1997 legjobb albumai a Recorder szerint

2017.11.02. 11:23, rerecorder

spiritualized.jpg

Első ránézésre nem volt túl jó év: a britpop mámorosan kimúlt, a két rapvezér halálával a hiphop először torpant meg, a posztgrunge meg szóra sem érdemes. De hajoljunk közelebb: elképesztően sok erős album született, a burjánzó tánczene többfrontos csatát nyert és nászra kelt a rockkal. 1997 popzenei keresztmetszete, húszéves rálátásból. A Recorder friss, 56. lapszámának fókusztémájával 1997-re csévéltünk vissza (pontosabban csévélt vissza St. Vincent a címlapon). 1997 kronologikus idővonala, a mainstream popzenei trendek és az év hiphop- és elektronikus tánczenei momentumai után íme 1997 legjobb albumai! Lesz még cikk a hazai történésekről, listázzuk az év ciki és menő slágereit – sőt 1997-es bulit is tartunk most pénteken, november 3-án a Beat On The Bratben.

 

Húsz éve a popzene. A poptörténeti körforgás húszéves periodicitását követő megemlékezéseinkben hat éve 1991-re, öt éve 1992-re, négy éve 1993-ra, három éve 1994-re, két éve 1995-re, tavaly pedig 1996-ra csévéltünk vissza.


Ahogy 1992, majd ugyanígy 199319941995 és 1996 szerintünk legjobb albumainak összeállításakor, lehetőség szerint (néhány fiatalabb szerzőnk esetében ez nem feltétlenül volt így, és persze mindannyian fedeztünk fel azóta '97-es zenéket) most is arra törekedtünk az egyéni listák elkészítésekor, hogy azok az albumok szerepeljenek, amelyek nagy hatással voltak ránk az adott évben és amelyeket ezek közül ma is szívesen hallgatunk. Húszas listáinkat (amelyeket hamarosan külön is közzéteszünk) aztán bepontoztuk és a lent látható végeredmény a demokratikus összesítésből jött ki (szavazatmennyiséget is súlyoztunk), nagyjából ilyen sorrendben, ahogyan egymás után következnek. Az első helyért a Spiritualized és a Radiohead hajtott fej fej mellett, de azért meggyőző különbséggel kapott jobb szavazatokat a Spiritualized, mögöttük némileg leszakadva a Daft Punk, Björk, a Portishead és Elliott Smith képezett egy szorosabb mezőnyt. A 97-es lemezek értékelésekor minden korábbinál több albumra szavaztunk, ami azt jelenti, hogy bár nem feltétlenül él így az emlékezetekben, de albumszinten ez egy nagyon erős év volt. 1997 további legjobbja között van pár meglepetés is, és persze majd az egyéni listákon még több lesz.

Jó emlékezést, jó felfedezéseket!


Íme, az általunk legjobbnak tartott 1997-es albumok.

01_spiritualized.jpgSpiritualized

Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space

(Dedicated)

Kulcsdal: Broken Heart

Nagyzenekari spacerock gospellel, freejazz-zel, blues-zal, garázsrockkal – monumentális, előzmények nélküli 69 perces hangorkán, amit egy drogokkal feldolgozott szerelmi csalódás ihletett. Időtlen, egyszeri mestermű szívvel-lélekkel a szív és a lélek széteséséről. DE A lemez.


02_ok_comp.jpgRadiohead

OK Computer

(Parlophone)

Kulcsdal: Paranoid Android

Ez a lemez nemcsak 1997, hanem a teljes poptörténelem egyik legkiemelkedőbbje. Korszakalkotó album, állandó hivatkozási alap. Nagyívű, szívhez szóló gitárzene és némi elektronika násza, ezredforduló előtti személyes és társadalmi dilemmákkal, drámákkal. NR A lemez.


03_daftpunk-homework.jpgDaft Punk

Homework

(Soma / Virgin)

Kulcsdal: Around The World

Annyi minden jött innen, hogy talán nehéz felmérni, milyen üdítő volt ez a funkkal, diszkóval ésatöbbi felütött house, amiben végig ott van a játékosság még a horzsoló pillanatokban is. Számonként egy-két dolog történik, de húsz év után sem unalmas. RA A lemez.


04_bjork-homogenic.jpgBjörk

Homogenic

(One Little Indian)

Kulcsdal: Joga

Torz ütemek baljós vonósokkal vegyítve, űr&b barokkpoppal. A lemez szövete – amely ’lüktető szívből kitörő vulkánokat’ és ’sterilen szeretkező kiborgokat’ köt össze – sehol sem feslik fel, pedig óvóan befedi Izland tektonikus lemezei között a homogén űrt. SaCs A lemez.


05_portishead-cover.jpgPortishead

Portishead

(Go! Beat)

Kulcsdal: All Mine

A Portishead a Dummy sikerén megsértődve három évre visszavonult, aztán jött ez a csak felületes hallgatásra hasonló, jóval sötétebb, sebzettebb album, amin minden a helyén van, Beth Gibbons szárnyaló-megtört hangjától az utolsó scratch-ig. RA A lemez.


06_elliott_smith.jpgElliott Smith

Either / Or

(Kill Rock Stars)

Kulcsdal: Alameda

37 percnyi „sűrített levegő”; John Lennon, Simon & Garfunkel, Nick Drake, Kurt Cobain, Evan Dando, Lou Barlow és mi ülünk az ágy szélén, fogcsikorgatva, visszafojtott lélegzettel, elszorult torokkal és bámulunk a Nagy Semmibe (Ballad Of Big Nothing). SoCs A lemez.


07_blur_blur.jpgBlur

Blur

(Food)

Kulcsdal: Song 2

A zenekar keresztbe nyelte le a britpopkorszakot azzal, hogy egy kísérletező, karcos, lo-fi lemezt készített, főképp a gitáros Graham Coxon agymenéseinek köszönhetően, amivel ráadásul megalkották a Parklife melletti legkultikusabb albumukat. ER A lemez.


08_yo-la-tengo-i-can-hear-the-heart-beating-as-one-1492711014.jpgYo La Tengo

I Can Hear The Heart Beating As One

(Matador)

Kulcsdal: Autumn Sweater

Ha kulcsszavakkal jellemeznénk az amerikai házaspár legjobb lemezét, az egy végtelenül hosszú paradoxon lenne. Inkább csak hallgassuk meg az indie rockban és éteri melankóliában gazdag tökéletes elegyet és a végén a mi szívünk is örökké vele dobog majd. ER A lemez.


09_baduizm-front-cover.jpgErykah Badu

Baduizm

(Universal)

Kulcsdal: Appletree

A neosoul origója, egyszerre spirituális, társadalmilag tudatos és fülbemászó – nem csoda, hogy 1997-ben, a kiüresedő r&b idején revelációként hatott. Olyan látomásként, ami nélkül kortársai, de Solange vagy Janelle Monáe sem hangzana úgy, ahogy. KB A lemez.


10_the-chemical-brothers-dig-your-own-hole-1490900378.jpgThe Chemical Brothers

Dig Your Own Hole

(Freestyle Dust / Virgin)

Kulcsdal: The Private Psychedelic Reel

A „második lemez átka” pont annyira kísértette a korán körülrajongott zenészeket ’97-ben, mint ma, a drogtesók viszont olyan magasról tettek erre, mint azóta sem sokan. Inkább kiadták az évtized egyik legjobb dance-albumát – őrületig vitt stíluskavalkáddal. ML A lemez.


11_primal-scream-vanishing-point.jpgPrimal Scream

Vanishing Point

(Creation)

Kulcsdal: Kowalski

Bobby Gillespie-ék egy kisebb kisiklás után ismét megmutatták, hogy mennyivel többek egy funkos blues-rockzenekarnál. Füstös dub-alapokon és triphopon folyik szét a soha el nem készített, de nagyon is átélhető „anarchoszindikalista roadmovie” zenéje. CsG A lemez.


12_urban_hymns.jpgThe Verve

Urban Hymns

(Hut Recordings / Virgin)

Kulcsdal: Bitter Sweet Symphony

Amilyen zűrösen indult az album – a kulcstag, Nick McCabe gitáros nélkül kezdték el írni, majdnem Richard Ashcroft-szóló lett –, végül akkorát ment: egy igazi blockbuster, talán az utolsó nagy britpop-remekmű az örök sláger Bitter Sweet Symphony-val. NR A lemez.


13_pavement.jpgPavement

Brighten The Corners

(Matador)

Kulcsdal: Shady Lane

Három kifogástalan nagylemez után el is engedhettük volna a Pavementhez fűződő várakozásainkat, de aztán a Brighten The Corners integetett, hogy ne. Talán ez a zenekar legösszeszedettebb albuma, és ez amennyire rosszul áll neki, annyira jól is. JB A lemez.


14_stereolab.jpgStereolab

Dots And Loops

(Duophonic)

Kulcsdal: BrakhageA lemez.

Az egyszerű, de hatásos analóg szintetizátorhangzást választékos ritmusképletekkel (by John McEntire, Tortoise), szerkesztett sercegéssel (by Jan und Andi, Mouse On Mars), sok fantáziadús fúvóssal és vonóssal (by Sean O’Hagan, High Llamas) dúsító LP a groop mestermunkája. PT 


15_cave.jpgNick Cave And The Bad Seeds

The Boatman’s Call

(Mute)

Kulcsdal: Into My Arms

Összetört szívvel a bárpultnál ülve hagyod, hogy Cave balladái (az övét PJ Harvey törte) egyre lejjebb és lejjebb húzzanak a sötétségbe, ahol az emberek nem jók, a szeretők elhagynak, szép emlékük pislákol még, de egyre messzibbnek tűnik. Fáj, de megbabonáz. CsG A lemez.


16_bvsc-album.jpgBuena Vista Social Club

Buena Vista Social Club

(World Circuit / Nonesuch)

Kulcsdal: Chan ChanA lemez.

Ötven évvel fénykoruk után csődültek össze a forradalom előtti Kuba legendás zenészei, aztán szivarozás közben felvették minden idők legsikeresebb világzenei lemezét (Ry Cooderrel). Ami nem meglepő: Havanna egykori rusztikus romantikáját nem lehet nem szeretni. VZs 


17_gybe.jpgGodspeed You! Black Emperor

F♯A♯∞

(Constellation)

Kulcsdal: East Hastings

Amikor a különböző gitárinnovátorok még csak kísérleteztek a drone-megszólalás és a vonósnégyes házasításával, majd agresszív darálásba való kiteljesedésével (több ez a posztrocknál), akkor jött egy rakás kanadai fiatal és elsőre műfaji klasszikust alkotott. ML A lemez.


18_new_forms.jpgRoni Size / Reprazent

New Forms

(Talkin’ Loud)

Kulcsdal: Brown Paper Bag

Dupla album, Mercury-díj – a drum and bass nagykorúvá válásának fontos állomása! Ami tényleg fontos: ma is élő, húzó, dögös ritmusok (a bőgők!), minden az érzelmektől az absztrakcióig. Benne a jazz, funk, hiphop öröksége, mégsem túlzás a cím. RA A lemez.


19_bra.jpgBentley Rhythm Ace

Bentley Rhythm Ace

(Skint)

Kulcsdal: Midlander

1997 legalulértékeltebb LP-je, mert beszorult az akkor divatos bigbeat-skatulyába. Holott páratlan ötletroham, kreatív hangminta-használat jellemzi, megannyi tánczenei stílus folyik rajta bolondosan egymásba. Ritka jól öregedett carboottechnodisco! DE A lemez.


20_missy-elliott-supa-dupa-fly-03.jpgMissy ’Misdemeanor’ Elliot

Supa Dupa Fly

(The Goldmine / EastWest)

Kulcsdal: The Rain

Miss E és Timbaland ezzel a lemezzel friss lüktetést, megszólalást pumpált az éppen kifulladó hiphopba és korábbi Aaliyah-mellékesük útján továbbhaladva totálisan megújították a modern r&b-t. Az ezredforduló úttörő és trendi pophangzása itt kezdődött. DE A lemez.

 

+ 30 ajánlott 1997-es LP

# Amparanoia: El Poder de Machín
# Biosphere: Substrata
# Bob Dylan: Time Out Of Mind
# Bran Van 3000: Glee
# Built To Spill: Perfect From Now On
# Carl Craig: More Songs About Food And Revolutionary Art
# Cesaria Evora: Cabo Verde
# Company Flow: Funcrusher Plus
# Cornershop: When I Was Born For The 7th Time
# Electric Wizard: Come My Fanatics…

# Foo Fighters: The Colour And The Shape
# Gorky’s Zygotic Mynci: Barafundle
# Grandaddy: Under The Western Freeway
# John Fahey: The Mill Pond
# Mansun: Attack Of The Grey Lantern
# Modest Mouse: The Lonesome Crowded West
# Mogwai: Young Team
# Mouse On Mars: Autoditacker
# µ-Ziq: Lunatic Harness
# Natacha Atlas: Halim

# Photek: Modus Operandi
# Robert Wyatt: Shleep
# Sleater-Kinney: Dig Me Out
# Smog: Red Apple Falls
# Super Furry Animals: Radiator
# Supergrass: In It For The Money
# Teenage Fanclub: Songs From Northern Britain
# The Flaming Lips: Zaireeka
# Ween: The Mollusk
# Wu-Tang Clan: Wu-Tang Forever



NEM VOLT ELÉG? HAT ÉVE 1991-ET IS FELÜLVIZSGÁLTUK, ÍME A SZERINTÜNK LEGJOBB ALBUMOK.


(A szerzőink 1997-es egyéni listáit hamarosan külön is közzétesszük.)

A Recorder szerzőinek, munkatársainak (Csada GergelyDömötör Endre, Elekes RolandJudák BenceKálmán Attila, Kollár BálintLékó TamásMika LászlóNémeth RóbertPawlowszky TamásReszegi LászlóRónai András, Salamon CsabaSoós CsabaTábori-Simon José, Varga Zsófia, Weyer Balázs) listái alapján összeállította: Dömötör Endre.

https://recorder.blog.hu/2017/11/02/1997_legjobb_albumai_a_recorder_szerint
1997 legjobb albumai a Recorder szerint
süti beállítások módosítása