A hiphop Wikipédiája a leginnovatívabb zenei vállalkozás

2013.02.26. 12:02, Frontrecorder

rapgeniusindex.jpg

"Olyasmi, amit a kollégiumi szobádban kattintgathatsz bedrogozva” - így jellemezte egy helyütt viccesen az egyik alapítója a Rap Genius weboldalt, amelyet az első helyre sorolt az innovatív zeneipari vállalkozások 2013-as listáján a Fast Company üzleti magazin.

rapgenius.jpgAz üzleti világ úttörő formálóit bemutató amerikai Fast Company magazin idén is közzétette a leginnovatívabb cégek ranglistáit több kategóriában. A zenebiznisz szereplői közül a Rap Genius-t választották "az iparágára és általában a kultúránkra legnagyobb hatást gyakorló" vállalatnak. A Rap Genius dalszöveg-adatbázis és értelmező szótár egyben; a szájt felhasználói magyarázó jegyzetekkel láthatják el a rapszövegekben előforduló utalásokat és szleng kifejezéseket. A "hiphop Wikipédiájának” ötlete 2009-ben pattant ki az informatikai mérnök Tom Lehman fejéből, amikor barátja, az akkor ügyvédként dolgozó, hiphop-fanatikus Mahbod Moghadam próbálta neki elmagyarázni, miről szól Cam’ron Killa Cam című dalának szövege. A közösségi szövegmegfejtős oldal - amelynek harmadik alapítója a korábban a Google-nél projektmenedzserkedő Ilan Zechoryrövid időn belül felpörgött, és a hiphop-kultúrában jártas felhasználók mellett népszerű lett a rapperek körében is, akik ugyancsak szívesen osztják rajta az észt tudást és a bennfentes információkat. A gyors növekedést mutató szájtban komoly üzleti potenciált látott a Netscape egykori társalapítója, a ma Szilícium-völgyi kockázati tőkebefektetésekben utazó Marc Andreessen is, aki tavaly októberben 15 millió dollárt invesztált a vállalkozásba. Ennek is köszönhetően a Rap Genius sémájára - a különböző, pl. francia, német, brazil mutációi - mellett egész sor szájtot húztak fel, így van már rockdalszövegeket, verseket, jogszabályokat, sőt, a Bibliát értelmező oldaluk is, és a kört folyamatosan tervezik bővíteni.

MELY DIVATMÁRKÁKAT EMLEGETIK LEGGYAKRABBAN A RAPPEREK? A RAP GENIUS ERRE IS TUDJA A VÁLASZT.

A Rap Genius olyanokat utasított maga mögé a Fast Company zeneipari innovációs listáján, mint a Spotify ((2.), a YouTube (3.), a koncertfilm- és klipgyártó Pulse Films (4.), a Coachella fesztivál (7.) és - a legendás John Peel hatalmas lemezgyűjteményének online bekatalogizálásával - a BBC (10.).

Címkék: rap genius
https://recorder.blog.hu/2013/02/26/a_hiphop_wikipediaja_a_leginnovativabb_zenei_vallalkozas
A hiphop Wikipédiája a leginnovatívabb zenei vállalkozás
süti beállítások módosítása