Aphex Twin azt ígéri, az új albummal visszatér a körforgásba

2014.08.26. 11:38, subrecorder

aphex-twin-electronic-beats.jpg

Közelgő új albuma kapcsán Aphex Twin két interjút is adott, amikből egyelőre csak néhány idézetet tettek közzé, mégis ettől hangos az egész zenei sajtó, így mi is. A sok érdekesség mellett a legfontosabb, amit most megtudtunk az elektronikus zene zsenijétől, hogy újra aktív  - lemezeket fialó - periódusra számíthatunk tőle. 

Talán legutóbb a Yeezus-nak volt ilyen nagyszerű gerillakampánya, mint a szeptember 22-én megjelenő SYRO című Aphex Twin-lemeznek. Hiába írja le mindenki az albumformátumot, az olyan művészek, mint a Daft Punk, Kanye West, Beyoncé, a My Bloody Valentine és most már Richard D. James is sikerrel kísérleteznek újfajta marketingkampánnyal és egyre többször lesz ismét esemény egy-egy megjelenés, mint anno a fénykorban. Aphex Twin először egy reklámhajót küldött London fölé a legendás logóval az oldalán, illetve a leginkább drogcsempészek és egyéb illegális tevékenységeket űzők elrejtését segítő eszközként ismert deep webre tette fel a lemezének borítóját és számlistáját. Vegyük ehhez az utóbbi évek legjobb sajtóanyagát és máris az egekbe szöktettük az amúgy is óriási várakozásokat. 


APHEX TWIN A FÉLELMETES KLIPJEI ELLENÉRE SOK, AKÁR GYEREKESNEK IS NEVEZHETŐ SZERZEMÉNYT ÍRT, EBBŐL ÁLLÍTOTTUNK ÖSSZE EGY VÁLOGATÁST MÚLT HÉTEN.

Ahhoz képest, hogy 13 évig alig lehetett hallani róla, úgy tűnik, örömmel nyilatkozik az új albuma apropóján. James egyelőre két interjút adott, az egyiket a FADER magazinnak, a másikat pedig a Pitchforknak. Ezekből eddig csak részleteket közöltek, így például kiderült, hogy a SYRO-n lévő legrégebbi számok 6-7 évesek, de a szerzemények nagyja friss szám. Megtudtuk azt is, hogy James szabadidejét is szinte teljesen betölti a zene, rengeteg új lemezt és számot vásárol, megvette az elérhető összes szemplert és hangmitacsomagot, és akkurátusan "lenyomoz" minden egyes általa felhasznált mintát - ahogy ő fogalmaz, a "hangok sorozatgyilkosának" érzi magát. Szerinte soha nem jelent meg annyi jó zene a világon, mint most és benne is újra buzog az alkotási vágy. Úgy nyilatkozott, hogy rengeteg zenei ötlet van még a fejében az eddig felhalmozottak mellett, visszarázódott a körforgásba, így a SYRO után sűrűbben fog lemezekkel jelentkezni - reménykedjünk benne, hogy igazat mond! A SYRO egyébkánt, mint Aphex Twin legtöbb címe kitalált szó, James kisfiától ered, aki egyébként a családja többi tagjához hasonlóan szerepel a lemezen . halandzsanyelven énekelnek - sőt, azt is megtudtuk, hogy az ötéves örökös már lekalózkodott egy zeneszoftvert a Pirate Bay-ről, csinált pár trekket, és azokat feltöltötte a Bandcampre (hm....) James a hosszú szünetre reflektálva elmondta, hogy azért az elmúlt években sem volt teljesen tétlen, rengeteget DJ-zett anonimitásba burkolózva, amit nagyon élvezett, kis klubokban játszott, úgy, hogy senki nem tudta, ki is ő valójában. 

Mindezeken túl kiderült, hogy még neki is van egy sztorija Kaney Westről. Elmesélte, milyen szemét módon bántak vele Yeezy emberei, miután hangmintaként használták fel az egyik dalát (az Avril 14th című számot vették meg a rapper 2010-es My Beautiful Dark Twisted Fantasy albumán helyet kapó Blame Game-hez). James ugyanis felajánlotta, hogy hogy ő maga dolgozza át a szerzeményéből felhasználni kívánt részt, de ezt köszönet nélkül visszautasították, mondván, hogy most már az övék és azt csinálnak vele, amit akarnak. 

Bár legutóbbi albuma, a 2001-es Drukqs nem sikerült igazán fényesen, James eddigi életműve tele van klasszikus albumokkal (Selected Ambient Works I-!I, ...I Care Because You Do, Richard D. James Album), így kollektívan reméljük, hogy a SYRO nem okoz majd csalódást és 10 év múlva nyugodtan illesztjük majd be a fenti patinás sorba. 

 

 

Címkék: aphex twin
https://recorder.blog.hu/2014/08/26/aphex_twin_tovabbra_is_hinti_az_informaciomorzsakat
Aphex Twin azt ígéri, az új albummal visszatér a körforgásba
süti beállítások módosítása