Lewis harmadszor - Tovább bonyolódik az év legtitokzatosabb zenei sztorija

2014.08.28. 12:54, rerecorder

lewis.jpg

Újra felfedezett zenék terén 2014-ben az év zenei szenzációja egy Lewis nevű előadóhoz fűződik, aki - az elsőként visszafejtett változat szerint - 1983-ban felvett, magánkiadásban megjelentetett egy lemezt, majd eltűnt a föld színéről. Ez az album jött ki újra idén tavasszal, aratott hatalmas sikert, aztán kezdett egyre bonyolultabb - vagy inkább: tisztább - lenni a kép. Előkerült egy újabb Lewis-lemez, aztán maga az előadó is meglett, most pedig itt a hozzá kötődő harmadik anyag. Vajon hány van még talonban?

lewis_1.jpgAz 1983-ban megjelent L'Amour című Lewis-lemez teljesen ismeretlen maradt a maga korában, ami nem is meglepő egy magánkiadású (R.A.W. Records fantázianevű labelen kijött) album esetében. 2008-ban egy Jon Murphy nevű lemezgyűjtő egy nyugat-kanadai város (Edmontonban) bolhapiacán megvette a lemezt, aztán egy Aaron Levin nevű kanadai outsider music/magánkiadás gyűjtő (aki Calgaryban talált öt példányt egyetlen helyen a kiadványból) feltette a netre és szép lassan új életre kelt. A világ egyik legjobb zeneblogja, az Obscure Sound már 2011-ben megírta, hogy milyen csodáról van szó, de aztán még pár évig keringett a web útvesztőiben, mire idén tavasszal a Light In The Attic nevű újrakiadó lemezcég megjelentette. Na ekkor már az egész világ tudomást szerzett erről a fantasztikus, időn kívüli - leginkább Angelo Badalamenti zenéit és Antony énekét idéző - albumról, de a titok még titok maradt. Lewisról annyi derült ki, hogy valószínűleg egy Randall A. Wulff nevű férfi, hogy Los Angelesben vette fel a lemezt, hogy alighanem brókerként dolgozott akkoriban, aztán alighanem élt Hawaii-n is, meg Kanadában, ahol a lemezt újra kiadó LITA talált egy stúdiót (Fiasco Bros.), ahol ugyanez az előadó felvett még három-négy lemeznyi, "lágy, vallásos zenét". Meg hogy nem (vagyis hamis csekkel) fizette ki L'Amour borítóját készítő fotóst.

lewis_2.jpgAztán lemeztúrók - szintén Nyugat-Kanadában: Calgaryban és Vancouverben - találtak egy másik Lewis-albumot, amin ugyan Lewis Baloue az előadó neve, de kétségkívül ugyanaz a személy. Az 1985-re datált Romantic Times című lemez (amelynek dúsabb a hangszerelése, a szaxofon is szerepet kap rajta) egy Kevin "Sipreano" Howes nevű kanadai dj-n keresztül jutott el Light In The Attic kiadóhoz, ahol ekkor már vad nyomozásba kezdtek, ám mivel a másik feltűnt példány tulajdonosa feltette az eBay-re az újonnan felfedezett Lewis-anyagot, így kénytelenek voltak azonnal megjelentetni ezt is, noha az előadóról még mindig nem derült ki, hogy egyáltalán él-e. A július legvégén megjelent album után nem sokkal jött a hír, hogy a kiadó csak megtalálta a Lewis/Lewis Baloue monikerek alatt alkotó férfit, Randall A. Wulff-ot, aki él és virul valahol Kanadában. Mint kiderült, nem akar visszanézni, nem kéri az újrakiadásokból járó jogdíjakat és bár továbbra is zenél, de szeretne továbbra is ismeretlenségben maradni - így a kiadó úgy döntött nem is készít újranyomást a lemezekből, ha azok elfogytak.

lewis_3.jpgNa ezek után - és emlékezve arra, hogy a sztoriban már említésre került néhány további lehetséges lemez - nem is olyan meglepő, hogy máris itt egy újabb Lewis-album. Ezúttal a lemezt rögzítő hely jelenti a kapcsot, mégpedig a Fisaco Bros. nevű vancouveri, 37 éve üzemelő próbahely/stúdió, ahol Wulff Randy Duke álnéven vett fel - elvileg ugye három-négy - lemezt. A stúdió honlapján digitális formában megvásárolható módon megjelent (a két korábbi Lewis-lemezt kiadó Light In The Attic által is hitelesnek nevezett) album az összecsapott borító alapján - amin a Randy Duke név helyett a most már bejáratott Lewis szerepel - egy élelmes/helyzetet kihasználó, ötletszerű megjelenésnek tűnik, tudva azt, hogy Wulff nem érdeklődik múltbeli kiadványai sorsa iránt. A Love Ain't No Mystery címre keresztelt album a stúdió szerint a 2000-es évek elején készült (a stúdió a YouTube-ra 2012-ben feltett korábbi klienseket mutató videopromójában is szerepel a Randy Duke nevű előadó az ötvenedik másodpercben), bár a felvétel további sorsa ismeretlen, de alighanem csak pár másolt cd készült belőle. A Love Ain't No Mystery-n már jóval megtörtebb a korábban ismert Lewis-hang, a szövegek valóban vallásosak is, és már az akusztikus gitár dominál, de a dalok továbbra is egy nagyon erős, eredeti hangú tehetséget mutatnak.

Most tehát itt egy újabb album Wulfftól (már ha ez a név tényleg hiteles), a zenerajongó világ néhány hónap leforgása alatt kapott egy - eddig - háromlemezes életművet, 2014 legszebb megfejtenivalója az elmúlt harminc év során keletkezett és még mindig nem ismerjük a teljes képet. Hogy további lemezek is fel fognak még bukkanni, abban biztosak lehetünk, már csak azért is, mert a YouTube-ra a napokra feltöltött a Love Ain't No Mystery-t hirdető dalok közül az egyik (Fallin' Down) nincs is a lemezen, hanem egy Hawaiian Breeze című albumról való, illetve a most feltűnt lemezt nyitó Heartbreak című dal eredeti leírásába - valószínűleg tévesen, már törölték - az szerepelt, hogy egy Mystery Man című albumról való. Micsoda felfedezés!


az újonnan feltűnt, 2000-es évek eleji Love Ain't No Mystery nyitódala, a Heartbreak


a lemez harmadik dala, az It's A Frail Thing


ez pedig a még ismeretlen Hawaiian Breeze-ről való Fallin' Down

Címkék: lewis
https://recorder.blog.hu/2014/08/28/lewis_harmadszor_tovabb_bonyolodik_az_ev_legtitokzatosabb_zenei_sztorija
Lewis harmadszor - Tovább bonyolódik az év legtitokzatosabb zenei sztorija
süti beállítások módosítása