torockóra, Székelykőre)? Mit vártok a helyszíntől, mit reméltek, hogyan fogjátok érezni magatokat?
03b. Ha már jártatok itt korábban, milyen érzésekkel töltött el, amikor itt voltatok?

04. A zenélésen kívül hogyan tervezitek az ottlétet? Meghallgattok más zenekarokat, megnéztek egy slam poetry előadást, esetleg részt vesztek egy rafting túrán?



A DOUBLE RISE FESZTIVÁLHIMNUSZÁT A HIPERKARMA ADJA ELŐ.


és akkor íme a zenekarok válaszai:


30y

30y.jpg

01b. Egész egyszerűen szeretünk koncertezni, és a torockói helyszín az egyik legvarázslatosabb helyszín, ahol egy zenekar játszhat, ki nem hagynánk.

02. A különleges helyszínek, és a különleges emberekkel való találkozás minden koncertbe beledolgozza magát, és legnagyobb szerencsénkre Torockón egyikből sincs hiány.

04. Egyik helyszínről utazunk a másikra a nyáron, de a Double Rise kapcsán ügyeltünk arra, hogy az Ádinak legyen ideje megmászni a hegyet, nekünk pedig legyen alkalmunk megnézni, ahogy leinteget nekünk.


columbo.jpgIrie Maffia, Brains, Columbo

01. Mivel ritkábban játszunk Erdélyben, a közönség sokkal jobban ki van éhezve egy-egy koncerten ránk és ez nagyon érezhető a színpadon. Elsöprő az az energia, amit az erdélyi emberektől kapunk és ezt igyekszünk a koncerteken hasznosítani.

03. Én bevallom, nem voltam még Torockón, de rengetegen dicsérték már. Maga Erdély gyönyörű, amikor csak tehetem összekötöm a koncerteket egy-egy városnézéssel vagy kirándulással. Így adódott az is, hogy egy régebbi Irie Maffia-koncert után néhányan maradtunk még pár napot, autót béreltünk és bejártuk a környéket.

04. A fesztiválból annyit szeretnénk látni amennyit csak lehet. Sajnos elég feszített lesz a tempónk, ugyanis azon a héten van egy másik nagy fesztiválunk is, de én egy kicsit szerencsésebb helyzetben vagyok, mert a Brains zenekarral is játszom Torockón, így két napom lesz körbenézni. :)


Irie Maffia, Busa Pista

busa_pista.jpg

01. Szeretek Erdélyben játszani, felszabadultabb a közönség, mint itthon.

02. Én imádom a természetet, hiszen én is egy erdő mellett nőttem fel. Én várom a fellépést, szerintem ütős lesz.

03. Még nem jártam Torockón.

04. Természetesen, ha időben érünk a helyszínre, akkor megnézem a többi zenekart és a slammereket is!


Kerekes Band

kerekes.jpg

01b. Fehér Zsombor: Az erdélyi furulyás népzene volt az a hangzás, ami Jimi Hendrix után fel tudott villanyozni. Totális véletlen, de a Torockótól csupán 40 kilométerre lévő Magyarbece furulyamuzsikái voltak az első dallamok, amiket megtanultam. A magyarbecei Szántó Ferenc pontozójából született Szantofer című számunk minden koncert elengedhetetlen bulihimnusza. Naná, hogy mindig szívesen járunk Erdélybe, ahol annyi impulzív hatás érhet minket minden nap! Torockón egy nap alatt rögtön kétnapi adagban... Gyönyörű hely, nagyszerű közönség, kiváló fesztivál!

02. Fehér Viktor: Amikor tanultuk a csángó népzenét, nagyon sokat jártunk Erdélyben. Sok találkozás, sok élmény ért minket, ami nélkül ma nem lenne olyan a zenénk, amilyen. Amikor Erdélyben játszunk, mindig eszembe jutnak a válaszúti stoppolások, a gyimesi esztenák, vagy a hargitai túrák. Ezek az emlékek töltik meg a zenénket szívvel, és ezt szerintem az erdélyiek is érzik.
Csarnó Ákos: Családom apai ága erdélyi származású, ezért is lehet egy mély vonzódásom a vidékhez, a tájhoz. Főleg Mezőség tetszik nagyon, az kicsit hasonlít a palóc vidékhez és Gömörhöz. Nem tudom magyarázni, ez ilyen benyomás, érzés. de talán nem is kell magyarázni. No de a Székelykő! Már két éve is meg akartam mászni a hegyet (kicsit elszontyolodtam, hogy zenélni kell és nem lehet helyette hegyre menni), de most kimondottan készülök! Amúgy is szeretek túrázni, a hegy meg olyan döbbenetesen kihívó, kacér, hogy nem lehet ellenállni. És hát várom majd a kilátást.

03. Csarnó Ákos: Két dolgot szeretnék. Egy jó koncertet, ahol mindenki, kilátogató és zenész egyaránt jól és felszabadultan érzi magát illetve egy csúcsélményt a hegy tetején. Mondjuk egy D dúrt a Székelykőn.

04. Fehér Zsombor: A múltkori Double Rise-unkkor kötöttünk barátságot az AcidDc zenekarral - Baricz Gergőékkel, akikkel azóta oda-vissza rajongói vagyunk egymásnak. Ebből kiindulva nyitott füllel és szívvel fogunk járni ismét.
Csarnó Ákos: Ökrökkel sem fognak tudni elvontatni a hegyre vezető útról engem, most a többiekre hagyom a kultúra és a művészet élvezetét.
Fehér Viktor: Tavaly a FolkSziget tetszett talán a legjobban. Berecz Pityunál jobb házigazdát gyártani sem lehetne, és a népzene is teljesen máshogy szól ezen a helyszínen. Idén sem hagyom ki.


Quimby

quimby_3.jpg

01. Szilárd: Eleve kétszer kel fel a nap. Ez már egy olyan dolog, amit más fesztiválok nem tudnak.
Livius: Óriási a hangulat, nagyon nehéz az erdélyi fesztiválok között válogatni, egyik évben ide, másik évben oda megyünk, speciális esetekben duplázunk.

01b. Szilárd: Mert annyira jól éreztük magunkat tavaly, hogy úgy éreztük, hogy muszáj oda visszamennünk. Tényleg olyan fesztivál, ami a helyszín miatt igazi kuriózum, nem nagyon láttam még hasonló fesztivált.

02. Szilárd: Abszolút! Talán azért, mert a kintiek ritkábban jutnak el Quimby-koncertre, ritkán találkozunk Erdélyben, ezért jobban eseményszámba megy számukra egy ilyen koncert, valószínűleg nagyobb energiával készülnek rá, több szívet adnak bele.

03. Livius: Olyan a miliő, hogyha zene nem volna, akkor is az ember bokájával verdesné az állát és mint tudjuk, nemcsak az ingatlaniparban, de a zenében és a képzőművészetben is fontos a helyszín. Itt pedig nagyon-nagyon jó a buli, ráadásul ez a fesztivál tartalmaz olyan workshopokat, ahol érdemes részt venni. Zenészek zenészektől, képzőművészek képzőművészektől tanulnak és nyilván művészpalánták vagy akár naivok és naivák megtanulhatják bármelyik szakmának a csínját-bínját.

03b. Szilárd: Én nagyon jól ki tudtam kapcsolódni, igazi felüdülés volt testnek és léleknek. A kedves helyi vendéglátóink a helyi patakocskában hűtötték nekem a sört éjszaka és ez például örök emlék marad. Aggódtam, hogy mikor a koncert után jövünk éjszaka már nem lesz nyitva a bár és megbeszéltük, hogy egy bizonyos helyen elrejtenek nekem söröket. Én csak kettőt-hármat szerettem volna félrerakatni, hajnalban viszont mikor mentem a patakhoz 15 sör volt ott sorba rakva, nagyon kedvesek voltak, gondoltak arra, hogy esetleg társasággal megyek.

04. Szilárd: Mindenképpen belenézek más programokba, viszont már tavaly is felmásztam egy darabig a sziklára, idén megpróbálok még magasabbra feljutni.
Livius: Magam is kirándulással töltöm majd az időmet, jammelgetéssel a természet lágy ölén.


a fesztivál hivatalos oldala
a Double Rise a Facebookon

https://recorder.blog.hu/2018/06/25/erdely_a_zenekarok_szemevel_a_heten_startolo_double_rise_fesztival_fellepoi_meselnek
Erdély a zenekarok szemével – a héten startoló Double Rise fesztivál fellépői mesélnek
süti beállítások módosítása