Vége – Top 15 klasszikus zenészpár-breakup

2015.04.01. 16:26, rerecorder

gr_hits1session1.jpg

A szakítás és a válás az átlagembereket is megviseli, miért éppen az érzékeny antennákkal rendelkező könnyűzenészek – zenekarok, előadók és dalszerző-énekesek – munkáira ne nyomná rá a bélyegét? A könnyűzene-história, mint annyi másnak, az ilyen történeteknek is gazdag tárháza és persze, hogy Björk mélyen személyes, elválásról szóló új albumáról sok történet az eszünkbe jutott - itt írtunk húsz klasszikus szakítós albumról -, mint ahogyan ennek okán a legnevesebb zenészpár-breakupok is (nyitóképen a zenekaron belüli szakításban és egy jó elválós lemezzel is élenjáró ABBA).

A nagy zenészpár-szívtörések megjelennek a szakítós lemezekben is (lásd Joni Mitchell Blue-ját, vagy Richard és Linda Thompson Shoot Out The Light-ját), de most a legsúlyosabb zenészpár-szakításokat is összeszedtük tizenöt kiemelt példában - és persze még ezt a sort is folytathatnánk, mondjuk a Swans (Jarboe és Michael Gira), a Cocteau Twins (Elizabeth Fraser és Robin Guthrie) vagy a Dead Can Dance (Lisa Gerrard és Brendan Perry) tagjainak szeparálódásával és még olyan expárokkal, mint Jennifer Lopez és P. Diddy, Zooey Deschanel és Ben Gibbard, Glen Hansard és Markéta Irglová, vagy a szakítást még mostanában is felemlegető M.I.A., akinek egy ideig Diplo volt a faszija.

(a párok neve után a szakítás éve szerepel)

Marianna Faithfull <–> Mick Jagger, 1970
A Swinging London álompárja voltak (bár nem is mindig Londonban éltek és nem is tartoztak a keménymagos színtéhez), 1966-1970 között tartott a kapcsolatuk, ezalatt Faithfull drogfüggő lett, elvetélt közös gyerekükkel, a kapcsolat végén az énekesnő az utcára került, az énekes pedig Bianca De Macias karjaiba.

jaggerfaithfull.jpg


APROPÓ BJÖRK! FÓKUSZTÉMÁNK TOVÁBBI CIKKEI ITT OLVASHATÓK.


Cher
<–> Sonny Bono, 1972
Az 1965-ös listavezető I Got You Babe-től a hetvenes évek elejéig iparági álompárnak számítottak ők is, de 1972 végére lényegében véget ért szerelmi kapcsolatuk, a magánéletben szakítottak, viszont pont az iparági szempontok miatt az illúziót egy darabig még fenntartották. Végül 1974-ben Sonny kezdeményezte a válást, amire Cher beperelte az akkor még férjét, hogy nem fizetett neki elég részesedést a közös bevételekből. A válást 1975-ben mondták ki, Cher pedig megnyerte a pert - akkori párja (és ügyeinek intézője) David Geffen volt, a zeneipar következő két évtizedének egyik meghatározó mágnása.

sonnycher.jpg


Tina Turner <–> Ike Turner, 1976
Ike és Tina Turner kapcsolata eleinte inkább testvéri volt, de miután 1959-ben először lefeküdtek egymással és elkezdődött Tina számára bűntudattal teli kapcsolatuk (eleinte még másik nővel volt házas Ike), megjött a szerelem is. Aztán az is, hogy Ike rendszeresen verni kezdte Tinát, aki végül 1976-ban tudott elszakadni az asszonyverést alapbeállításnak felfogó embertől, válással.

ike-tina_turner-sagitario-1.jpg


Carly Simon <–> James Taylor, 1983
A hetvenes évek izgalommentes, de sikeres zenészpárja volt a szoftos popdalszerző-énekesnő és a szoftos dalszerző-trubadúr (akinek korábban Joni Mitchell is megvolt egy ideig). 1972-től 1983-as válásukig tartott a kapcsolat (nagyjából sikereik is), ma már nem is beszélnek egymással - holott van két gyermekük is.

simon_taylor.jpg


Debbie Harry <–> Chris Stein, 1989
A new wave ideális zenészpárja több közös zenekar után alapította meg az amerikai new wave ideális együttesét, a Blondie-t, és ők az előbbi pár ellenpéldája (és nem csak azért mert minden szempontból izgalmasak voltak), hiszen bár soha nem házasodtak össze, de a hetvenes évek első felétől 1989-ig tartó kapcsolatuk után is barátok és munkatársak maradtak. Miközben Debbie Harry a nyolcvanas években még karrierjét is megszakította pár évre, hogy az autoimmun betegségben szenvedő Steint ápolja. Ők menők.

debbie_chris.jpg


PJ Harvey <–> Nick Cave, 1997
Ők meg szupermenők lettek volna, ha együtt maradnak, de az egyik legnagyobb női és férfi dalszerző csak egy viharos románcig bírta egymással. Egy Cave-dal klipforgatásán jöttek össze (itt a pontos sztori) egy évig sem jártak, de a kapcsolat mindkettejük annyira megviselte, hogy azóta se voltak hajlandóak nyilatkozni róla. 

cave_harvey.jpg


Britney Spears <–> Justin Timberlake, 2002
Az ezredfordulós popzenei színtér két legnagyobb üdvöskéje összejön? Eléggé fabrikáltnak tűnt a sztori - olyan mesésnek, mint az alábbi kép is -, de azért közel három évig mégiscsak jártak (legalábbis ide-oda). Kapcsolatuk mindenesetre példa a 2000-es évek többi popálompárja felé: randizgatás, járogatás, az egyéni karrierek építése.

justin-timberlake-britney-spears--large-msg-131118867529.jpg


Whitney Houston <–> Bobby Brown, 2006
Whitney akkor jött össze Bobbyval (1991-ben), amikor az utóbbi is nagy sztárnak számított, szóval az álompár jelző esetükben is működött, igaz, kapcsolatukból később rémálom lett - és nem csak a közös reality tv-műsor miatt (drogok, bántalmazás, stb.). 14 év házasság után váltak.

brown-huston-2.jpg


Joanna Newsom <–> Bill Callahan, 2008
Az egyik nagy indie-pár! Akik kapcsolatukat meglehetősen priváti kezelték, de azért ilyen fotók is készültek róluk (Callahan korábban járt Cat Powerrel is, Newsom későbbi férje Andy Samberg komikus lett).

joanna_callahan.jpg


Laura Marling <–> Charlie Fink, 2008 + Marcus Mumford, 2010
Marling 2006-ban csatlakozott a londoni folkszíntér egyik feltámasztójához, a Noah And The Whale-hez, elkezdett járni a frontemberrel, Charlie Finkkel, aztán szakítottak, Fink megírta a nagy breakup albumot, Marling pedig elkezdett járni a londoni folkszíntér másik feltámasztójának, a Mumford And Sons-nak a frontemberével. Aztán ők is szakítottak. End of story. Ja, Marling is a londoni folkszíntér feltámasztója lett, talán a legnagyobb.

marling_fink.jpglaura_marcus.jpg


Kelis <–> Nas, 2009
Az egyik képen Nas és Kelis az esküvőjükön, a másik képen Nas a válás utáni szomorú lemeze borítóján. Igen, az ott Kelis esküvői ruhája a kezében (vagy valami olyasmi). Késő bánat.

naskelis.jpg


Rihanna <–> Chris Brown, 2009 & 2013
Ez már tényleg nem olyan régen volt, mindent megírtak róluk, a Rihannát megverő Chris Brown pedig az eset után rajongói jó részét is elveszítette - nagyon helyesen. Igaz, miután Rihanna 2013-ban visszafogadta őt pár hónapra, az ismét lendített karrierjén.

o-rihanna-chris-brown-split-facebook.jpg


Karen Elson <–> Jack White, 2011
Jack White-nak már volt egy szakítása, sőt válása is Karen előtt - a White Stripes dobosától, akit befutásuk idején testvéreként próbált eladni, de a brit modell-énekessel már fényes csinnadrattával, a világ szeme előtt jöttek és házasodtak össze, gyerekük is született, ám aztán 2011-re elromlott a dolog. Eleinte nagyon baráti volt a válási procedúra, de a végére Elson távoltartási végzést is kért exére.

jack-white-karen-elson.jpg


Kim Gordon <–> Thurston Moore, 2011
Az álomnak vége, az indierock legrégebb óta együtt levő párja 2011-ben szakított egymással és vált el később, miután Kim Gordon rájött, hogy Thurston Moore megcsalja. A Sonic Youth felbomlott, Kim pedig kiírta magából a sztorit nemrég megjelent könyvében.

kimthur.jpg


Ellie Goulding <–> Skrillex, 2012
Végül egy példa a több tucatnyi, manapság természetes mód rövidéletű zenészrománcokból. Fesztiválokon összefutnak, összejönnek, egy darabig izgalmas a távkapcsolat, meg a turnémenetrend összeboronálása, aztán jöhet a következő.

skrillexellie2.jpg


+ Csoportos szakítás:

The Mamas And The Papas
A zenekart a Phillips házaspár alapította Denny Dohertyvel, aki gyorsan viszonyt is kezdett Michelle Phillipsszel, ám amikor a felszarvazott férj rájött a dologra, a feleségét rúgta ki a zenekarból. Michelle viszont rajongói nyomásra pár hónap után visszatért (közben a másik eredeti mama, Cass Elliot is épp vált), a zenekar 1968-ig, Phillipsék házassága 1970-ig tartott (a válás után Michelle nyolc napig Dennis Hopper felesége is volt).

mamas_and_papas.jpg


Fleetwood Mac
Na erről megírtunk mindent itt, ahogyan a fent már tárgyalt ABBA páros szakításról is a linkelt cikkben.

fleetwood_mac.jpg

https://recorder.blog.hu/2015/04/01/vege_top_15_klasszikus_zenesz-breakup
Vége – Top 15 klasszikus zenészpár-breakup
süti beállítások módosítása