The Roots: undun – a teljes album! + Lyin' Ass Bitch – a tévés botrány!

2011.12.01. 17:20, -recorder-

A philadelphiai The Roots már két évtizede a hiphop fő hangszeres intézménye, 1993 óta megjelenő albumaival az egyik legmegbízhatóbb minőséget szállító osztaga, és szinte biztosan a leginkább munkamániás társasága (a Late Night with Jimmy Fallon tévéshow állandó házizenekaraként lényegében bárkit pazarul lekísérnek – sőt ha úgy tartja kedvük, élő tévéadásban a Hazug picsa című Fishbone-dallal köszöntik az elnökjelöltségre pályázó Michele Bachmann republikánus képviselőnőt!). A dobos-producer ?uestlove és a rapper Black Thought vezette együttes tavaly két albummal is előállt: a How I Got Over a Recordernél is bekerült 2010 legjobb lemezei közé, a John Legenddel közös Wake Up! feldolgozáslemez pedig három Grammy-díjat nyert. Idén máris itt a folytatás, ami a saját szerzeményeket tartlamazó teljes hosszúságú Roots-stúdióalbumok sorában immár a tizedik: az undun című konceptlemez egy bűnözővé váló fiatalember, egy bizonyos Redford Stephens (1974-1999) történetét meséli el – halálától visszafelé haladva! Az album december 5-én jelenik meg, és a Big K.R.I.T.-tel közös  Make My című beharangozó kislemezdal után most már a teljes lemezanyagot be tudjuk mutatni itt a Recorderen.

A 39 perces undun, a főhős Stephens halálát jelző egyenes szívhanggal kezdődik, majd a szokásos színvonalú, a szokásosnál egy fokkal most még slágeresebb Roots-albumként bomlik ki, pillanatnyi üresjárat nélkül, hogy aztán egy instrumentális Sufjan Stevens-kompozíció, a 2003-as Michigan albumról való Redford (For Yia-Yia & Pappou) motívumainak négytételes átdolgozásával érjen véget – mintha a Drót című tévésorozat egyik drogdíler hősének történetét dolgoznák fel időben visszafelé egy teljes lemezen keresztül!

Az undun album teljes anyagát az NPR rádióhálózat honlapján tették először hozzáférhetővé – itt hallható elejétől végéig, az amerikai megjelenés napjáig, december 6-ig:

az album borítója és részletes dallistája:

The Roots: undun (2011)

1. The Un
2. Sleep
3. Make My (feat. Big K.R.I.T.)
4. One Time (feat. Phonte and Dice Raw)
5. Kool On (feat. Greg Porn & Truck North)
6. The Other Side (feat. Bilal Oliver & Greg Porn)
7. Stomp (feat. Greg Porn)
8. Lighthouse (feat. Dice Raw)
9. I Remember
10. Tip The Scale (feat. Dice Raw)
11. Redford (For Yia Yia & Pappou) (feat. Sufjan Stevens)
12. Possibility (2nd Movement)
13. Will To Power (3rd Movement)
14. Finality (4th Movement)


a lemez témáját mozgóképekben is felvillantó fekete-fehér videósorozat nyitó darabja, a Make My:

a második miniklip, a lemez sztorijának mindennapjait bemutató Tip The Scale:

a harmadik videó, a Stomp is a hétköznapi bűnözést ábrázolja:

a széria záródarabja, a Sleep az első rész motívumait helyezi keretbe, de válaszok helyett további kérdéseket vet fel:


 

ez pedig a Roots friss tévés botránya: a zenekar november 22-én Jimmy Fallon műsorában az elnökjelöltségre pályázó Michele Bachmann republikánus kongresszusi képviselőnő érkezésekor kísérőzeneként a Lyin' Ass Bitch (Hazug picsa) című 1985-ös Fishbone-szám feldolgozását játszotta!

 

http://theroots.com/

összeállította: Dömötör Endre
 

https://recorder.blog.hu/2011/12/01/the_roots_undun_a_teljes_album
The Roots: undun – a teljes album! + Lyin' Ass Bitch – a tévés botrány!
süti beállítások módosítása