Óriás: Gondalapos – EP-premier + klippremier!

2011.11.28. 18:40, -recorder-

A budapesti Óriás együttes a Recorder által a 2010 legjobb lemezei közé választott Példák hullámokra album után egy évvel egy ötszámos EP-vel jelentkezik, melynek lemezbemutató koncertjét december 2-án pénteken este a Soroksári út 58. alatti R33 báltermében tartják. Egyedi Péter gitáros-énekes, Örményi Ákos basszista, Hortobágyi László billentyűs és Nagy Dávid dobos a Gondalapos című kiadvány produceri munkáihoz Takács Zoltán Jappánt (Heaven Street Seven, Soerii & Poolek) és munkatársaként a 30Y basszistáját, Varga Ádámot hívták segítségül, az egyik dalba pedig a Supernem-frontember Papp Szabolcs is beszállt énekelni. A vadonatúj lemezanyag premierje itt hallható a Recorderen, de ez még nem minden: az EP-hez egy egészen különleges klipforgatás is tartozott, melynek a végeredménye itt rögtön meg is tekinthető!

Íme, az Erősebben szorítsd című új Óriás-dalhoz mintegy 35 ismerős (köztük a Isten Háta Mögött, a Fish! és a Subscribe frontemberei) lelkes közreműködésével készült egysnittes videó...

...és a vele egy időben forgatott a másik klip, a Mindenki írja című szám kézikamerás videója – amiből kiderül, hogy az első klip 1:40-2:00 és 2:40-3:00 közti részein miért énekeltek mást a zenekar tagjai:

ínyenceknek itt egy osztott képernyős személtető videó, ahol a két dal klipje egyszerre, egymás mellett pereg:

Egyedi Péter frontember részletesen is mesélt a Recordernek a klipek születéséről: „Eredetileg az Erősebben szorítsdra szerettünk volna klipet, és csak az az ötlet volt meg, hogy végigmutogatjuk a dalszöveget, de akkor még nem gondolkodtunk egysnittes videóban. Aztán jött a villám, hogy a mutogatóssal párhuzamosan forgassunk egy kézikamerás örömvideót is a Mindenki...-re, és fűzzük össze a kettőt. De akkor legyen az Erősebben... is egysnittes! Azonnal jöttek a villanások, hogy hogyan keveredjen a két videó, hogy legyenek olyan szereplők, akik mindkettőben szerepet játszanak, hogy a kézikamerákból látszódjon az A-klip színfalai és a színfal mögötti világa, hogy legyen olyan is, hogy a kézikamerával bekeveredünk az Erősebben... kamerája elé, hogy a 'fal' legyen szerves része az A-klipnek, és ha már ott van instrumentális rész – vagyis ahol nincs mutogatás – akkor csődüljünk oda a B-klip refrénjével. Az is tudatos volt, hogy az összes kamera forogjon a legelejétől a legvégéig, hogy így is szervesen tudjon kapcsolódni a két kisfilm.”

Az előkészületek meg az egész lefolyása igen intenzívre sikerült, mert megint csak egy viszonylag kicsi időkeretet adtunk magunknak a megvalósításra. A klip helyszínét hamar megtaláltuk, aztán csináltunk egy csomó próbafelvételt, aztán kb. 6-8 emberrel lepróbáltuk az összes koreográfiát, ki- és bejövetelt, geget, hogy kamera előtt is működnek-e, nem csak fejben. Azt is ki kellett találni, hogy a két dal időben hogy fusson egymás mellett, és hogy mindezt technikailag hogy oldjuk meg, hogy a helyszínen ne legyen hiperkáosz. A két dalt úgy illesztettük egymás mellé, hogy az Erősebben szorítsd instrumentális részébe be tudjon jönni a Mindenki írja refrénje. Aztán a helyszínen véglegesedtek olyan apróságok, mint hogy ki honnan veszi fel és rakja le a tartozékokat, ki mikor mit segít bevinni és kihozni dolgokat a kamera látószögéből, ki hol várakozik a sorára, stb.

Este 6-kor jött egy igazi mélypont, ekkor tartottunk a próbálás felénél. Én is elbizonytalanodtam, hogy tényleg sikerül-e az egész, mert sokkal lassabban haladtunk, mint terveztünk, és azt gondoltam, hogy az emberek egy órán belül hazamennek. Nem lehetett mást tenni, mint elmondani az igazat: fingunk sincs, hogy meddig fog tartani, de muszáj tudnunk, ha valaki nem tud maradni, hogy azonnal B-tervet fabrikáljunk a hiányra. Össz-vissz egy embernek kellett elmennie – ez kurva nagy löketet adott. Aztán, amikor már egyre nagyobb blokkokat próbáltunk el az egészből, lehetett érezni, hogy mindenki benne van, sőt még élvezik is a résztvevők az egészet. Tényleg félelmetes volt az összetartás.”

 

A klipek után jöjjön az EP, mely címét az első felvételek helyszínéről, a Békésszentandrás melletti Gondalapos üdülőterületről kapta. További érdekesség, hogy itt a Mindenki írja című szám eredeti változatában hallható, melyben – a végig Egyedi Péter által énekelt fenti klipverzióval szemben – a Supernem frontemberének, Papp Szabolcsnak a hangja is egyenrangú szerepet kap. A Gondalapos című Óriás-EP az alábbi lejátszón hallgatható meg:

Óriás: Gondalapos (2011, szerzői kiadás)

1. Erősebben szorítsd
2. Mindenki írja
3. Dobbanó haver
4. Derék
5. Bába foga

Egyedi Péter az EP dalairól: „Az Erősebben szorítsd és a Dobbanó haver született meg legelőször, még ez év elején, aztán jött a Bába foga egy régi riffből, ami végül a dal refrénje lett. Ez a szám már Gondalaposon állt össze, a házban találtunk egy századeleji szakácskönyvet, benne a recepttel, amit kicsit átírva, de szinte teljes terjedelmében használtunk. A Derék és a Mindenki írja ősz elején született. A Mindenki... Japi ötletei alapján alakult, előtte tök más ritmusképlettel játszottuk. A dal a gödörből kikecmergésről szól, és egyből Szabi ugrott be a habitusa meg a hangkaraktere miatt. Idén Orfűn játszottunk együtt két Supernem-dalt, és már akkor feltűnt, hogy kurva jó együtt a két hang. Másrészről meg ez az első igazán pozitív Óriás-szerzemény, és Szabi habitusa is pontosan ilyen. Ő meg imádta a dalt, és örömmel jött.

A frontember a társproducerek – Takács Zoltán Jappán és Varga Ádám – szerepéről is mesélt: „Japi egy csomó dolgot levett a vállunkról. Fél éve még én ódzkodtam a legjobban bármilyen producer bevonásától, de aztán egyre jobban kezdett győzni a gondolat, pláne amikor kiderült, hogy ő is szívesen dolgozna velünk. Japiban a zeneisége tetszett a legjobban, meg hogy van víziója, ami mentén tudunk menni. Meghallgatta a demókat, és határozott ötlete volt mindegyik dalról. Ő ragaszkodott ahhoz is, hogy járjunk be bátrabban szélsőségeket: ahol kell, legyünk nagyon finomak, ahol meg az kell, ott meg basszunk arcba. Ádi jólesően meglepett amikor szólt, hogy jönne, és utólag nagyon örülünk, hogy csatlakozott. Ő is nagyon bírja az Óriást, a Városember társproducere is volt, tudtuk, hogy jó füle van, meg tele van ötletekkel. Ő inkább szerkezetbeli és hangszerelésbeli gondolatokkal segített, de gyakorlatilag mindenről elmondta a véleményét, amit aztán mindig meg is dumáltunk. Tiszteletbeli tag lett ideiglenesen Japival, ezért – és csakis így – tudtunk igazán jól együttműködni.”


az EP beharangozó kisfilmje november elejéről:

www.oriasbudapest.hu
www.facebook.com/oriasorias

a lemezbemutató koncert Facebook-eseményoldala:
http://www.facebook.com/event.php?eid=239836922747470


zenekarfotók:
Dobos Csaba

lejegyezte: Déri Zsolt
 

https://recorder.blog.hu/2011/11/28/orias_gondalapos_ep_klippremier
Óriás: Gondalapos – EP-premier + klippremier!
süti beállítások módosítása