EP-premier! Rokokó Rosé: Mindenemet

2016.06.07. 13:15, Frontrecorder

rokokorose.jpg

A hattagú csupalány Rokokó Rosé egyedi zamatú zenéjében indie-s, folkos, etnós aromák harmonizálnak, és hogy ne csak vizet prédikáljanak, tényleg készül a nevükkel felcímkézett bor. A pécsi zenekar négy évig érlelte új EP-jét, a Mindenemet című, erőteljesen barokkos indierock színezetű hanganyagot a múlt heti lemezbemutató koncert után először itt lehet fenékig streamelni.

A Rokokó Rosé 2010-ben alakult, még abban az évben kiadták cím nélküli bemutatkozó hanganyagukat, amit egy újabb ötszámos EP (Édes Mostoha) követett 2012-ben. Ezeket elmondásuk szerint még kevésbé ideális körülmények között rögzítették, az itt hallható dalokat viszont Pécsett a Zsolnay Negyedben vették fel, illetve egy dal stúdióidejét a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetem programja biztosította, Beck Zoltán és Koncz Balázs közbenjárásával. A lányok ezúttal bevontak egy külső fület is Ligeti György személyében, aki az EP producere volt. "Vele újra felvettük az éneksávokat is, amitől sokkal erőteljesebb lett az összes dal. Ezúton köszönjük a sok szakmai és baráti segítséget neki, nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel" - mondja Csajkás Júlia, a zenekar gitárosa. A felvételeknél még Friskó Péter (Fidó) segítette a lányokat, a masterelést pedig Philipp László végezte.

20160604-dsc00170.jpg

De nemcsak a hanganyag készült önerőből - "sokáig kuporgatott, soha szét nem osztott koncertgázsiból, sok-sok baráti segítség és szívesség" révén -, hanem a lemez grafikai megjelenése, a limitált példányszámú cédékiadvány csomagolása, továbbá a színpadkép. A tervezőgrafikusnak tanuló dobos, Papp Zsófia készítette a lemezborítót, illetve a cédét rejtő belső színes lapot és a kilyukasztott szőlőfürtöt idéző fehér tokot, amit a lányok varrtak össze, de a lemezeket is ők maguk csomagolták be, tehát aki megveszi a cédét, az teljes mértékben a zenekar tagjainak keze munkáját birtokolhatja. Ugyanígy maguk építették az új koncertdíszletet, amire saját vizuált vetítenek - mindezt Jóna Lilla, a festőművész szakon végző basszusgitárosuk álmodta meg. Igazán egyedi, a Rokokó Roséhoz társított extraként a friss EP-hez - immár harmadik alkalommal - bor is jár, melyet a zenekarhoz hasonlóan pécsi/hosszúhetényi Szabó Zoltán borász készített kadarka szőlőből. (A bor és a lemez megvásárolható külön is, vagy egy csomagban, benne egy palack borral, két pohárral, a cédével és matricával).

dsc00336.jpg

A Rokokó Rosé Mindenemet című, mondhatni hagyományosan öt számot tartalmazó új EP-jének dalait élőben először június 4-én, a pécsi nappaliban lehetett hallani, itt pedig bárki végighallgathatja őket, akár a saját nappalijában. "A dalok különböző élethelyzeteket, kérdéseket, problémákat boncolgatnak, vagy éppen pillanatnyi érzéseket fogalmaznak meg" - összegzi az EP-t a zenekar gitárosa, aki rövid szövegértelmezéseket is fűzött a dalokhoz.

Nézni a szélbe

"Ez egy pozitív dal, ami a nyugodt, reményteli várakozásról szól. Olyan élethelyzetről, amikor valaminek vége lett, de már nem bánod, mert érted, hogy ez egyben lehetőség arra, hogy valami új jöjjön. Még nem tudod, hogy mi lesz az, de érzed, hogy minden rendben lesz, miközben nézel előre a szélbe."

Mindenemet

"Leírhatatlan érzés koncerten vagy próbán teli torokból énekelni, hogy 'mindenemet ha eladom, mindenemet ha feladom, marad még elég.' Közben beugrik egy csomó fontos és értékes, a materiális világtól független dolog, amid van, és ami bármi történjék, a tiéd marad. Sok-sok erő és energia. Nem véletlenül a lemez címadó dala, a mindenünk."

Képzelet

"A mindennapok nehézségei közepette néha azt érzed, hogy csak a képzeletedbe tudsz elmenekülni. A jó dolgok, amikről éjjel álmodsz, vagy ébren képzelődsz, ott vannak a 'hónod alatt', hogy amikor szükséged van rájuk, akkor kapaszkodót nyújtsanak."

Te feszíted

"Néha már nem látod egy probléma megoldását, mert annyit foglalkoztál vele, hogy teljesen benne élsz. Feszültség és külső nézőpontból érkező feloldás."

Hallgass engem

"Visszatérés a földre. Néha érdemes körülnézni, és észrevenni azokat a valós dolgokat, amik a közvetlen környezetedben vannak, embereket, akik melletted állnak. Nem kell mindig messzire vágyni, nagy eszméket kergetni."


Íme tehát a Rokokó Rosé friss, új ízvilágot felmutató EP-e. A zenekar legközelebb élőben június 23-án játszik a Fishing On Orfű fesztiválon (Facebook-esemény).

 

fotók: Hegyi Júlia Lily, Kovács Zoltán, Tóth Dorina

https://recorder.blog.hu/2016/06/07/ep-premier_rokoko_rose_mindenemet
EP-premier! Rokokó Rosé: Mindenemet
süti beállítások módosítása