Heti Top 10: egyedi kivitelű bútoros klipek

2013.02.10. 20:46, Frontrecorder

groovecoverage.jpg

A héten mutattuk be mi is azt a szimpatikus reklámfilmet, amelyben egy családos dj otthoni lemeztárolási krízisét segít megoldani az IKEA. Erről jutott eszünkbe, hogy összeszedjük a szerintünk legemlékezetesebb olyan klipeket, amelyekben központi vagy fontos szerep jut a bútoroknak. Lehet hátradőlni a székben vagy elnyúlni a laptoppal az ágyon!  

10. Masters in France: Playin' With My Friends

Apropó, IKEA. A világcég brit leányvállalata korábban is előszeretettel élt a videoklippel marketingeszközként, a jelenlegi stratégiájukat pedig kifejezetten erre a formátumra építik, a kommunikáció fókuszát a bútorok helyett a lakásban előforduló aktivitásokra helyezve. Ennek a tavaly év végi klipnek a témája az otthoni bulizás, illetve egész konkrétan a gyerekzsúr. A videó szuper cuki, remekül passzol össze a Masters In France walesi indie-pop zenekar vidám, fülbemászó dalával.   

9. Final Fantasy: Furniture

A Bútor című, gonosz szövegű szösszenet a kanadai dalszerző-énekes-multiinstrumentalista Owen Pallett 2005-ös első, Final Fantasy néven jegyzett szólóalbumáról való, a klip pedig egy teljes egészében digitális fényképezőgéppel készített stop-motion fan video, amelyben egy próbababa rakja össze magát a lakás különböző pontjain - komódban, ágyban, szennyes tartóban - szétszóródott alkatrészeiből.

8. Monogrenade: Ce soir

A francia-kanadai indie-pop együttes 2009-es szürreális stop-motion klipjében egy elhagyott, lepusztult vidéki házban rakoncátlankodnak ruhát viselő, de testetlen szellemalakok: egyikük például egy szék ülőpárnájába bújik bele, míg egy másik ágymatracból bújik elő. 

7. George Harrison: Got My Mind Set On You

A 2001-ben elhunyt ex-Beatles-tag 1987-es albumának, illetve egész szólópályafutásának legnagyobb slágeréhez (mellesleg egy 1963-as soul-gyöngyszem feldolgozása) két videó is készült, de ez a közismert: a gitáros-énekes egy régimódi dolgozószobában ülve adja elő a dalt, amelyre még a bútorok is bemozdulnak. Ja, és Harrison a felénél lenyom egy laza hátra szaltóval indított tánckoreográfiát is.

6. The Cure: Close To Me

A Cure 1985-ös, meseszerű klipjében (a kvázi házi rendezőjük, Tim Pope agyszüleménye) egy sziklafal peremén álló ruhásszekrény belsejében találjuk Robert Smith-éket, akik addig izegnek-mozognak, hogy a gardrób a tengerbe zuhan. Closet To Me?

A CURE EGY ERDŐS KLIPJÉVEL IS MEGJÁRTA MÁR A HETI TOP 10-ÜNKET.

5. Blancmange: Lose Your Love

Kinek nem fordult meg a fejében, hogy milyen jó szórakozás lehet bútorokat ripityára törni? A Blancmange brit szintipop-duó - amely visszatérő szereplője a Heti Top 10-nek, lásd itt és itt - ezt meg is valósította 1985-ös kislemezdaluk videója kedvéért. A "destruktív" klipet a BBC és az MTV is betiltotta; utóbbi azért vicces, mert a rendezőjét, a nyolcvanas években több tucat zenés videót jegyző lengyel experimentális filmes Zbigniew Rybczyńskit egy évvel korábban egy olyan klipjéért díjazták (Art Of Noise: Close To The Edit), amiben többek közt szétvernek egy zongorát.

4. Jamiroquai: Virtual Insanity

A sportkocsi-mániás Jay Kay 1996-os - Jonathan Glazer rendezte - klipjéről mindenkinek a mozgó padló jut eszébe, de volt ott azért egy klassz fekete bőr ülőgarnitúra is, a faltól-falig fiókos polcokról nem beszélve. Hardcore vizuálpornó a minimalista lakberendezés szerelmeseinek.

3. Groove Coverage: 7 Years and 50 Days

Mi is pironkodva választottuk be ezt a 2004-es germán eurodance-borzadályt a listára, de egyszerűen muszáj volt, mert a klipje igenis ötletes és vicces: egy megcsalt lány evésbe fojtja a szerelmi bánatát, és miután a hűtőt kiürítette, szépen sorban felfalja a lakás összes berendezési tárgyát, bútorát, beleértve az ágyat, amelyen a pasija hentergett azzal a másik lánnyal. A hangot azért jobb lesz némítani.

2. OK Go: White Knuckles

OK, igazából itt a kutyák viszik el a show-t, de az egysnittes klipben (amelyet Trish Sie, az amerikai zenekar énekesének nővére koreografált és rendezett) asztalok, polcok, fotelek és puffok is jelentős szerepet kaptak. Na, és vajon honnan vannak a bútorok? Úgy van, az IKEA-ból.

1. Valley Lodge: All of My Loving

Bútorok meztelen férfiakból? Meredek ötlet, de ennek a New York-i power pop zenekarnak sikerült szellemes és ízléses klipet kihozni belőle 2005-ben. A csúcspont az, amikor a főhős a pőre férfitest-ágyába viszi a nőnemű lámparudat... de itt véget ér a klip.

Címkék: bútor heti top 10
https://recorder.blog.hu/2013/02/10/heti_top_10_egyedi_kivitelu_butoros_klipek
Heti Top 10: egyedi kivitelű bútoros klipek
süti beállítások módosítása