Heti Top 10: Helmut Newton zenészfotói

2013.04.07. 20:44, Frontrecorder

helmutnewton.jpg

A Szépművészeti Múzeumban április 4-én nyílt kiállítás a reklám- és divatfotózást forradalmasító Helmut Newton (1920-2004) életművéből. Az osztrák származású, berlini születésű fotográfus legfőbb témája és tárgya a meztelen női test volt, de a maga jellegzetes stílusában megörökített számtalan hírességet, köztük zenészeket is - ez utóbbiakról készített, erőteljesen stilizált, érzékiséget sugárzó és többnyire fekete-fehér fotóiból választottuk ki a tíz kedvencünket.

10. Carla Bruni

2010-ben került elő az alábbi két "kompromittáló" fotó az olasz születésű, manökenből lett dalszerző-énekesnőről (aki ezzel a dallal futott be). Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök feleségét 1987-ben (a bal oldali kép), majd 1992-ben (a jobb oldali kép) fotózta Newton. A kilencvenes évek első felében Bruni a 20 legjobban fizetett modell egyike volt, aki vállalt ezeknél merészebb, félmeztelen képeket is.

carlabruni.jpg

9. Dale Bozzio (Missing Persons)

A Frank Zappával dolgozó zenészekből (köztük a későbbi Duran Duran-gitáros Warren Cuccurulloalakult Los Angeles-i Missing Persons közepesen ismert nyolcvanas évekbeli újhullámos pop-rock zenekar volt, sikereiket MTV-kedvenc videoklipjeiknek és festett hajú, vad sminket és kevés ruhát viselő énekesnőjüknek, Dale Bozziónak köszönhették. Őt ábrázolja a zenekar 1984-es második albumához készült alábbi promó fotó.

dalebozzio.jpg

8. David Bowie

Newton 1983-ban, akkori lakhelye, Monte-Carlo tengerpartján egy egész sorozatot készített Bowie-ról, benne ezzel az ikonikus képpel.

bowie_1.jpg

7. David Lee Roth

Hoppá, félmeztelen férfi kihívóan szexuális pózban egy Helmut Newton-fotón! Az 1980-ban poszteren megjelent kép a Van Halen akkori énekesét, David Lee Roth-t ábrázolja. A rockcsődör 1979-ben rendszeresen látogatta a Studio 54 diszkót, ott ismerkedett össze Newtonnal, aki aztán ezzel a fotóval járult hozzá a Van Halen Women And Children First című harmadik albumát népszerűsítő kampányhoz.

davidleeroth.jpg

6. Jean Michel Jarre és Charlotte Rampling

A francia szintetizátorvarázslót második feleségével, Charlotte Rampling brit színésznővel 1986-ban örökítette meg Newton.

jarrerampling1986.jpg

5. Madonna

Newton a Vanity Fair magazin számára fotózta Madonnát 1990-ben. Newton munkássága volt az egyik ihletője a két évvel későbbi SEX-nek, Madonna tabudöntögetőnek szánt könyvének.

madonna1990.jpg

4. Marianne Faithfull

A kép 1999-ben, Monte-Carlóban készült az akkor 52 éves énekesnőről.

mariannefaithful.jpg

3. Mick Jagger

Newton több alkalommal is fotózta Jaggert; ez a kép a Rolling Stones 1978-as Some Girls albumának felvétele alatt készült az énekesről Párizsban.

MickJagger.jpg

2. Sade és Stewart Matthewman

Az 1985-ben készült fotón az énekesnő Sade Adu oldalán zenekarának állandó tagja és dalszerzőtársa, a szaxofonos-gitáros-billentyűs-programozó Stewart Matthewman látható. A kép színes változata került az 1985-ös Pride albumról kislemezre kimásolt Is It A Crime borítójára.

sade.jpg

1. Serge Gainsbourg és Jane Birkin

Newton 1978-ban fotózta le a könnyűzene züllött életű francia géniuszát és színész-énekesnő feleségét, amikor párkapcsolatuk már felbomlóban volt (Birkin 1980-ban hagyta ott Gainsbourg-t), ez azonban itt egyáltalán nem látszik: ez az egyik legszebb szerelmes kép, ami zenészpárról valaha készült. Je T'aime,...Moi Non Plus, ugyebár.

gainsbourgbirkin1978.jpg
És listán kívül, ráadásként íme, Newton számos lemezborító-fotója közül a két kedvencünk. Elsőként jöjjön a Visage brit new romantic zenekar The Anvil című 1982-es második albumáról kislemezre kimásolt The Damned Don't Cry borítója (az album és róla az összes kis- és maxilemez tasakján Newton fotói szerepelnek):

visage_1.jpg

Ez pedig a Please (You Got That...) single tasakja az INXS 1993-as albumáról, a Full Moon, Dirty Hearts-ról. Newton egy teljes sorozatot fotózott az ausztrál zenekarról, és eredetileg albumborítót is ezekből a képekből választottak volna, de a lemezcég az utolsó pillanatban meggondolta magát, mondván, ez túl meredek lenne. A képekből néhányat azért átmentettek az album kislemezeinek borítóira (lásd ezt és ezt).

inxsplease.jpg

https://recorder.blog.hu/2013/04/07/heti_top_10_helmut_newton_zeneszfotoi
Heti Top 10: Helmut Newton zenészfotói
süti beállítások módosítása