Klippremier és Magyarradar: bemutatkozik a Magidom

2015.01.20. 18:00, rerecorder

magidom.jpg

A Magidom egy kétezres évek második fele óta aktív, komolyan 2010 óta létező "rokonpop" kvartett, amelyben két testvér, egy unokatestvérük, valamint annak sógora szerepel. Első, Turistajel című rádióbarát, gitárpopos nagylemezük néhány hete jelent meg, amelyhez most mutatják be önmeghatározásukhoz - szimpatikus szomszédsrácok - képest egészen meglepő első videójukat. Na, meg Magyarradar rovatunkban önmagukat is.

Megalakulás éve: 2010.

magidom_lp.jpgTagok: Bajnok Balázs (gitár, vokál, néha banjo), Benyhe Marci (dobok), Benyhe Robi (gitár, ének), Pánczél Peti (basszusgitár).

Stílus: Szabadfogású gitárpop – folkba oltott űrpop, rockba csomagolva, alternatív címkével (aki tudna valami frappánsabbat, írjon már légyszi a zenekari fészbukra!).

Hatások: A teljesség igénye nélkül: Coldplay, John Butler Trio, hiperkarma, Tommy Emmanuel, The 1975, Mumford & Sons, John Mayer, Angels & Airwaves. De persze ezek közül lehet, hogy több is van, ami nem feltétlenül hallatszik rajtunk.

Kiadók: Függetlenek vagyok.

Történet: A kétezres évek második felében járunk. Van két testvér, Marci és Robi, és egy unokatesó, Balázs, akik egy nagy családi házban laknak, és mivel mindannyian zörögnek már valamilyen hangszeren, egyszer csak úgy alakul, hogy csinálnak egy punkos álomtriót. Közben feltűnik Peti, aki Balázs nővérének udvarlójaként egyre többet ólálkodik a ház körül, ráadásul basszusgitározik is. Több se kell, beszáll ő is, négytagúvá bővül a zenekar, és megindul a hakniparádé a legpöpecebb gimnáziumi tornatermekben. 2010 őszére megérik a gondolat, hogy mi lenne, ha ez egy normális zenekar lenne saját dalokkal, így a sokak számára rejtélyes, de egyébként nagyon menő Magidom néven megkezdi hivatalos működését a józsefvárosi rokonpop-formáció (Peti közben Balázs sógora lett). Azóta tart a szisztematikus építkezés: koncertek a legjobb helyeken is (A38, Akvárium stb.), debütálás a fesztiválokon (EFOTT, PAFE, Veszprémi Utcazene), előzenekarosdi (Szabó Balázs Bandája, 30Y, Irie Maffia stb.), véletlenszerű felcsendülések a Petőfi Rádióban, két kedves fogadtatást kapó EP, két rendhagyó versfeldolgozás (egy Radnóti Miklós, most meg egy Varró Dani), és 2014 végére összejön a 30Y-ból ismert Varga Ádám irányításval az első nagylemez, a Turistajel.

magidom_2.jpgMegjelenések: Mi, merre, meddig EP (2011), Obscurity EP (2013), Turistajel LP (2014)

Küldetés: Talán közhelyes, de tényleg őszinte, maradandó dalokat szeretnénk írni, amiket büszkén mutathatunk majd meg az unokáknak.

Jövőkép: Szeretnénk minél több emberrel megismertetni az első nagylemezünket, két új klip van készülőben, minél több koncert (fesztiválokon is), és fű alatt már körvonalazódik egy új kislemez. Hosszútávon pedig jó lenne, hogy akit érdekelhet a zenénk, az könnyen ránk tudjon találni.  

Mellékprojektek: Balázs a fingerpicking gitárosként néha feltűnik szólóban itt-ott.

Szexepil: Hát, nem mi vagyunk az űberlaza rock’n’roll-arcok, és a hipszterfaktor sem túl erős a zenekarban, így kénytelenek vagyunk beérni a szimpatikus szomszéd srácok szerepével.

Legnagyobb eredmény, elismerés: több kedves hátba veregetést említhetnénk, de az igazi jolly joker, hogy van egy Gyarmati Fanni-aláírásunk!


Benyhe Robi, a zenekar frontembere mesélt a néhány hete megjelent bemutatkozó albumhoz készült első videóról, amely itt és most debütál:

„Már a dal stúdiófelvétele is eléggé kalandosan alakult, a hozzá forgatott klip utómunkálatai pedig váratlan malőrök miatt még jobban elhúzódtak. De büszkén mondhatjuk, hogy mi már az ice bucket challenge és a Conchita Wurst-jelenség előtt felismertük az ömlő víz és a nemi identitásokkal való játék kiaknázásában rejlő lehetőségeket, hiszen a klipet még ezek megjelenése előtt, majdnem egy éve forgattuk le. Most nagy az öröm, hogy végre kész vagyunk, és reméljük, hogy az eddig állatorvosi lóként emlegetett Natúr vízválasztó lesz, és mostantól aktívabbak leszünk vizuális téren. A videóban négy különböző karakter változását követhetjük nyomon egy szimbolikus térben, keretes szerkezetben. Szerettünk volna kicsit kilépni a komfortzónánkból, és egy sablonos imidzs-klip helyett egy tőlünk váratlan, groteszk anyagot csinálni, ami kapcsolódik a dal mondandójához, de kellő teret enged mindenkinek az egyéni olvasat megtalálásához. Nagyon jó hangulatban zajlott az egy napos forgatás, a négy furcsa szereplő díjnyertes alakítását mi magunk vállaltuk magunkra. A dal komolyabb hangvétele mellé azért tettünk egy adag öniróniát is, de tényleg nem szeretnénk túlmagyarázni a dolgot, beszéljen helyettünk a klip. Köszönjük Farkas Áron és Kővágó Dömötör segítségét és nyitottságát a közös munka során.”


a zenekar Natúr című dalának klipje: 


és a Turistajel című, a hiperkarma hatását egyértelműen hordozó bemutatkozó nagylemez: 

https://recorder.blog.hu/2015/01/20/klippremier_es_magyarradar_bemutatkozik_a_magidom
Klippremier és Magyarradar: bemutatkozik a Magidom
süti beállítások módosítása