Morrissey beperelte az NME-t becsületsértésért

2011.10.19. 14:32, rerecorder

morrissey-fingers.jpgMorrissey 2007-ben nyilatkozott utoljára a legbefolyásosabb brit zenei lapnak, a New Musical Expressnek, amikor is az egykori Smiths-frontember szerint a magazin „szándékosan kiforgatta” a szavait és rasszistának állította be. A 2007. november 28-án publikált nevezetes interjú legkényesebb részében Morrissey arról beszél, hogy „minél több a bevándorló Nagy-Britanniában, annál inkább eltűnik a brit identitás”. A megjelenésekor nagy port kavart cikk az énekes szerint azóta is a rasszista bélyeggel sújtja őt, ezért 2011. október 17-én, hétfőn becsületsértés miatt beperelte a magazin akkori főszerkesztőjét, Conor McNicholast és a lap kiadóját, az IPC Mediát. A rangidős becsületsértési ügyekben eljáró bíró kedden hallgatta meg Morrissey és az NME ügyvédeit és a várakozások szerint heteken belül eldönti, hogy esküdtszék és a londoni High Court elé engedi-e az ügyet.

A becsületsértési perek összetettsége és jelentős anyagi vonzatai miatt csak a legritkább esetben kerül esküdtszék elé ilyen ügy, utoljára 2009-ben volt példa hasonlóra Angliában. Ha a bíró zöld utat ad az ügynek, akkor az interjú teljes, eredeti leírása mellett az a mintegy 250 email is részét képezheti a tárgyalásnak, amelyeket Morrissey akkori menedzsere és az NME munkatársai (McNicholas mellett Krissi Murison-Hodge helyettes-főszerkesztő és Tim Jonze, az interjú készítője) váltottak egymással, az interjú elkészítése előtt és a cikk leközlése után.

Morrissey-nek volt már hasonló ügye az NME-vel a kilencvenes évek elején is (igaz, akkor nem került bíróság elé semmiféle vád). Egy 1992-es Finsbury Parkban tartott koncert közben Mozz a brit zászlóba burkolózva énekelt, mire a lap rasszizmust kiáltott, és hosszú évekig nem volt hajlandó az énekessel foglalkozni, cserébe persze ő is kerülte az NME-t. A jég 2004-ben, Morrissey sikeres visszatérésekor, a You Are The Quarry című album diadalmenetekor tört meg, ám a béke nem volt hosszú a két fél között.

Morrissey persze nem ismeretlen a brit bíróság előtt, egykori zenésztársa, a Smiths-dobos Mike Joyce például sikeresen perelte az énekest (és régi szerzőtársát, Johnny Marr gitárost) elmaradt jogdíjak miatt 1996-ban.

összeállította: Dömötör Endre


Morrissey és a brit zászló azon a bizonyos 1992-es koncerten a Finsbury Parkban:

a Sorrow Will Come In The End című 1997-es Morrissey-dal, melynek vitriolos sorai Mike Joyce-nak szólnak:

Címkék: nme morrissey
https://recorder.blog.hu/2011/10/19/morrissey_becsuletsertes_miatt_birosag_ele_vinne_az_nme_t
Morrissey beperelte az NME-t becsületsértésért
süti beállítások módosítása