Deluxusok, karolok – Lemezek karácsonyra

2014.12.21. 10:03, rerecorder

mark-kozelek-christmas.jpg

December hagyományosan a deluxe-kiadások, a box set-ek, a best of-ok terepe a zenei piacon, na meg persze a 99%-ban felesleges karácsonyi feldolgozásalbumoké, lássuk 2014-ben mire érdemes költeni.

remtv.jpgElőször is az R.E.M. dvd-s díszdobozára, a hatlemezes REMTV-re (Warner / Magneoton, 2014), ami mindent tud, ami a zenekar és a Music TV között zajlott (két unplugged, tévés sessionök 1983-tól (!), rengeteg koncertfelvétel, díjátadós fellépések és a VH-1 Storytellers-portréfilm mellé egy friss doksi is). Michael Stipe-ék 2011-ben hagyták abba, de csak most kezd igazán beindulni a kanonizálás, szintén karácsonyra jött ki a korai kislemezeket tartalmazó díszdoboz 7IN 83-88 (I.R.S., 2014) címmel. 

wilco.jpgÖsszegez egy másik nagy amerikai zenekar is – sőt, talán nem túlzás azt mondani, hogy az R.E.M.-utáni éra legnagyobbja –, a Wilco. Jeff Tweedy-ék kétféle kiadvánnyal készültek húsz éves jubileumukra, a 2 cd-s What’s Your 20: Essential Tracks hagyományos best of, a 4 cd-s Alpha Mike Foxtrot: Rare Tracks 1994-2014 (Nonesuch, 2014) viszont (könyvszerű kiszerelésében is) pazar alternatív karrieráttekintés, lényegében az összes elszórt Wilco-dallal.

vu_sd.jpgFolytatódik a The Velvet Underground-lemezek 45 éves jubileumra kiadott super deluxe sorozata, idén a cím nélküli 1969-es klasszikus (Polydor / UME, 2014) érte el a furán kerek évfordulót és kapott egy hatlemezes (!), minden kétséget kizáróan definitív, könyvszerű díszdobozt, benne az album három keverésben, az összes korabeli egyéb felvétel és két koncert anyaga. Maximalizmus egy minimalista csodalemezzel. Az eredeti album: 


pixies_25.jpgFurán kerek a Pixies legklassz(ikus)abb albumának, az 1989-es Doolittle-nek az idei évfordulója is, de a háromlemezes, összes B-oldallal, Peel Sessionökkel és egy lemeznyi, jórészt kiadatlan demóval felszerelt Doolittle 25 (4AD / Neon Music, 2014) nyilván nem indokolatlan, sőt. Egy klasszikus legteljesebb változata. Íme:



mark-kozelek-christmas_f.jpg2014-ben elmaradtak a szokatlan, izgalmas karácsonyi feldolgozáslemezek, egy kivétellel. Mark Kozelekről – lehet, jogtalanul – nem éppen karácsonyi dalokat énekelgető trubadúr képe ugrik be, legalábbis felmerül az irónia a lemezzel kapcsolatban – jogtalanul (bár a saját szerzésű nyitódalban azért kijátssza ezt a kártyát is: "of all the Mark Kozeleks of the world, you are the mark kozelekiest"). Az amúgy 2013 decemberében rögzített Mark Kozelek Sings Christmas Carols (Caldo Verde, 2014) szép, visszhangos, ünnepi, télies album, a melankolikus karácsonyi lemezek legjobbika a Low 1999-es Christmas-e óta. Boldogot mindenkinek! 

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2014/12/21/deluxusok_karolok_lemezek_karacsonyra
Deluxusok, karolok – Lemezek karácsonyra
süti beállítások módosítása