Semmi sincs kőbe vésve - The Stone Roses: Made Of Stone dokumentumfilm

2013.12.02. 16:30, rerecorder

stone roses.jpg

Múlt pénteken volt a Black Friday Record Store Day, melyen számos ritkaság került a - főleg amerikai - lemezboltokba, köztük egy 500 példányra limitált színes vinylkiadvány, melyen a Flaming Lips And Friends felirat tudatja az előadókat, a lemezcím (The Time Has Come To Shoot You Down…What A Sound) pedig sejteti, hogy az első, 1989-es The Stone Roses-lemez teljes, dalról-dalra feldolgozásával van dolgunk. Amíg megérkezik a lemez digitális változata, nézzünk meg egy friss filmet a Stone Roses-ról. Az angol munkásosztály egyik remek filmese, Shane Meadows kedvenc zenekaráról forgathatott dokumentumfilmet, de a forgatás egyszer csak hirtelen megszakadt.

made of stone.jpgShane Meadows angol rendező éppen egy taxiban ült, amikor kapott egy hívást, amiben felkérték, hogy rendezzen egy dokumentumfilmet az újra összeálló Stone Roses-ról. Meadows az örömtől elkezdett bőgni, mint egy kisgyerek. Ezt ő maga mondja a kamerába a The Stone Roses: Made Of Stone elején és ezzel rögtön eloszlat minden feltételezést, hogy tényleg egy objektív, kiegyensúlyozott dokumentumfilmet fogunk látni. Ez egy olyan rajongó filmje, aki minden egyes jelenetben, amikor az együttes közelébe jut, képtelen leplezni az aranyos izgatottságát.

Csak akkor görbül le Meadows szája, amikor kirakják a saját filmjéből.

A Made Of Stone háromnegyedénél ugyanis az egyre sikeresebb és egyre nagyobb arénákat megtöltő reunion-koncertek amszterdami állomásán a ráadás előtt a dobos Reni egyszerűen feláll – később kiderült, monitorproblémák miatt – és soha nem tér vissza. Jó, ez túlzás, mert sikerült visszacsalogatni (tavaly a Szigeten is itt volt), de hogy miért, meg általában hogyan, az nem fog kiderült Meadows filmjéből, magyarázat helyett innentől már csak egy jó hosszú Fool’s Gold-felvételt kapunk a manchesteri szuperkoncertről. A zárójelenet előtt Meadows maga felé fordítja a kamerát amszterdami hotelszobájában és lényegében elmondja, hogy a forgatás véget ért.


A STONE ROSES KARRIERJE HÁROM FEJEZETBEN.

De ami azelőtt van, az hibátlan. Meadows az angol munkásosztály kellemetlen mindennapjairól készített filmjei (Ez itt Anglia, Volt egyszer egy Közép-Anglia) miatt lett híres, a Made Of Stone legjobb része pedig az, amikor nem az elég szófukar együttes körül sertepertél, hanem a közönséget mutatja. Nem a szuperarénák és a hatalmas fesztiválok közönségét, hanem azt, ami az ingyenes warringtoni koncertre gyűlt össze. A Stone Roses ezzel a fellépéssel hangolt a turnéra, csak ezer belépő volt, jegyet pedig úgy lehetett szerezni, ha időben odamentél a warringtoni postára és bemutattad, hogy rajongó vagy, pólóval, lemezzel, tetoválással, bármivel. A sorban álló emberek megérdemelték volna a saját filmjeiket is, így viszont a Made Of Stone és a Stone Roses hangosan, húsz éve rendületlenül dobogó szívei lettek.

Klág Dávid

The Stone Roses: Made Of Stone
(Film4 Productions / Warp Films)
DVD
rendezte: Shane Meadows
97 perc
2013

a film trailere:


részlet a filmből, a zenekar a Waterfallt próbálja:


ez itt pedig a Stone Roses-feldolgozáslemez közreműködői dallistája és borítója:

stone r.jpgSide A

1. “I Wanna Be Adored” – HOTT MT – Stardeath and White Dwarfs
2. “She Bangs the Drums” – The Flaming Lips, Polica, New Fumes
3. “Waterfall” – Blobs Descending From Heaven – HOTT MT – Stardeath
4. “Don’t Stop” – Stardeath and White Dwarfs
5. “Bye Bye Badman” – New Fumes – Def Rain
6. “Elizabeth My Dear” – New Fumes – The Flaming Lips

Side B

7. “(Song for My) Sugar Spun Sister” – HOTT MT
8. “Made of Stone” – Stardeath and White Dwarfs – The Flaming Lips
9. “Shoot You Down” – Peaking Lights
10. “This Is the One” – Depth and Current – Jonathan Rado (Foxygen) – The Flaming Lips
11. “I Am the Resurrection” – New Fumes
12. “Fools Gold” – SpaceFace

valamint az I Am The Resurrection című dal, a New Fumes előadásában:

https://recorder.blog.hu/2013/12/02/semmi_sincs_kobe_vesve_the_stone_roses_made_of_stone_dokumentumfilm
Semmi sincs kőbe vésve - The Stone Roses: Made Of Stone dokumentumfilm
süti beállítások módosítása