Itt a Cseh Tamás Program – Könnyűzenei Örökség Alprogram: (dal)mentés másként

2015.07.02. 08:30, rerecorder

rec033_cstp_9-cstp-orokseg.jpg

Ötvenórányi életútinterjú, tizenöt legendás klub, három poptörténeti talk show és egy önéletrajzi kötet. Pár rekord csak a könnyűzenei örökség alprogram trekklistáján. Az örökzöldek gondozása mellett a mára szinte már elfeledett előadók és dalok felkutatását célul kitűző projektek mind azt mutatják, hogy a Cseh Tamás Program nemcsak a jelen és a jövő hazai pop-rock mezőnyének mentorálására koncentrál, hanem farkasszemet néz a hosszúra nyúlt múlttal is.

A popdalok útjelzőtáblák, emlékezethelyek. Nemzedéki titkos tudást rejtő időkapszulák. Egy biztostűkkel farmerdzsekire erősített P. Mobil-felvarró ugyanúgy üzen, mint a továbbosztott The Biebers-tweet. Az Ifiparkban elcsattant pofon hasonlóképp éghetett bele egy nemzedék popkulturális tudattalanjába, mint egy, a Zöld Pardonból ellopott csók. A könnyűzene vidékéről rengeteg rege kering, mégis milyen nehéz biztosat mondani róla. „Jóval több a nem maradandóan megörökített momentum: jobb, rosszabb hangminőségű, sokszorosan átmásolt kazetták és egyre halványuló emlékek” – jegyzi meg éleslátó melankóliával Szőnyei Tamás. Legbiztosabb ezért azokat kérdezni, akik éveken, évtizedeken át éltek a pop közelében, akik figyelték, meghatározták, alakították a beatet.

A popzene történetének az oral history módszertana szerint való gyűjtése és feldolgozása gyerekcipőben jár még Magyarországon, bár az MTA Zenetudományi Intézetében működő 20–21. századi Zenei Archívum és Kutatócsoport által készített interjúk ígéretes megalapozását kínálják e fontos munkának. A Cseh Tamás Program könnyűzenei örökségre fókuszáló alprogramja keretében a zenészek mellett a zeneipar alakítóival, valamint a könnyűzene közelmúltját vaskosan meghatározó kultúrpolitika döntéshozóival is készültek élet- és karrierinterjúk. Ezek a beszélgetések a Jávorszky Béla által felállított kultúrtörténeti, műfajtörténeti és zeneesztétikai szempontok alapján világítják meg egy-egy korszak emlékezetét, hogy a gyűjtésből egy szubjektív, sokszempontú, „többszólamú hangzat” körvonalazódjék. Összesen tíz oral history-interjú készül majd el, amelyeknek szerkesztett, lábjegyzetelt változata, illetve hanganyaga a www.csehtamasprogram.hu oldalon lesz olvasható, hallgatható.

Ugyanitt kell keresni az Azok a régi csibészek című poptörténeti talk show adásait is. Az Akvárium Klubban tartott esteknek eddig Boros Lajos és Trunkos András, Nagy Feró és Németh Alajos valamint Bródy János voltak a vendégei. A két állandó színpadmester, dr. Csatári Bence és Poós Zoltán minden alkalommal gondoskodott arról, hogy érdekfeszítő lábjegyzet készüljön a XX. század pophíradójához.

Hogy hol bulizott Budapest a hatvanas, a hetvenes, meg a nyolcvanas években? A Recorder szerzője, Fábián Titusz által készített „poptörténeti tanösvényt” végigjárva kiderül. A tizenöt legendás helyszín – köztük a Metró Klub, a Lágymányosi Közösségi Ház, a Fekete Lyuk, vagy éppen az egykor angyalföldi és újpesti vagányok által látogatott Bosch Klub – épülete ma is megtekinthető, bár némelyikükben rég nem zúgnak már torzított gitárok.

Mindenütt járt, de mindenütt fel is lépett talán a fenti helyszínek közül Dénes József „Dönci”, a nyolcvanas évek undergroundjának jellegzetes figurája. Gitározott az Európa Kiadóban, a Balatonban, játszott a Vidámparkban, de az Amen és a Lidérc nevű zenekarokban is. A nyár végén, a könnyűzenei örökség alprogram gondozásában megjelentetni tervezett önéletrajzi kötete egy spirituálisan érzékeny ferencvárosi vagány szemszögéből mutatja be a dúsfüstű, szomjas, kilátástalanságtól euforikus nyolcvanas éveket, meg valamit abból is, ami utána következett. Akkordgazdag, súlyos olvasmány lesz.

A könnyűzenei örökség alprogrammal nyáron fesztiválközegben is lehet majd találkozni, információk a honlapon. Ősszel pedig folytatódik a (dal)mentés másként.

Vass Norbert (Cseh Tamás Program)

Fotó: Az évadzáró Azok a régi csibészek című poptörténeti talk show vendége volt Bródy János, akivel Csatári Bence és Poós Zoltán beszélgettek.

Cikksorozatunk a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/07/02/itt_a_cseh_tamas_program_konnyuzenei_orokseg_alprogram_dal_mentes_maskent
Itt a Cseh Tamás Program – Könnyűzenei Örökség Alprogram: (dal)mentés másként
süti beállítások módosítása