Nena-feldolgozással tiltakozik az atomfegyverek ellen a Portishead vezére

2016.02.29. 17:04, Frontrecorder

barrow.jpg

Múlt szombaton tartották Londonban az eddigi legnagyobb atomfegyverkezés-ellenes tüntetést, melyhez a Portishead alapítója, a közismerten nagy politikai aktivista Geoff Barrow is hozzájárult, stílszerűen Nena 99 Luftballons című világslágerének feldolgozásával.

Ugyan a Portishead a 2008-as harmadik albuma óta csak egy jótékony célú dallal jelentkezett  2009 legvégén (az Amnesty International brit tagszervezetét támogató Chase The Tear), a bristoli zenekar zenei agya, a Twitter-függő Geoff Barrow azóta folyamatosan lefoglalja magát különféle zenei projektekkel. 2009-ben indított hobbizenekart BEAK> néven (eddig két albumuk jelent meg, a második 2012-ben), 2012-ben hiphop-formációt alakított (Quakers, melynek cím nélküli bemutatkozó albuma abban az évben meg is jelent), illetve Ben Salisbury brit zeneszerzővel közösen adott ki sci-fi konceptlemezt, mint DROKK, hogy aztán tavaly ismét vele írjon kísérőzenét az Ex Machina című filmhez (amely pont tegnap nyerte el a legjobb vizuális effekt Oscar-díját). Mindemellett Barrow volt a zenefelelőse a hírhedt street artist/médiahacker Banksy után kamunyomozó filmnek 2010-ben, plusz időnként zenei produceri feladatokat is vállal, így a Horrors második albumán 2009-ben, vagy 2010 óta egyik felkaroltja, a politikai újságíróból lett énekesnő, a berlini születésű, Bristolban élő Annika Henderson, avagy Anika mögött. Utóbbival eddig egy albumot és egy EP-t készítettek, többnyire feldolgozásokat a nyolcvanas évek posztpunkjának és dub-reggae-jének erőteljes hatása alatt.

Legfrissebb együttműködésük is egy ilyen feldolgozás, amit a nukleáris lefegyverzésért küzdő CND UK által szervezett és múlt szombaton, Londonban zajlott atomfegyverkezés-ellenes (konkrétabban a Trident nukleáris védelmi fegyverarzenál felszámolását követelő) tüntetésre vettek fel. Ez nem más, mint Nena 1983-as dalának és egyetlen világslágerének, a hidegháborús fegyverkezési verseny ihlette 99 Luftballons-nak, illetve a 99  Red Balloons-ként futó angol nyelvű verziójának az újragondolása. Az egyik legismertebb, legnagyobb hatású dancehall zenei alapra, a Sleng Teng Riddimre ültetett felvételt Barrow, valamint Invada nevű kiadójához tartozó zenészhaverjai játszották fel.

https://recorder.blog.hu/2016/02/29/nena-feldolgozassal_tiltakozik_az_atomfegyverek_ellen_a_portishead_vezere
Nena-feldolgozással tiltakozik az atomfegyverek ellen a Portishead vezére
süti beállítások módosítása