Nem vendéglátós szemlélet – Júliusi fesztiválok a közelben

2015.06.30. 09:30, rerecorder

pohoda-2013.jpg

Itt a fesztiválszezon, itt van tehát a Recorder fesztiválajánlója is. Első körben most csak a július végéig esedékes környékbeli külföldi rendezvényeket vesszük sorra, de ahogy minden évben, úgy idén is igaz, hogy ezen a néhány eseményen túl is bőven van még olyan, amit ajánlani lehetne (csekk: Creepy Teepee, Harvest Of Arts).

garden_logo.pngGarden Festival, Időpont: július 1-8.; Helyszín: Tisno, Horvátország; Jegyár: bérletek elfogytak, napijegyek 15 és 35 font között

A horvát társaihoz képest nyugisabb, lazább vonalat képviselő rendezvényt idén rendezik meg utoljára, cserébe egy egész héten át tart majd, szóval akár két-három napijegy vásárlásával is kijöhet a korrekt fesztiválélmény. Ha valaki pedig igazán ráér, akkor a rögtön utána megrendezett Electric Elephantra is érvényes dupla bérletet vásárolhat 175 fontért. A fellépők ebben az esetben tényleg mellékesek, de mint minden évben, most is az angol klubélet színe-java itt lesz. Kiemelhető mondjuk Joy Orbison, Ben UFO, Crazy P és Bonobo dj szettje vagy Nightmares On Wax élő fellépése.


dancity_unnamed.jpgDancity Festival, Időpont: július 3-5.; Helyszín: Foligno, Olaszország; Jegyár: csak napijegyek, 3-ára, 4-ére 27 euróért, 5-ére 14 euróért

Tökéletes választás a tipikus sátorozós fesztiválélménnyel szemben. Különösen, ha valaki odavan a sötétebb, izgalmasabb elektronikus zenékért, ugyanis a fellépők között ott van az elektronikus posztrockot játszó Vessels, a kicsavart, robotikus tánczenét készítő Objekt, a csodaszép ambient technójáról ismert Voices From The Lake, vagy épp a súlyos techno-posztpunk keveréket hozó Powell. Mindezek mellett pedig olyan legendák is fellépnek, mint az Underground Resistance, Jeff Mills és zárásképp Roy Ayers.


pohoda_logo.jpgBažant Pohoda Festival, Időpont: július 9-12.; Helyszín: Trencsén, Szlovákia; Jegyár: fesztiválkezdésig 99 euró, helyszínen 119 euró

Még mindig a Budapesttől alig három órára fekvő városka Pohodája (nyitóképen) a legjobb a legközelebbi külföldi fesztiválok között. Dicsértük már családbarát, nyugis, olcsó mivolta okán, most csak álljon itt a rövidített névsor, miért érdemes idén is átruccanni: Björk, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Young Fathers, Eagles Of Death Metal, Tom Vek, Ibeyi, Of Montreal, Omar Souleyman, Fat White Family, Mourn, Bo Ningen, Pearls Negras… Igen, ilyen amikor nem vendéglátósok, hanem zenerajongók szervezik a fesztivált (és itt egy kalap alatt megnézhető a majd Magyarországon is feltűnő Manu Chao vagy Einstürzende Neubauten is).


A POHODA FESZTIVÁLRÓL MÁR SOKSZOR BESZÁMOLTUNK, SŐT, TAVALY ITT INTERJÚT IS KÉSZÍTETTÜNK A SUEDE-DEL ÉS A TRAVISSZEL.


rsz_fresh-1.pngFresh Island Festival, Időpont: július 15-17.; Helyszín: Pag, Horvátország; Jegyár: bérlet 90 euró

Természetesen egy erős, kifejezetten hiphop-, R&B-orientált háromnapos buli sem hiányozhat a horvát tengerpart nyári fesztiválsorozatából. A pár éve indított Fresh Island ezt ajánlja, és idén nagyon erősnek tűnik. Action Bronson, Danny Brown, Pusha T, Joey Bada$$, Skepta és Migos a legnagyobb nevek, de rajtuk kívül még több tucatnyi DJ és rapper is jelen lesz. A műfaj rajongóinak kötelező.

croatia.jpg


stop_making_sense_logo-300x150.pngStop Making Sense, Időpont: július 16-19.; Helyszín: Tisno, Horvátország; Jegyár: bérlet 80 font, napijegy 30 font

Na és még egy horvát fesztivál, ezúttal a barátságosabb méretűek közül. A Stop Making Sense 2010-es indulása óta az izgalmasabb butikfesztiválok sorát erősíti. Szeptember helyett most július lesz a dátum, a fellépők pedig hasonlóan eklektikusak: DJ Koze, Jackmaster, Martyn, Levon Vincent, Anthony Naples – hogy csak néhányat említsünk. Tánc a tengerparton és az elmaradhatatlan hajós bulikon.


coo_2f89ea753649b59257cce36ed4ffa29eb7ce88d.jpgColours Of Ostrava
Időpont: július 16-19.;
Helyszín: Ostrava, Csehország;
Jegyár: bérlet 92 euró, napijegy 48 és 63 euró között

Ostrava összművészeti fesztiválja évek óta a térség egyik legjobbja, továbbra is példaként szolgálhat(na) akár a magyar városoknak is. A színházi, filmes és irodalmi programok mellett azért egyértelműen a zene viszi a prímet. Björk már önmagában elég vonzó név. Rajta kívül azonban még St. Vincent, Caribou, The Cinematic Orchestra, José González, Swans, Owen Pallett, Sly & Robbie, a Kasai Allstars, Avishai Cohen, Clark és a Vessels is megtalálható a poptól a jazzen és világzenén át az elektronikáig ívelő line-upban.

Csada Gergely


ÉS AZ MEGVAN, HOGY AZ UNKNOWN MUSIC FESTIVAL JÖVŐRE MÁR A SZERVEZŐK SAJÁT SZIGETÉN ZAJLIK A HORVÁT-PARTOK MELLETT?

https://recorder.blog.hu/2015/06/30/nem_vendeglatos_szemlelet_juliusi_fesztivalok_a_kozelben
Nem vendéglátós szemlélet – Júliusi fesztiválok a közelben
süti beállítások módosítása