Albumpremier! Linda Remixed

2015.10.15. 10:00, Frontrecorder

linda.jpg

Múlt hónapban mutattunk be egy remixetLinda című kultikus hazai tévésorozat főcímzenéjéből, és már akkor beharangoztuk, hogy egy teljes Linda-album várható a Budabeats gondozásában. És íme, itt is van a lemez, melyen az eredeti Linda-főcím mellett a filmzene két másik, Vukán György által szerzett témája és ezek átiratai kaptak helyet. Íííá!

lindaremixed.jpgA Linda remixprojektet Dj Bodoo indította el még 2009-ben, azután, hogy megszerezte a sorozat filmzenéjének eredeti hanganyagát, illetve egy szalagot rajta három témával magától Vukán Györgytől - aki ezek kiadását, illetve a Mindig Más pécsi kollektíva három évvel korábban felvett dzsemmelős főcímzene-verziójának megjelentetését is jóváhagyta, Hogy ezek után mi történt, azt az ötletgazda foglalja össze: "A Mindig Más verziója után már adta magát, hogy a pesti underground körökben is szét kell dobni a zsákmányt. Az első listám eképpen nézett ki: Marcel, Rendben Man, Cadik, Chabz, Shuriken, DJ BootsieOzon, Naga, Singas Factory, Irie Maffia, Qualitons, Sinko, Oshee, Faktor. A nemzetközi vonalból pedig Madlib, Nickodemus, Paul Murphy, Mr. Urbs és Vadim volt felírva. Aztán kaptak még sokan a körlevélből, Savages, Chabz, Fine Cut Bodies, Shuriken, Ozon és Bootsie pozitívan válaszolt, hogy nekiállnak. Onnantól viszont nem ostoroztam őket vad kecskepásztor módjára, így nem lett egyikből sem semmi. Volt pár kör még levélben, előszóban, aztán eltelt három év, persze a fejemben ott zakatolt a zene és a tettvágy. Majd egy megfelelő pillanatban Gandharvában és Von Yodiban (a Budabeats vezetői - a szerk.) megtaláltam a megfelelő munkatársakat. Onnan még eltelt két év, mi közben a Stas-sal elkezdtük a sajátunkat, ami elveszett, mert ő kölcsönadta a laptopját valamelyik ifjú tehetségnek a Babylonnál (Stas saját kiadója - a szerk.), és törlődött az egész hard drive. És megint eltelt egy év..."  A hosszan húzódó előkészítő munka végül csak meghozta a gyümölcsét, és mostanra összeállt a Linda Remixed című album, melyre végül a Mindig Más mellett Marcel, Sirmo, a Kettő Kettő Tánczenekar, Suhov, DJ Bootsie és Bodoo x MRBL átértelmezései kerültek rá, a remixelőkre "a zenei produkció színvonala alapján és a barátság zászlaja alatt" esett a választás. A sztori azonban még folytatódik, maradtak elvarratlan szálak, és további remixekről is szó van. "Két éve, amikor itt volt találkoztam Madlibbel a Trafóban, meséltem neki a Lindáról, ő meg mondta, hogy cool, küldjem, meghallgatja. Na erre az összes sejtem berezgett, másnap már ment is neki a cucc. Rákérdeztem még párszor, szerintem írok neki megint - az idő nem akadály. Az elmúlt fél év ráadásul nagyon aktívan telt, már tervezzük a második EP-t, és kiderült az is, hogy az egyik téma, amit nem találtunk a szalagon eredetileg egy Chick Corea-zene elejéből lett kölcsönözve. Szóval szerintem még nincs vége a történetnek"

A már elkészült Linda-remixekből változatos anyag született, hallhatunk kortárs b-boy funkos (Mindig Más), bólogatós downtempós (Marcel) , jackin house-os (Sirmo), rocksteady-s (Kettő Kettő Tánczenekar), dubos downtempós (Suhov), future beates (Dj Bootsie) és filter-house-os (Bodoo x MRBL) átértelmezést. Alább a remixelők kommentárjai:

Marcel:

"Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen kiemelkedő zenei anyaggal dolgozhattam. Hirtelen nem is jut eszembe ennél ütősebb magyar zene. És hogy a krimijelenetek aláfestő zenéihez is hozzájuthattam...Úgy éreztem magam, mint gyerek az édességboltban. Persze a Linda összes részét láttam, de ezzel, azt hiszem, nem vagyok egyedül. Bruce Lee és Ralph Macchio után végre itt volt nekünk Görbe Nóra! Saját verekedős filmünk lett. Maga ez a tény és a zene még a film esetlenségeit is képes volt elfeledtetni. Ha normális időben ismétlik, biztos megnézem megint, annyira mélyen beégett."

Sirmo:

"Azt hiszem általános iskolás lehettem akkoriban, gyermekkorom egyik kedvenc sorozata volt. Szerintem akkor minden gyerek karatézni akart tanulni, köztük én is. Kedvenc karakterem Bodrogi Gyula és Linda sorozatbeli barátja, Szerednyei Béla volt. Bírtam, hogy mindig szerencsétlen szituációkba keveredett, mint egy “b” szál a sorozatrészekben, aztán a végén jóra fordul a történet és minden oké lesz. Ez eleg romcsi, nem? A remixemben nem a főcímzenét használtam fel. Bodó Marci odaadta a sávokat, és annyira megihletett az egész, hogy kb. 2-3 nap alatt megcsináltam. Tökéletesen beleillett a bass/house/garage között ingázó stílusomba…Nagy köszönet mindenkinek, aki benne volt a kiadásban!"

Kettő Kettő Tánczenekar:

"Nyilván gyerekkori alapélmény a sorozat, és nem emlékszem másik filmre A Csipet Csapaton kívül, aminek tíz év nemhallás után is tudnám dúdolni a zenéjét. Annak mondjuk a szövegét is tudom szlovákul"Török Gergő basszusgitáros.
"Hát én azt tudom, hogy mindig megnéztem a tévében. Aztán később is, ha ismételték. Aztán egyszer nagyon beteg voltam, és a Keboknak megvan dvd-n és áthozta, merthogy jót tesz. És tényleg jót is tett. Aztán azóta is néha megnézek egy-kettőt. Bééééélaaaaa! A zenéről meg annyit, hogy a főcím valami eszméletlen húzós. Iszonyat megy előre, közben meg funky - zseniális. Azt én sem tudom, hogy miért dolgoztuk fel, valahogy már egy jó ideje beszéltünk róla, hogy milyen jó lenne, aztán egyszer csak megvolt, és azóta játsszuk. A hangszerelés sincsen túlgondolva. Megtartottuk egyszerűen, mert ezen nem lehet fokozni. Csak úgy jó, ahogy van"Tisza Gergő gitáros.

DJ Bootsie:

"A remixemhez én újrajátszottam a főbb részeket (Ligeti György segítségével), az eredeti tempót megfeleztem, tökéletes "bass" tempója lett. A főtémából csináltam variációkat, ezek követik egymást. A főtéma alatt azt a tételt értem aminek a végén azok a szép vonósok vannak, én is használtam. Megtartottam az eredeti szám dramaturgiáját. A sorozatot bírtam, az akkori tévésorozatok ingerszegény közegében teljesen szórakoztató volt, jó karakterekkel, a Linda-sikoly is vicces."

Bodoo x MRBL:

"Stanislavval leültünk és egyből a francia filter house jutott eszünkbe, eképpen vagdostuk halomra az egyetlen sávot, ami rendelkezésünkre állt. Fontos volt a humor, a buli és a thriller-komédia. Nekem persze teljesen más, deep techo elképzeléseim voltak, főleg a vonós résszel kapcsolatban, de azokat már kijátszottam élő dj-zések során. Elkészültünk a felével, aztán elveszett a file, és majdnem két évet állt az egész. Valahogy előkapartam egy renderelt verziót és azt folytattunk, egy rekviem résszel, amit a Pécsi Tudományegyetem elektrozenei tanszékén vettünk fel. Bevittem a lábcinem, a pergőm és kis sepregető mozdulatokkal fejeztük be, Vukán eredeti dramaturgiájához hűen. A sorozat meg szép és jó, majd a gyerekeimnek is levetítem ha lesznek, és sütök hozzá popcornt."


Ez pedig a teljes Linda-lemez, a három eredeti témával és a hét friss remixszel:

https://recorder.blog.hu/2015/10/15/premier_linda_remixed
Albumpremier! Linda Remixed
süti beállítások módosítása