Leszámolás a zeneipari szexizmussal - Az Amber Coffman-eset

2016.01.24. 10:23, rerecorder

amber-coffman-dirty-projectors-2013-performance-billboard-650.jpg

Amber Coffman, a Dirty Projectors indierockzenekar énekes-gitárosa a hét elején kitweetelte, hogy egy nagynevű pr-cég vezetője, Heathcliff Berru néhány éve nyilvánosan zaklatta, erre sok másik nő is előjött hasonló sztorikkal a férfiról, aki lemondott Life Or Death nevű cége vezetéséről és pár nappal később az ügynökség is megszűnt. Működik a nyilvánosság ereje.

Amber Coffman a kaliforniai Sleeping People zenekarhoz 2005-ben gitárosként csatlakozva kezdte karrierjét, de 2007-ben, egy lemez után (az együttes Growing című második albuma után) kilépett, hogy az addig leginkább David Longstreth projektjeként futó, ám ekkortól már teljes zenekarként funkcionáló New York-i Dirty Projectors tagja legyen. Az együttes innentől az időszak egyik legmegbecsültebb indierockformációja lett, összetett, afropopos-r&b-s-experimentális zenéjük az egyik legjobb kritikákat kapta egészen a 2012-es, eddigi utolsó album Swing Lo Magellan albumig. Bár a zenekar évek óta hallgat, Coffman időközben keresett vendégelőadó lett (Rusko, Major Lazer, Snoop Lion, J. Cole) és 2015-ben elkezdett dolgozni első szólólemezén. A héten azonban egészen mást vállalt magára: kitweetelt egy 2013-as esetet, amely során egy nagynevű pr-ügynökség szakmai berkekben megbecsült, nagynevű vezetője nyilvánosan, előzetes ismertség nélkül fogdosta a fenekét, harapdálta a haját és megalázó helyzetbe hozta. Először név nélkül írta ki magából a sztorit három Twitter-bejegyzésben, majd pár órával később a zaklató nevét is közzétette.


ZENEIPARI SZEXIZMUS, ERŐSZAKOS ZENÉSZEK - 2015-BEN SZÁMOS ESET KERÜLT NAPVILÁGRA.

A Life Or Death pr-cég vezetője, Heathcliff Berru 2008-ban alapította ügynökségét, legutóbb olyan előadókkal dolgoztak, mint D'Angelo, Earl Sweatshirt, Kelela, DIIV, Wavves stb. Az eset nyilvánosságra kerülése után rögtön számos előadó (pl. a Best Coast-os Bethany Cosentino, vagy Coffman egykori Dirty Projectors-os társa, a már szólóban dolgozó Angel Deradoorian), zeneipari szereplő jött elő hasonló történetekkel a férfiról, a pr-cég ügyfelei (Wavves, DIIV) gyors egymásutánban jelentették be, hogy megszakítják az együttműködést az ügynökséggel, végül kedden este Berru közleményben jelentette be, hogy kilép a maga alapította cégből és alkohol, valamint drogproblémái miatt rehabilitációs programban vesz részt (tipikus pr-húzás, egyből áldozatszerepbe helyezte magát). A Life Or Death ügyfelei ettől még sorra jelentették be, hogy otthagyják az ügynökséget, így a cég szerdán nyilatkozatot adott arról, hogy megszűnik, a benne dolgozók Berru nélkül alapítanak új pr-ügynökséget. Coffman szerint - akivel a Billboard készített interjút az esetről (ebben még nagyon sok mindenről szó esik, például arról is, hogy a Domino Records, a Dirty Projectors kiadója az esetet hallva még 2013-ban, azonnal megszüntette kapcsolatát a pr-céggel) nagyon sok hasonló szexuális zaklatás történik a még mindig nagyon szexista zeneiparban. A dalszerző-előadó nem gondolta volna, hogy ekkora visszhangot vált ki az, hogy elmesélte történetét, de ezután csak pláne arra biztat mindenkit, hogy az emberek merjék megosztani ezeket az eseteket. Mint a fenti példából is kiderül, nagyon megéri.


Amber Coffman legutóbbi közreműködése egy J. Cole-dalban: 

https://recorder.blog.hu/2016/01/24/leszamolas_a_zeneipari_szexizmussal_az_amber_coffman-eset
Leszámolás a zeneipari szexizmussal - Az Amber Coffman-eset
süti beállítások módosítása