Magyarradar: Alley Catss

2014.05.29. 15:38, Frontrecorder

alleycatss.jpg

Hipertermékeny és hipereklektikus képviselője a hazai underground/expremientális elektronikus zene friss generációjának az Alley Catss. Janky Máté egyszemélyes projektje szerepelt a Recorder kedvenc 2013-as kiadványainak listáján, része a nemrég indult Normafa Records istállójának, legutóbbi hivatalos kiadványa pedig egy S Olbrichttal közös split, melyet az egyik vezető kazettakiadó, a brit Opal Tapes jelentetett meg. Ezt az anyagot mutatják be élőben pénteken este a Kontra Klubban, remek alkalom, hogy az Alley Catss felkerüljön végre Magyarradarunkra.

alleycatsscover.jpgIndulás éve: 2011

Tagok: Janky Máté

Stílus: Talán leginkább kísérleti elektronika, hangkollázsok... bár igazából nem nagyon tudom kategorizálni, hogy tulajdonképpen mi is az, amit csinálok.

Hatások: Burzumtól Florian Heckeren és Aphex Twinen át Bachig bármilyen zene képes mélyen befolyásolni, mindenben megfog valami... továbbá filmek is elég nagy hatással tudnak rám lenni. Ami mostanában elég erős és egyedi szerintem, az a belga szcéna: Hiele, Cupp Cave és a többiek - remek előadók.

Kiadók: Anyagonként változó. Eddig hivatalosan a Sewage Tapes-nél és az Opal Tapes-nél jelentem meg; az előbbinél digitális formátumban, az utóbbinál pedig már kazettán is.

Történet: Az Alley Catss-projektem első száma a Seamoth volt, ami tulajdonképpen két loopból állt. Utána próbálkoztam analóg szintetizátorokkal, így jött létre az az első album, majd később szoftverre váltottam - innen számítom a mostani hangzás kialakulását és fejlődését. Régebben sokkal inkább noise és drone dolgokat csináltam. Egyébként már elég régóta zongorázom, ami abból a szempontból meghatározó, hogy a zenei ismereteim alapjait ennek köszönhetően sajátítottam el. Amúgy elektronikus zenével így kimondottan nem foglalkoztam az Alley Catss előtt, bár a zeneszerzés mindig érdekelt.

Megjelenések: Eddig két nagylemez: Alley Catss/i0, (II) (Sewage Tapes, 2013); néhány EP: Seamoth (2011), Withdwr (2013), Wjhirl (2013), egy split S Olbrichttal (Opal Tapes, 2014) és tucatnyi egyéb kiadvány, ezek elvétve fellelhetők az interneten, többnyire saját gondozásban.

Küldetés: Talán az, hogy valami maradandót alkossak, továbbá persze az önkifejezés - olyan zenét csinálni, amivel azonosulni lehet, vagy érzelmeket vált ki a hallgatóból. Törekszem az expresszív zeneszerzésre, bár igazából nehéz definiálni a folyamatot.

Jövőkép: Más formákat alkalmazni a zenémben, nagyobb hangsúlyt fektetni az elméletre, mégis megtartani az őszinte önkifejezésre való szándékot és az érzelmek ábrázolását.

Mellékprojektek: Csinálok több mellékprojektet is, azonban ezek igen rövid életűek szoktak lenni - ilyen volt például az IVVVV vagy a harsh noise c2ph. Továbbá szeretek együtt dolgozni másokkal, meg érdekel a képzőművészet is.

Szexepil: Mélydob, alig maszterelt számok, na meg persze igen sok sample.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Rengeteg jó dolog történt a projekttel mostanában, talán a legnagyobb élmény az Opal Tapes-es megjelenés volt, és persze a koncertek. 


egy friss anyag, a májusban közzétett Infinite Death EP:



a május eleji A38-as élő szett felvétele:


az Aetheral Dust EP tavalyról:



az Alice Deejay-féle Beter Off Alone feldolgozásának videója:

és egy Portishead edit 2012-ből:

https://recorder.blog.hu/2014/05/29/magyarradar_alley_catss
Magyarradar: Alley Catss
süti beállítások módosítása