Premier! Linda Remixed 2

2016.11.18. 12:15, Frontrecorder

img_3220remix2digi.jpg

A Budabeats kiadó tavaly októberben jelentetett meg egy teljes remixalbumot a Linda című kultikus nyolcvanas évekbeli hazai tévésorozat elérhető zenei témáiból. A lemez sikere borítékolható volt, és már akkor szó volt lehetséges ráadásról... nos, tessék, itt is van; egy EP öt további klassz átirattal. Íííá megint!

A Linda remixprojekt gazdája DJ Bodoo, ő volt az, aki még 2009-ben elhatározta, hogy felkutatja a sorozat zenéjének eredeti hanganyagát - végül mindössze három téma került elő. a szerző, Vukán György bevonásáva -, majd megkereste a remixelőket. A több év után összeállt remixkollekció tavaly októberben jött ki, de ezzel a történet nem ért véget, az ötletgazda "rajta maradt" a projekten, és további verziókat készíttetett, sőt, akadt egy olyan is, ami kérés nélkül az ölébe pottyant.Át is adjuk neki a szót:

"Eltelt egy év a Linda sorozat filmzenéje és azokból készített remixek megjelenése óta, de a hagyaték olyan erővel bír, hogy nem sikerült leszakadnunk róla. Illetve mostanra sikerült csak elengedni ezt a még mindig kimeríthetetlen időszakot a magyar (film)zene egy ékes időszakából. Tesszük mindezt úgy, hogy ez az egy szem sorozat összes hanganyagát sem sikerült teljességgel felkutatni, csak három témát, melyet Vukán Gyuri bá’, majd a szerző sajnálatos halála után az örökösök a kiadó állományának ajánlottak. Az első feldolgozásokat tartalmazó kislemez ezt az első pár éves reflektálást tette elérhetővé, a lelkesedés tovább tartott és lett belőle további öt verzió. 

Az első Olejnik Tamás érzékeny, más világból érkező, nem samplingelt remixe, amely külön nyelvet képvisel az összes feldolgozás közül. A tőle megszokott dub-techno noise és ambient zenéktől eltérően, melyeket Dublicator és MetaComplex néven publikál ezt a felvételt egy új alias alatt közli velünk CarNoir néven. Egyedi, kimagasló mű. 

Második a Compost kiadó egyik bécsi kulcsfigurája Mr Urbs, a krimi és egyéb funk-hiphop hibrid zenék mestere, aki klasszikus időszakokat összekötő világszínvonalú feldolgozást készített, mely azóta hogy meghallottuk folyamatosan leszakítja a fejünket. Külön megtiszteltetés hogy erre a felkérésre ilyen jókedvűen reagált. 

Harmadik a sorban DJ Clairvo a budapesti MustBeat csapat és kiadó feje, a magyar ghetto-funk atyja, szinte folytatását képzi Urbs füstös lazaságának ezzel a vaskosabb old-school funk módival. A tökéletes különbség Bécs és Budapest között ennek a két feldolgozásnak a zenei világában azonnal tetten érhető. Kéz a kézben haladnak a Dunán bele a fülünkbe. 

Negyedikként egy talált mű az internet legvadabb részéből, úgy találtuk, nem is felkérésünkre készült hanem önerőből és vadsamplingelésből Kool Kasko keze nyomát viseli. Kool Kasko budapesti underground hip-hop aranyfokozatú tagja egy nyers és őszinte alapot vágott össze, amire NKS és a Kriminál páholy tagjai együtt mondják meg mi is történik ha valaki a budapesti undergrounddal peckázik. Ennél valódibb nem lehetett volna Linda, ha hiphopos zsaruként erre kapta volna el az összes fake gengsztert. Ha ez a verzió elkészül ’82-ben, ez szólt volna a rendőrautóból is. Helyette most kapjuk meg, egy igazi videoklippel bekeretezve. 

Végsőként de nem utolsóként visszatérünk Pécsre ahonnan az egész remix biznisz elindult tíz éve és kerek egész kört rajzolva a DAIDAI krú minimalista deep dub feldolgozására bólogatunk… Peter Hyde és Komfort egy laza, mélyvágású élménnyel teszik a kislemezt új stílussal gazdagabbá."

https://recorder.blog.hu/2016/11/18/premier_linda_remixed_356
Premier! Linda Remixed 2
süti beállítások módosítása