Heti Top 10: Nile Rodgers legkúlabb slágerei

2013.04.14. 19:42, Frontrecorder

NileRodgers.jpg

A héten tette közzé a Daft Punk az új albumuk közreműködőit megszólaltató videósorozatuk legújabb részét, amelyben Nile Rodgers beszél a francia duóval közös munka mellett saját karrierjéről. A Chic diszkózenekarral a hetvenes évek végén befutott, azóta rengeteg előadó sikereinél bábáskodó legendás gitáros-dalszerző-producer életművét nemrég a BBC is áttekintette, mi pedig most a tíz szerintünk legkúlabb hozzá köthető - de nem a Chic-nek írt - slágerrel hajtunk fejet előtte. Plusz, a vele készült Daft Punk-számból is mutatunk egy videorészletet!

10. Beavis & Butt-head: Come to Butt-head

Naná, hogy ez cool, höhö. Az már kevésbé köztudott, hogy Rodgers a társzerzője volt a két agyhalott rajzfilmhős által előadott fanki slow jamnek.

9. Diana Ross: Workin' Overtime

Rodgers a producere és fő dalszerzője volt ennek az 1989-es albumnak, amellyel Diana Ross (a Chic által jegyzett 1980-as listavezető albuma után) visszatért a Motownhoz. Az album az akkor divatos new jack swingből, illetve korai house-ból merítő hangzásával a fiatal közönséget célozta be, de alaposan mellélőttek vele, ami a fogadtatását illeti, ráadásul a lemezt Nile Rodgers és zenésztársa, Bernard Edwards tudta nélkül rádiópoposabbra keverték, amiből egy csúnya per is lett. Ennek ellenére szerintünk szexi, ahogy Diana Ross az akkori Janet Jacksont adja.

8. Sheila and B. Devotion: Spacer 

Egyike a Chic slágergyártó mellékvállalkozása, a Chic Organization első sikertermékeinek, az amúgy francia Sheila (Annie Chancel) 1979-es albumáról. Funkkal érlelt félkemény diszkó cheese, lásd később AlcazarCrying In The Discotheque.

7. Nile Rodgers: The Land Of The Good Groove

A nyitódal Rodgers Chic utáni első, 1983-as szólóalbumáról (Adventures In The Land Of The Good Groove), ami alkotója szerint félresikerült, de például David Bowie-nak bejött - és nekünk is.

6. Madonna: Material Girl

A Rodgers produceri irányításával született 1984-es Like A Virgin album másik nagy slágere. Bűnös öröm? Persze. De imádjuk.

5. Debbie Harry: The Jam Was Moving

A Blondie énekesnőjének KooKoo című 1981-es első szólólemezét a Chic producelte és a dalok többségét is a Rodgers-Edwards páros írta. Ez volt a lemezről a második kislemez - laza funkos mutáns diszkó-pop.

4. INXS: Original Sin

Az ausztrál zenekar 1984-es slágerében David Bowie China Girl-ének távol-keleti beütése találkozik a Duran Duran Notorious-ának gitártémájával - kvintesszenciális 80s Nile Rodgers-produkció.

3. Sister Sledge: He's the Greatest Dancer

A négy sister énekegyüttesének 1979-es "családi" albuma (We Are Family) a Chic első bérmunkája volt az Atlantic kiadó számára - és micsoda diszkó-remekművet alkottak, az élen ezzel a franciásan sikkes slágerrel! Az a gitármotívum! Gettin' Jiggy Wit It?

2.  David Bowie: Let's Dance

A Rodgers-szel közösen jegyzett Let's Dance Bowie kereskedelmileg legsikeresebb és legkommerszebb - idén harmincéves - albuma, amely pont emiatt művészi válságba sodorta. De ez most hadd ne izgasson bennünket - táncoljunk!

1. Duran Duran: Notorious

Az akkoriban háromtagúvá fogyott Duran Duran 1986-os albumának címadó dala a legkúlabb fehér funk-sláger, és Rodgers Chic utáni munkásságából is máig ez a legmenőbb sikerdal, pont.

Ráadásnak pedig íme az új Daft Punk-album elsőként a Coachella fesztiválon leadott videoelőzetese, amelyben Rodgers a robotpárossal és Pharrellel közösen adja elő a Get Lucky című számot: 

Ez pedig a BBC közel egyórás dokumentumfilmje:

https://recorder.blog.hu/2013/04/14/heti_top_10_nile_rodgers_legkulabb_slagerei
Heti Top 10: Nile Rodgers legkúlabb slágerei
süti beállítások módosítása