„Az agyam egy komplett zenész” – Wiley (lemeztáska)

2013.06.16. 13:45, rerecorder

wiley_1.jpg

A Viva Comet díjátadón sztárvendégként szerepelt brit Wiley a grime műfaj „keresztapja”, de szokták a „a grime királyának” is nevezni. A nagyhatású rapper-producer két műfajtörténeti szempontból jelentős kollektívát hozott össze, szólólemezei mérföldkövek a műfajban és mai napig erős alkotásokkal rukkol elő, de egykori protezsáltjához, Dizzee Rascalhoz hasonlóan (akivel nem felhőtlen a viszonyuk), az undergroundból feltörve mára ő is számos top 10-es slágerrel (Wearing My Rolex, Never Be Your Woman, Heatwave, Can You Hear Me?, Reload) büszkélkedhet. Bepillantást kértünk lemeztáskájába, az arca bal felén hosszú vágásnyomot viselő Wiley pedig sokszor felnevetve, ellazultan sorolta kedvenceit Kylie Minogue-tól J Dillán át Michael Bubléig.

- Első zenei emléked?

- Nézem apámat, ahogyan zenél. Határozottan ez az első zenei emlékem. Az alagsorban voltak beállítva a hangszerei és vagy billentyűs hangszeren, vagy basszusgitáron játszott és énekelt is hozzá. Én meg figyeltem őt a sarokból. Aztán ahogy letette a basszusgitárt, vagy ellépett a szintitől én egyből odamentem és megpróbáltam megérinteni a hangszereket, lenyomni egy billentyűt, vagy megpendíteni egy húrt, csak hogy nekem is szólaljon meg.

- Az első lemez, amit saját pénzedből vettél?

kylie_2.jpg- Az biztos, hogy a lakásunktól nem messze levő Our Price nevű lemezbolt-hálózat üzletében volt, mert mindig odajártam. Valószínűleg a Kylie Minogue-Jason Donovan kislemez, az Especially For You, nagy kedvencem volt a Neighbours című tévésorozat, amiben akkoriban játszottak, sírtam, amikor vége lett. Szóval vagy ez a kislemez, vagy a második New Kids On The Block-album. Már nem emlékszem pontosan.

- Milyen zene inspirált arra, hogy te is elkezdj alkotni?

- Reggae. Ez volt az első. Határozottan. Studio One. Amikor először hallottam Lee Perry dolgait, akkor éreztem, hogy én is egészen biztosan zenélni fogok. De ekkoriban még a soul is nagy hatással volt rám. Rare groove. Ugyan akkoriban még nem tudtam, hogy így hívják, de nagyon éreztem a rare groove-okat. A harmadik pillér a nyolcvanas évek végi kilencvenes évek eleji new jack swing volt. Sőt, azt mondanám, hogy leginkább ez a stílus tett azzá, aki vagyok.

- Koncert, ami megváltoztatta az életed?

- P. Diddy Londonban, épp azelőtt, hogy igazán befutottunk volna az első crew-mmal, a Pay As You Go-val (Wiley ennek felbomlása után, 2002-ben alapította a Roll Deep kollektívát, melyben Dizzee Rascal is benne volt, de egy Wiley-val való nézeteltérés miatt a mai napig nem igazán tudtak kibékülni, legalábbis Rascal hallani sem akar közös felvételről – a szerk.). Nem emlékszem az évre, talán 1999-ben volt, vagy 2000-ben. Arra viszont emlékszem, hogy a fellépés után azt mondtam: „wow, én is ezt akarom csinálni!

- Kedvenc hiphop producer, aki meghatározó volt számodra?

- Timbaland. És J Dilla. Bár a legtöbb esetben talán nem is tudtam, hogy ő hatott rám, hiszen annyira underground volt, hogy sokáig a nevét sem ismertük, csak az elképesztő soulos, retrós mégis nagyon modern zenéit. Határozottan belezúgtam az ő beatjeibe, még amikor életben volt, de csak később raktuk össze, hogy ezt is ő producelte, meg ezt is, meg is. Pont a halála előtt egy-két évvel kezdett világos lenni, hogy milyen fontos figura is ő.

- Kedvenc UK Garage producer, felvétel?

dj luck.jpg- (nagyon hosszan gondolkozik) UK Garage? Ó, ember, annyi nagyszerű dal van! Korai Chocolate Boy-kiadványok (az egyik meghatározó kiadó – a szerk.), mielőtt túl kommerszek lettek volna. Nem, megvan! Amivel elkapott a műfaj, az valószínűleg DJ Luck And MC Neat A Little Bit Of Luck című trekkje volt.

- Kedvenc grime trekk?

- Lethal Bizzle-től a Pow! Azt hiszem ez a dal volt a legnagyobb hatással a színtér fejlődésére (a 2004-es Pow! (Forward) című felvétel megjelenése idején Bizzle és Wiley közt komoly rivalizálás zajlott, de 2005-ben elásták a csatabárdot és 2011-ben még közös folytatást is készítettek ebből a dalból Pow 2011 címmel - a szerk.).

- Milyen típusú zenével hangolsz fellépés előtt?

- Nagyon eltérő tud lenni, felmegyek a Youtube-ra és kalandozok, de mostanában gyakran kötök ki Robin Thicke-nél.

- Vasárnap délelőtti zenéd?

- Őrült rap, mint mondjuk Chief Keef. Nem szoktam andalítót hallgatni (nevet).

- Kedvenc új zenék, előadók mostanában?

drake_1.jpg- Drake-et nagyon szeretem hallgatni mostanában. Ő és Lil Wayne a legnagyobb rapperek napjainkban. De szeretem Nicki Minaj-t is. 50 Centet mindig.

- És a britek közül?

- Giggs és Dubz, ők nagyon jók. Van néhány, muGz-t is bírom.

- Zenék, amikről nem gondolnák a rajongóid, hogy szereted őket?

- Jim Brickman, country&western-es csóka, Michael Bublé, rengeteg zenét hallgatok specifikusan valami miatt. A melódia, a hangszínek, a zajok, bármi megfoghat. Azt hiszem az agyam egy komplett zenész. Nem én vagyok a zenész, hanem az agyam. Az agyam irányít. Nekem gyakorolnom kell, törekedni, hogy zenész legyek, de ha az agyam magára hagynánk, biztos egyből azt mondaná „oké, akkor készítsünk valami zenét.”

- Kedvenc bűnös örömök szám?

- Keith Sweat-től az If You Really Want It.

- Kedvenc zenék szexhez?

- Óú! Jó kérdés! Őszintén elmondom, van a Youtube-omon egy mappa slow jamz címmel, szerepel benne vagy kétszáz dal. Azt elindítom és mehet, általában elég szokott lenni (nevet). De ez azért régen máshogy volt, csak mostanában alkalmazom ezt a módszert (és miközben ezt mondja, felesége háttal ül nekünk, tőlünk két méterre és két aranyos kislánya szaladgál körülöttünk).

lejegyezte: Dömötör Endre


Wiley első szóló kislemeze, a Wat Do U Call It?:


a nagy mainstream áttörést meghozó Wearing My Rolex:


az Emeli Sandéval közös Never Be Your Woman:


az első No. 1, a Heatwave 2012-ből: 


a Can You Hear Me (Ayayaya) is nagy siker volt tavaly:


ez pedig a legfrissebb kislemeze, a Lights On:

Címkék: wiley lemeztáska
https://recorder.blog.hu/2013/06/16/_az_agyam_egy_komplett_zenesz_wiley_lemeztaska
„Az agyam egy komplett zenész” – Wiley (lemeztáska)
süti beállítások módosítása