Hungarikumpop – magyar utalások külföldi zenékben

2014.05.25. 13:17, rerecorder

ezra budapest.jpg

Magyarország kicsi, nemzetközi jelentősége is. Mégis meglepően sok külföldi zenész használ hazánkhoz kapcsolódó elemeket produkciójában. A két legfrissebb utalás közül az egyik a kísérleti zajelektronikát művelő osztrák Fennesz április legvégén megjelent Bécs című nagylemeze, a másik a május végi Budapest Essentials-ön fellépő tehetséges angol dalszerző, George Ezra első slágere, a Budapest. Ha már így alakult, akkor a Bécs-Budapest tengelyen elindulva feltérképezzük a további magyar popvonatkozásokat.

fennesz bécs.jpgFennesz olyan címet akart adni friss albumának, ami egyszerűen és jól kifejezi abbéli örömét, hogy sok év után újra szülővárosa lett az állandó lakhelye. Mivel már van egy ilyen című album (az Ultravox-féle Vienna 1980-ból), ezért úgy döntött, hogy a magyar elnevezését választja, pláne, hogy egyébként is több szál köti Magyarországhoz. A bristoli énekes-dalszerző, George Ezra a tavaly megjelent EP-jén szereplő dalban kincsként énekel Budapestről, pedig még sosem járt a városban. A hivatalos klip egyébként csak most áprilisban jelent meg, és még mindig nem Budapesten készült, de talán majd itteni fellépésén is forog a kamera.

Nevek

Az elektropopot játszó lengyel Őszibarack és a londoni szintipopos Női Kabát duó valószínűleg nem a világhírt akarta megcélozni, amikor kitalálták, hogy magyar néven alkossanak. Az Agaskodo Telivereket két Londonban élő magyar alapította és valószínűleg nem túl meglepő, hogy nem egy nemzeti érzelmű rockot, hanem egy zajos elektronikát játszó formáció voltak, akárcsak a szintén Londonból haza-hazatáncoló, nemzetközi tagsággal bíró, kilencvenes évekbeli Széki Kurva. A nagyon rossz poént, amit a legtöbb itt járó külföldi elsüt, egy ausztrál indie pop zenekar komolyan vette, és elnevezték magukat Hungry Kids Of Hungarynek. Bravó! Legalább nagyjából addigra, mire hozzánk eljutott a hírük, fel is oszlottak. A finn posztrockot játszó Magyar Posse természetesen nem a nyelvi rokonságról, hanem a Finnországban legnépszerűbb Magyar Fehér Bor nevű, izé, fehérborról emlékezett meg a nevében.

GEORGE EZRA KÜLÖNBEN ÍGY ÉRKEZIK MAJD EL A MAGYAR FŐVÁROSBA, JÖVŐ HÉTVÉGÉN.

Albumok

veniterian.jpgA Venetian Snares, vagyis a kanadai, akkoriban Budapesten élő Aaron Funk 2005-ös Rossz Csillag Alatt Született nagylemeze nemcsak az albumcím miatt illik ide, de a rajta található tizenegy szám is magyar elnevezés alatt szerepel, a Seress Rezső-féle Szomorú Vasárnap feldolgozása például Öngyilkos Vasárnapként. A chilei Gepe (Daniel Riveros) 2007-es lemezének adta az Hungría címet, de szerepel rajta egy azonos elnevezésű folkos dal is, amiben egyben Budapestről is révedezik egy kicsit. Az amerikai The Mountain Goatsnak is van egy Going To Hungary című dala (a Tropical Depression albumon, 1997-ből), amiben még a főváros is szerepet kap, bár arról nem tudunk, hogy a folkzenész ténylegesen is eljutott volna hozzánk valaha. A francia-japán Dragibus fiú-lány duó 1999-es Papriko című albumán magyar gyerekdalok egész sorát dolgozták fel punkosan - természetesen magyarul -, ilyen címekkel, hogy Domotor, Kocsi, Trabant, Paprika. Cuki.

Dalok

Az elektropopot játszó francia Poni Hoax Budapest című 2006-os, amúgy nagyon is szórakoztató dala elég szörnyű helyként festi le a fővárost, ahonnan csak menekülni érdemes. A skót Gary Lightbody (Snow Patrol) folkos indierock mellékprojektjének 2002-es Son Of Evil Reindeer című lemezén is feltűnik Budapest, bár a dalszöveg inkább a születésről szól. A Jethro Tull 1987-es Crest Of A  Knave-én szereplő Budapest egy elérhetetlen nőről és egy forró éjszakáról mesél – a progrockerek vezetője, Ian Anderson a nyáron érkezik újra hozzánk, próbálkozhat még egyszer. A 70-es, 80-as évekbeli német popbanda, a Dschinghis Khan azonos című, 1979-es első nagylemezén az utolsó előtti dalnak Puszta címe, amelynek német nyelvű szövegben a lovas magányáról énekelnek – naná hiszen a néhány évvel korábban disszidált Mándoki László szomorkodott a vidám zenekarban. Leonard Cohen ’86-os Take This Waltz dalában is van egy sornyi említés Magyarországról, igaz a szöveg itt egy Lorca-versből származik.

Albumborítók

Odelay.jpgBeck 1996-os Odelay lemezének borítóján egy komondor ugrik át egy akadályt, ezt az ikonikus képet nyilván minden zenerajongó ismeri, hiszen egy csúcslemezt díszít, viszont a francia Etienne Charry 1999-es 36 Erreurs című albumát sokan már aligha. Pedig ennek a hátsó borítóján egy Mackó sajt fedél is van, ám ha elmélyedünk a borító tanulmányozásában, akkor felfedezhetünk egy Elza Szabo nevű közreműködő hegedűst és talán már meg is van a sajtforrás.

Klipek

A Radiohead Karma Police videójában Kovács Lajos színművészkedik, őt a rendező, Jonathan Glazer saját maga választotta ki egy korábbi szerepe alapján. Budapest viszonylag elég népszerű klipforgatási helyszín: Selena Gomez a Round & Round című dalához készült klipben a Dunapart mentén játszik titkos ügynököt, Jamie Woon a Lady Luckban villamosozza és metrózza végig Budapestet, a német énekesnő Sarah Connor 2001-es From Sarah With Love dalához a Keleti Pályaudvaron forgatta együgyű romantikus klipjét, Katy Perry a Budai Várban táncol a 2010-es Fireworkben, a Chemical Brothers The Boxeréhez készült klipben pedig egy kosárlabda pattog végig a fővároson – és a sor még hosszan folytatható.

A Balaton

Budapest után a Balaton a legismertebb tájegység a külföldiek számára, így hát nem meglepő, hogy a svéd elektro producer, DJ Pryda (Eric Prydz) 2007-ben kiadott single-jén szerepel két dal Muranyi és Balaton címekkel. Az egyszemélyes angol Max Tundra első, 2000-es Some Best Friend You Turned Out To Be kísérleti-elektronikus albumán hallható egy The Balaton című kísérleti-elektronikus szerzemény, amelyet egy korábbi Tilos-partival egybekötött téli tólátogatása ihletett.

És az egyebek

honved79.jpgA skót Half Man Half Biscuit indierock zenekar ‘87-es Back Again In The DHSS albumán szerepel talán a legmeglepőbb utalás (Kispest!) az I Was A Teenage Armchair Honved Fan című focis dal formájában. És ki gondolta volna, hogy pont egy ős-chillwave számban, a Girl VII-ben (Saint Etienne: Foxbase Alpha, 1991) hangzik el egy másik magyaros-focicsapatos kikacsintás, ezúttal a Videotonra. De ez még semmi! A Los Campesinos! Let It Spill című 2013-as számában a dal főhőse Guttmann Béla focista és sikeredző karrierjéhez hasonlítja saját szerelmi életét. Hát, vagány!

A skót rockegyüttes, a Hamfatter egy 2007-es Sziget (We Get Wrecked) dalban emlékezik meg a legnagyobb magyar fesztiválról, és egyben 2007-ről is olyan címszavakkal, mint Gogol Bordello, Wan2 színpad és Radiohead.

Ugyan az angol Misophone Petroleum Lampa című dala egy az egyben Omega-feldolgozás, de az akcentus elég sokat hozzátesz így is. Ilyen obskúrus ’külföldi zenekar vs. magyar dal’ coverből amúgy akad példa az Illésre is: az Igent egy The Blondes nevű pszich-rock zenekar adta elő.

Bírjátok még? A King Diamond 2003-as The Puppet Master lemezének sztorija végig Budapesten játszódik az 1700-as években, amikor egyébként a város ebben a formájában még nem is létezett. A Wovenhand Orchard Gate-jében jól hallhatóan elhangzik az Istenem szó. Az új-zélandi The 3Ds magyar gyerekbeszédet alkalmazott a Man On The Verge Of A Nervous Breakdownban. Az EMF pedig egyenesen Pető Iván politikust szemplingelte Shubert Dip című debütalbumán a Travelling Not Runningban: „lehet, hogy az ellenzéknek is ártani lehet, ezt majd a végső eredmény eldönti.

Az angol Bullion Say Goodbye To What című száma Kovács Kati Unokahúgomnak az V/A-ba című számából vette a hangmintát, hogy mondjuk egy alig ismert példát a magyar dalok hangmintázására, meg persze ott a mindenki által tudott Kanye West-féle New Slaves tavalyról az Omega Gyöngyhajú lányával, de ezt a kört itt be is fejezzük, mert csak tavaly volt még vagy két-három ilyen ügy és ezt tényleg nagyon sokáig lehetne sorolni.

Mint talán még a további hasonló, magyar vonatkozású popzenei utalásokat is, szóval várjuk az egyéb példákat, készítünk belőle egy másik cikket!


Sugó Lilla

https://recorder.blog.hu/2014/05/25/hungarikumpop_magyar_utalasok_kulfoldi_zenekben
Hungarikumpop – magyar utalások külföldi zenékben
süti beállítások módosítása