Albumpremier! Ricsárdgír: The Dark Side Of The Moon

2016.10.30. 13:00, rerecorder

ricsardgir_3.jpg

A szentendrei Ricsárdgír 2013 legvégén adta ki bemutatkozó albumát (drMáriás írt róla méltató kritikát a Recorderre), amiről az Éndalomhoz készült kiváló videó. A zenekar tavaly egy új klipes dallal volt aktív (a Palvinbarbi képi megjelenítése fenőtt tartalom), ez a szám helyet kapott a formáció most debütáló második nagylemezén, 11 másik nagyon erős szám mellett. A hazai Pink Floyd-rajongók bizonyára ráncolják majd szemöldöküket, miután egy félrement Google-keresés után ráakadnak a The Dark Side Of The Moon című anyagra!

ricsard_lp_a0195992466_16.jpgA Ricsárdgír (Mártondani - gitár, ének, Paál László - billentyűk, Zsirai Andris - basszusgitár, Németh Balázs Kristóf - dob, valamint állandó vendégeik Hoffmantamás Boldi - billentyűsök és Deák Edina - ének) év elején már közzétett egy kis ízelítőt a készülő lemezből, abból a négy számból végül csak a technós Where Is My Doggy nem került át ide - azt viszont érdemes csekkolni a fenti linken! Valószínűleg azért sem került át, mert ez a második album az előzőnél egységesebb: punkosabb, dühösebb.  

„Az előző lemez óta nem történt semmi különös. Ami fontosabb esemény, hogy Laci kicsit kopaszabb lett és már megint teljesen máshogy néz ki, mint egy ideje. Ez mindig meglep, de jól áll neki. Dani viszont meghízott egy kicsit, aztán lefogyott. Most jól néz ki, meg is házasodott” – meséli a zenekar körüli híreket Deák Edina állandó közreműködő énekesnő.

Aztán így folytatja a lemezről: „a mostani lemez teljesen más lett, mint az előző. Amikor hallgattam, olyanok jutottak eszembe, hogy kicsit nyomasztó, néhol erőszakos, vagyis elég sok helyen az. Tényleg nem mondanám, hogy nagyon könnyű hallgatni, ugyanakkor az egyik legviccesebb dolog, amit valaha hallottam. Erősebb is az előzőhöz képest. Úgy változott nagyjából, mint Laci feje. A lemez is régen aranyos, vidám popzene volt, most pedig sötét, agresszív és kopasz.”

És valóban: igaza van Edinának, a The Dark Side Of The Moon az előzőnél sötétebb, nagyon vicces és nagyon erős album. Palvinbarbi mellett Ördögnóra címmel is született szám ("belém bújt az Ördög, belém bújt az Ördög, belém bújt az Ördög Nóra! / hova tűntél az X-Faktor óta? (...) vagyok olyan jó mint a Nánási Pál / csak alacsonyabb vagyok a Nánásinál (...) égiekkel játszó földi tünemény / vanília ízű piskótasütemény"), de a lemezt a vicceskedés mellett a frusztrált düh is hajtja (A test fala című számban: "mit nekünk a pénz és mit nekünk a szeretet / mit nekünk a több, mi beérjük a keveset / mit nekünk az ország, mit nekünk a haza / ha sehol lenni jó, ha sehol lenni fasza"; az Ennyit érek című dalban: "ez már rég nem punk / ez már rég nem underground / ez már rég nem állapot / neveljetek belőlem állatot"; na meg a Mindenki boldog című szám végig, de különösen a "Magyarországon mindenki boldog" sorral). Na meg itt szerepel az egyik legszebb hazai példa a teli torokból kiüvöltött riot grrrl-re: "én nem csak arra vagyok jó, hogy vasaljak és szüljek / de ha már itt vagyok kivasalok és megszülök / én nem csak arra vagyok jó, hogy éjszaka rád üljek / de ha már itt vagy szexeljünk vagy megőrülök". Zeneileg egyértelműen sokkal feszesebb, faszásabb lett a Ricsárdgír, egyaránt tud ötletesen lendületes lenni és az underground, avantgárd hagyományokat szépen továbbfejlesztő. Szóval az év egyik legjobb, legfontosabb hazai kiadványa ez.


a Ricsárdgír november 25-én mutatja be a friss lemezt élőben, az Akváriumban, a Kistehén vendégeként, Facebook-eseményoldal

és akkor az egészen kiváló új Ricsárdgír-album: 


így készült a lemez - magyarázó, pontosabban mindenféle nyelveken hadováló, és magyarul feliratozott vicces video: 


a Palvinbarbi klipje ismétlés gyanánt: 


lemezborító: Deák Edina

Ricsárdgír Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2016/10/30/albumpremier_ricsardgir_the_dark_side_of_the_moon
Albumpremier! Ricsárdgír: The Dark Side Of The Moon
süti beállítások módosítása