Hello, Afrika! – Top afrikai pop

2012.08.18. 17:30, rerecorder

a bignhairy-studio-wien.jpgA malawi dalnokkal bíró, részben afrikai The Very Best júliusi lemeze apropóján már bepillantottunk kicsit a kortárs afrikai popzenébe, most kicsit mélyebbre hatolunk ugyanezen a csapáson és megnézzük mi minden történt tavaly óta, amikor globálzenei kitekintésünkben már érintettük a kontinens global bass törekvéseit. Afrika egészének zenei történéseit nyomon követni nyilvánvalóan képtelenség, már csak azért is, hiszen még közvetítő forrásokon keresztül is vajmi kevés jut el a fülünkig. Mindenesetre, itt bemutatunk öt olyan fiatal afrikai előadót (és egy magyar közvetítő meglátásait), akik hazájukban nagyon népszerűek és a nyugati ingerküszöböt ugyancsak áttörték, úgyhogy már mi a Recordernél is ismerjük őket.

aAG-ANBULEY.jpgAnbuley

Kezdjük rögtön egy kakukktojással, hiszen a gyönyörű Anbuley Bécsben él, ő az ottani igen buzgó global bass közösség királynője. Ghánai emigráns szülők gyermekeként az osztrák fővárosban született, és bár otthon állandóan szólt az afrikai zene, gyökereit csak később fedezte fel igazán mélyen, néhány éves ghánai tartózkodása során. Visszatérve Bécsbe hamar az elektronikuszenei körök felé gravitált, énekelt többek közt a színér egyik vezéralakja, Stereotyp egy számában, majd egymásra találtak Florian Richlinggel. A Tipanic néven kiváló tropical bass zenéket kreáló illetve a Big-N-Hairy labelt irányító producertől eddig két EP-nyi basszus-orientált afro-electronica alapot kapott, amelyek tökéletesen passzolnak mély fekvésű, magabiztos, enyhén „varázslónős" hangjához. Vannak nála jobbak, de a ga nyelven éneklő Anbuley a globáltánczene női élmezőnyében a legszebb.

a cabo-snoop.jpgCabo Snoop

A felnyírt hajú, sáskaalkatú 22 éves Cabo Snoop nagyjából Fluor angolai megfelelője, mind népszerűségét, mind showman-kvalitásait és idétlenkedésre való hajlamát tekintve. A gyerekként piaci vízárusként tengődő Ivo Manuel Lemus első szerelme a tánc volt, de ezen a téren nem sikerült befutnia, amit ma már biztosan nem bán, mivel énekes-rapper előadóként leigazolta őt a Power House kiadó, az egyik legolajozottabb sztárcsináló gépezet. Amely vele sem hibázott: Windeck című első dalát az állami rádió 2010. legjobb kudurójának választotta. Bár tényleg a kuduro az origó, illetve egyfajta kudoro-szerű afro-house, Cabónak jól fekszenek az afro-poposabb dolgok is, mint a ghánai Atumpannal közös Moyerh Africana vagy a zimbabwei Buffalo Soljah-val felvett Styra Inonyengesa. Első albuma 2010-ben jött ki (Bluetooth), a következő a hírek szerint igazi all-African produkció lesz és már nagyon időszerű.

a d27banj.jpgD'Banj

Nigéria Usher-jének karrierje igazi tündérmese, vagy inkább az elszántság és elhivatottság példája, ahogyan a most 32 éves, Angliát és katonai iskolákat megjárt Dapo Daniel Oyebanjo a gyorsétterem előtti utcai énekléstől pár év alatt Kanye West kiadójáig jutott. A Kuti-dinasztia afrobeat-hagyományait mélységesen tisztelő és azt a mai urban / dance zenébe átültető, yoruba nyelven és angolul éneklő fickó közben kiadott három, Afrika-szerte sikeres albumot, megnyert egy csomó ottani díjat, idén nyáron pedig eszméletlen nagyot robbantott a UK Funky beütésű csajozós Oliver Twisttel. A csibészes humorú, autotune-imádó D'Banj közben kiérdemelt egy featuringet Snooptól, és már javában készül az új albuma, amellyel jó eséllyel tör át a mainstreambe világszerte.

a el-cover1440_banner.jpgEL

Az aktuális afrikai zene, azon belül is főként a hiphop elkötelezett népszerűsítője az Akwaaba Music (náluk jött ki az Irie Maffiások és a ghánai FOKN Bois remek közös minialbuma), amelynek idei nagy dobása az énekes-rapper-producer EL bemutatkozó albuma. Az Accra külvárosában született Elom Adablah az angolt a helyi nyelvjárásokkal keverő ghánai pidgin rap egyik legfigyelemreméltóbb képviselője, igazi sztáralkat, aki tizenéves kora óta csak a zenének él. 2008-tól mutatja a radar, azóta bedolgozott a hiplife-élvonalnak (Sarkodie, Tinny, VIP), írt pár filmzenét, júniusban pedig előrukkolt végre első saját albumával. A Something ELse tényleg más, mint a standard hiplife cuccok: a hiphop, r'n'b, dance és azonto összetevők mellett mindenféle globáltánczenei hatások is átitatják, és árad belőle a széles jókedv.

a Titica_Main.jpgTitica

Kuduro's dance queen" – hirdeti büszkén magáról a huszonéves Titica, ami duplán igaz rá: pályafutását háttértáncosként kezdte és jelenleg ő Angola – sőt, tulajdonképpen egész Afrika – egyetlen nyíltan transzszexuális popsztárja. A Luandában született, balettezni tanult Teca Miguel Garcia négy évvel ezelőtt váltott nemet, miután melleket csináltatott magának Brazíliában. Első dala, a Chão tavaly nyáron letarolta az angolai slágerlistát, őt pedig celebstátuszba emelte. Eddigi egyetlen, nyolcszámos lemeze tavaly jelent meg, ezen a csúcspont a kizomba-csillag Ary-val duettben előadott Olha o Boneco, aminek a klipjében menyasszonyokként mókáznak. Titica (csak azért sem Angola Szecsődi Karcsija) nemcsak előadóként figyelemreméltó jelenség, hanem természetesen társadalmi szempontból is: példája remélhetőleg utat nyitott a homoszexualitás és transzneműség szélesebb körű elfogadásának Afrika-szerte.

Forrai Krisztián


És egy autentikus Afrika-szakértő zenészt is megkérdeztünk, a FOKN Bois-val közös EP-t jegyző Irie Maffia-tag, Élő Mártont.

a élő 420134_403817289632111_557249219_n.jpgÉlő Márton „Dermot" (Irie Maffia):

Ghána jelenleg minden tekintetben az őrületes fejlődés útjára lépett: túl azon, hogy Afrika legfőbb sikerágazata, a foci egyik élharcosa, valamint a gazdaság 20% körüli tempóban növekszik, a zenei élet is fellendülőben van. Az aktuális őrület az azonto nevű új tánc és a hozzá kialakult zene, ami 2011 nyarán tört be a köztudatba, és azóta teljesen felforgatta a helyi viszonyokat. Olyannyira, hogy még a szomszédos Nigéria is azonto lázban ég, noha a 150 milliós ország a régió kulturális nagyhatalma. Persze, a hiplife továbbra is meghatározó Ghánában, a műfaj jelenleg legizgalmasabb előadói a FOKN Bois: ők azok, akik Ghánán kívül is számottevően ismertek, főként az általuk készített musical miatt. És ha már a foci felmerült: az egyik legismertebb játékos, Asamoah Gyan is megpróbálkozott az énekesi karrierrel, habár szerintem minden kihagyott tizenegyese ellenére is inkább a focinál kéne maradnia."

Élő Márton (ELO) kétszámos azonto EP-je (amelyen a FOKN Bois is közreműködik) augusztustól ingyen letölthető a facebook.com/elobeatz oldalon.

Anbuley legújabb videója, az Oleee:


Cabo Snoop nagy slágere a Windeck:

a D'Banj-t berobbantó Oliver Twist:


EL és a Check My Swagga:


Titica és a tavalyi nyár slágere Angolában, a Chão:


ELO és a FOKN Bois közös száma, a FOKN Future a Slap In The Bass remixében:

https://recorder.blog.hu/2012/08/18/hello_afrika_top_afrikai_pop
Hello, Afrika! – Top afrikai pop
süti beállítások módosítása