Heti Top 10: a legkülönösebb Kylie-feldolgozások

2014.03.16. 22:06, Frontrecorder

kylieminoguethevoice.jpg

A héten tette meghallgathatóvá a közel négy éves kihagyás után, hivatalosan március 17-én megjelenő új lemezét Kylie Minogue, ennek apropóján az ausztrál popminyon dalainak feldolgozásaiból rostáltunk ki tíz olyat, amely igencsak meglepő módon értelmezte át az eredetit.

10. Nick Cave & Blixa Bargeld: Where The Wild Roses Grow

Kezdjük egy kivétellel, azzal a duettel, amely Kylie-t kvázi legitimizálta, mint komoly popelőadó. A Nick Cave And The Bad Seeds Murder Ballads albumán megjelent dalból rengeteg - rosszabbnál rosszabb - feldolgozás született azóta (lásd ezt, vagy ezt, vagy ezt), teljesen feleslegesen - Blixa Bargeldet Kylie szerepében úgysem lehet überelni.

9. Wink: Ano Yoru E Kaeritai

Az 1990-es, klasszikus diszkóra visszakacsintó, Stock, Aitken & Waterman-futószalagon gyártott Step Back In Time-ot 1991-ben dolgozta fel ez a cuki j-pop lányduó.

8. Tomstroke: 2 Hearts

A mellrákból felgyógyult Kylie 2007-es visszatérő dala maga is feldolgozás (az eredetit a Kish Mauve férfi-nő elektropop duó jegyzi), öt évvel később ebből faragott egy mérsékelten dögös, és jóval kevésbé szexi rockszámot a háromtagú stuttgarti zenekar. (A 2 Hearts akusztikus előadása, a Fevert beleszőve a Savage Gardenben ismertté lett ausztrál dalszerző-énekes Darren Hayes-től, még 2007-ből itt.

7. Hurts: Confide In Me

Ez a 2010-es élő feldolgozás annyira nem is különös, hiszen Kylie közreműködött a brit szintipop duó akkor megjelent bemutatkozó albumának egy számában (nem sokkal később pedig viszonozta a gesztust a Hurts Wondeful Life-jának ugyancsak élő, akusztikus előadásával.)

6. Cosmo Jarvis: Spinning Around

Klasszikus diszkó alapú dance-popból akusztikus indiefolk - a brit dalszerző-énekes-gitáros 2011-ben az ausztrál Triple J rádió Like A Version sorozatában formálta saját képére Kylie 2000-es slágerét.

5. Alt-J: Slow Dre

És egy másik Kylie-feldolgozás ugyanonnan, egy évvel későbbről. A a brit indierock zenekar ráadásul Kylie 2003-as érzéki slágerét egybegyúrta Dr Dre Still D.R.E.-jével. (Ha már Ausztrália, a Tame Impala-testvérzenekar Pond dubos-pszichedelikus Slow-verzióját is ajánljuk.) 

4. José González: Hand On Your Heart

Na ilyen egy tipikus korai fröccsöntött, bugyuta szerelmes szám Kylie-tól (Stock, Aitken & Waterman-termék, természetesen) teljesen kifordítva, a svéd folkpop-dalnok egy szál gitáros előadásában, az ő sajátos, melankolikus stílusára hangolva.

3. Norbert Kristof : On A Night Like This

Ugyanez, másképpen: Kristóf Norbert Kylie felemelő dance-pop számát csupaszította le és ültette át egy érzelmes, a szerelemtől szenvedő férfi hangjára.

2. Northern Kings: I Should Be So Lucky

Miért pont Kylie első világslágerének ne lenne skandináv szimfonikus metál verziója? A Northern Kings finn szupergrup (a Teräsbetoni, a Nightwish,a Sonata Arctica és a Charon tagjaiból), ez a feldolgozás a 2008-as második albumukról való, és van annyira camp, mint az eredeti. (Ha esetleg szeretnéd meghallgatni az 1987-es dalt arabul - tessék! Netán brazil portugálul? Íme! Vagy egy szuper kawaii japán cover? Itt!)

1. Shawn Lee's Ping Pong Orchestra: Can't Get You Out Of My Head

Kylie vita nélkül legjobb számának kismillió feldolgozása közt bőven akad különös/különleges, belga női kórus előadástól szerb skapunk-verzión és német nyelvű indiepop coveren át stoner rockos mashupig, vagy a Flaming Lips "drámai" újraértelmezéséig mindenféle, így nagyon nehéz volt dönteni, de végül az alábbi, változat nyert, az amerikai multiinstrumentalista-producer-zeneszerző Shawn Lee pszichedelikus soul/funk projektjének 2007-es albumáról. Wah-wah gitáros, talkboxos, fúvós betétes, szitárral bolondított elszállás egy képzeletbeli blaxploitation filmből.

https://recorder.blog.hu/2014/03/16/heti_top_10_a_legkulonosebb_kylie-feldolgozasok
Heti Top 10: a legkülönösebb Kylie-feldolgozások
süti beállítások módosítása