Heti Top 10: Kate Bush legjobb pillanatai

2014.03.23. 22:14, Frontrecorder

katebush_2.jpg

A hét legszenzációsabb bejelentése volt, hogy Kate Bush 35 év után végre újra sorozatban koncertezni fog. A Tori Amos-tól Bat For Lashes-ig számtalan női előadót inspiráló dalszerző-énekesnő eddig mindössze egyszer turnézott, még 1979-ben, így egyedülálló pályáján kiemelkedően nagy jelentőséggel bír az idén augusztusra-szeptemberre meghirdetett fellépéssorozat. Örömünkben összegyűjtöttük a sokoldalú művésznő karrierjének tíz nagy(szerű) pillanatát.

Közös munka az Erasure-rel - majdnem

Ez csak nagy pillanat lehetett volna - szerintünk -, ha megvalósul, de sajnos Kate Bush elhárította a brit szintipop duó felkérését, hogy együtt dolgozzanak egy lemezen. Az indoka az volt, hogy ez nem az ő terepe. Ha a kollaboráció nem is jött össze, az Erasure énekese, Andy Bell elénekelt egy 1980-as Kate Bush-dalt a British Electronic Foundation tavalyi albumán.

Fruitopia

1994-ben Bush zenét írt a Coca-Cola által gyártott Fruitopia jeges tea pszichedelikus reklámszpotjához. WTF?!

Duett Mr. Beannel

Ez a valószínűtlennek tűnő közös éneklés 1986 áprilisában a Comic Relief jótékonysági gálaesten esett meg, ahol Bush a Do Bears... ? című viccesen pajzán szövegű dalt adta elő Rowan Atkinsonnal:

Brazil

Bush számos filmhez írt zenét vagy betétdalt, de mind közül kiemelkedik a samba-örökzöld Brazil lúdbőröztető feldolgozása, amely Terry Gilliam azonos című nyomasztó sci-fi-jéhez készült a zeneszerző MIchael Kamennel, bár a filmben ez az énekes nem hangzik el.

Főzőműsorban szereplés

Bush 1980-ban Delia Smith BBC-n futó főzőműsorának vendége volt. Beszélt arról, hogy miért lett vegetáriánus, és bemutatta a kedvenc ételeit (például a Waldorf salátát). "Imádok főzni" - mondja a végén, ami nyilván így is van, de valahogy olyan fura elképzelni őt, amint a konyhában serénykedik. 

Az ikonikus tornadressz

A fiatal, pályája elején lévő Bush imidzsétől elválaszthatatlan a szűk, testhez simuló tornadressz, amit az akkori promóciós fotókon viselt, alaposan megmozgatva a férfiak fantáziáját. Ez egyébként onnan jön, hogy Bush a zenei karrierje elkezdése előtt több évig tanult táncolni.

katebushleotard.jpg

Tornadressz és ledér fantasy harcosnő ruha Bush legkihívóbb videójában, ami a Babooshka című 1980-as slágeréhez készült:

Kimagasló dalszerzői kvalitásainak elismerése

2001-ben a Q magazin Bush-nak ítélte a Classic Songwriter (Elsőrangú dalszerző) díjat. Ugyanezen a gálán John Lydont nagyhatású előadónak választották, ami azért érdekes, mert a Sex Pistols és a P.I.L. frontembere írt egy dalt Bush-nak Bird In Hand címmel, amit azonban az énekesnő visszautasított. Lydon állítja, hogy ő az illegális papagájcsempészésről (!) írta a számot, amit szerinte Bush félreértelmezett és a személye elleni inzultusnak vélt (talán a címből az A bird in the hand is worth two in the bush, vagyis jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok közmondásra asszociált...)

Duett Peter Gabriellel

Az 1986-os So albumon található a Don't Give Up, minden idők egyik legjobb duettje, amelyben Peter Gabriel a kétségbeesés, Kate Bush a remény hangját testesíti meg. (Bush egyébként előtte már háttérvokálozott Peter Gabriel 1980-as lemezének két dalában, a Games Without Frontiers-ben és a No Self Controlban). A dal gyönyörű ölelkezős videója:

Cloudbusting

Kate Bush-hoz annyi remek klip kötődik (hogy csak párat említsünk: Sat In Your Lap, Experiment IV, Army Dreamers, vagy nem olyan régről, 2011-ből a Deeper Understanding), hogy azokból egy külön heti top 10-et összeállíthattunk volna. De ennek ellenére a melyik a legjobb Kate Bush-klip kérdésre a válasz nem lehet kérdés: az 1985-ös Cloudbusting, amelyben Donald Sutherland alakítja Wilhelm Reich osztrák pszichológust, Bush pedig a fiát, Petert (az ő viszonyukról szól a dal) ebben a megható és felemelő mini játékfilmben.

Wuthering Heights

Kate Bush bemutatkozó kislemezdala 1978-ban négy hétig vezette a brit slágerlistát, ezzel ő lett az első női előadó, aki saját szerzeményével ért el number one-t Angliában. A dalt az Üvöltő szelek 1970-es filmváltozatának utolsó tíz perce ihlette. Bush amúgy a regény írójával, Emily Brontë-val egy napon, július 30-án született.

https://recorder.blog.hu/2014/03/23/heti_top_10_kate_bush_legjobb_pillanatai
Heti Top 10: Kate Bush legjobb pillanatai
süti beállítások módosítása