2011. augusztusi koncertajánlók

2011.08.03. 10:20, -recorder-

Augusztusban a Sziget és a még hátralévő környékbeli külföldi fesztiválok mellett is akad jó néhány zenei program: a Mátrában a Fekete Zaj Feszten az amerikai Wovenhand, a norvég Ulver és az ír zongorista-énekesnő, Lisa Cuthbert, a Szegedi Ifjúsági Napokon pedig a New York-i R&B/elektro-pop díva Kelis és a kanadai Danko Jones lesz a fő vonzerő. Budapesten „a nyár leghosszabb fesztiválját” kínáló ZP-ben a kontinentális Európa legnagyobb reggae sztárja, Patrice lép fel, de Bécsben persze még sokkal jobb koncertek is lesznek: Primal Scream, Neon Indian, Wild Beasts – és a képünkön látható Junior Boys duó, mely a csütörtöki bécsi fellépés előtt egy nappal, augusztus 3-án Pozsonyban is játszik.


Junior Boys
KC Dunaj, Pozsony, 2011. augusztus 3.
Fluc-Wanne, Bécs, 2011. augusztus 4.

A zenén felül is van valami imádnivaló az elektronikus duókban, elég, ha az ember a Justice-ra, a Simian Mobile Discóra vagy épp a kanadai Junior Boysra gondol. Jeremy Greenspan és Matt Didemus kettőse 2004-ben adta ki első albumát Last Exit címmel, és a szimpatikus indietronica dalok (például a Birthday, a High Come Down és a címadó szám) azonnal kivívták a kritikusok elismerését. 2006-ban következett a még jobb kritikákat begyűjtő So This Is Goodbye, ami szerencsére egyáltalán nem azt jelentette, hogy a zenekar búcsúzni készülne. A harmadik albumot (Begone Dull Care – 2009) egy hasonló című régi animációs film inspirálta, és ez már mérsékeltebb sikert aratott, viszont az idén júniusban kiadott It’s All True megint csak a régi fényében mutatja a duót. A pozsonyi és  bécsi klubkoncerteken valószínűleg minden együtt lesz, ami a Junior Boys védjegye: szintipop, meditatívabb és táncosabb darabok, pszichedélia, modernitás és retro hangulat egyaránt belefér. Ráadásul a jegyárak olyan alacsonyak, hogy szinte csak benzinre kell költeni.

Jegyár: 13-17 euró


Fekete Zaj Feszt
Mátrafüred-Sástó, 2011. augusztus 4-6.

Vannak már jó ideje sikeres fesztiválok Magyarországon, vannak hanyatló rendezvények, és vannak azok, amelyek évről évre egyre sikeresebbek és látogatottabbak lesznek. Az utóbbi kategóriába tartozik a Fekete Zaj, mely – nevéhez hűen – a sötétebb, keményebb, elborultabb előadókat részesíti előnyben. A festői szépségű hegyvidéki környezetben a hazai színtér jó pár jeles képviselője (Isten Háta Mögött, Grand Mexican Warlock, Turbo, Hangmás, Watch My Dying, The Moon And The Nightspirit stb.) fellép, ami pedig a külföldi előadókat illeti, két zenekarra szeretnénk felhívni a figyelmet. A folkos black metal alakulatként indult norvég Ulver az évek során rendkívül eklektikus diszkográfiát halmozott fel: elektronikus, indusztriál, rock és szimfonikus elemekkel is bővült a zenéjük, Wars Of The Roses című idei lemezük pedig amolyan dark ambientnek tekinthető. Az Ulver mellett a Fekete Zaj másik sztárja a Wovenhand – az a zenekar, amit David Eugene Edwards már korábbi együttese, a 16 Horsepower mellett beindított 2002-ben. Az anyazenekar hat évvel ezelőtti feloszlása óta teljes egészében a Wovenhand köti le Edwards energiáit, már a hetedik lemeznél tart (The Threshingfloor), és már nem először látogat Magyarországra együttesével, mely sokak szerint a dark folk kategóriába sorolható, és ez nem is meglepő, hiszen tényleg úgy hangzik, mintha a Joy Divisiont beoltanák folkzenével. A Fekete Zaj szombati napján a Wovenhand mellé az ír zongorista-énekesnő, Lisa Cuthbert melankolikus-melodramatikus produckióját is ajánljuk kiegészítőként.

Jegyár: 4600-9500 Ft


Primal Scream + Little Barrie + Neon Indian
WUK, Bécs, 2011. augusztus 5.

1991 jó kis éve volt a popzenének, számos szenzációs remekművel: Nevermind, Achtung Baby, Blood Sugar Sex Magik – és szintén idén ünnepli húszéves jubileumát a Primal Scream megkerülhetetlen alkotása, a Screamadelica is. Ez volt az a lemez, ami megismertette a világgal az addig amolyan C86-os kultuszkedvencként elkönyvelt zenekart, és ehhez persze az is kellett, hogy Bobby Gillespie-ék jelentősen letérjenek az addig megszokott, Byrds-, Rolling Stones- és Stooges-féle retro-rock vonalról az acid house irányába, olyan remixer-producerek segítségével, mint Andrew Weatherall vagy az Orb tagjai. Az idén deluxe kiadásban ismét megjelentetett lemezen hátrébb vonulnak a gitárok, előlép az elektronika, a hangminták, a dobgépek, a szintetizátorok és a gospelkórusok. A nyitó Movin’ On Up, a hosszú, de még sem unalmas Come Together, a rövid, de mégis többtételes Higher Than The Sun, az emlékezetes Peter Fonda-dumával („We wanna get loaded, and we wanna have a good time”) nyitó Loaded, a fenségesen bugyogó Inner Flight meg persze a többi dal is felejthetetlen – és ezeket mind előadja az erre a turnéra egy fekete énekesnővel és egy szaxofonossal is kiegészült zenekar a bécsi WUK-ban. Mindenképp érdemes korábban érkezni és tovább maradni, az előzenekar ugyanis a Little Barrie nevű dögös rocktrió lesz (melyet a Primal Scream kisegítő gitárosa, Barry Cadogan vezet frontemberként), az afterpartyról pedig a nemrég a Flaming Lipsszel is közös EP-t készítő – és szeptemberben új albumot megjelentető – texasi chillwave hős Alan Palomo projektje, a Neon Indian gondoskodik – tökéletes levezetés a Screamadelica után.

Jegyár: 33 euró (csak a Neon Indian-koncertre 14 euró)


Wild Beasts
Flex, Bécs, 2011. augusztus 16.

Ismét egy aktuális tuti tipp érkezik a közelbe – ahogy már megszokhattuk, Bécsig kell menni ahhoz, hogy egy jelenleg ünnepelt zenekart megtekinthessünk. A Nagy-Britannia közepéről, a cumbriai Kendalból származó Wild Beasts egy nehezen behatárolható együttes: az indie besorolásnak természetesen semmi értelme, ezen felül vannak, akik szerint dream popot, és vannak, akik szerint enyhén poszt-punkos beütésű art-rockot játszik. A kvartett legfőbb ismertetőjegy Hayden Thorpe frontember magas énekhangja – aki ettől nem idegenkedik, az egész könnyen hatalmas Wild Beasts-rajongóvá válhat. Egy kicsit későn érő srácokról van szó: az együttes magja már 2002-ben összeállt, de az első albumra, a Limbo Pantóra egészen 2008-ig kellett várni. Ezután viszont beindult a henger: előbb jött a Mercury-jelölést is begyűjtő Two Dancers egy 2009-ben, idén pedig megjelent a harmadik mű, a némileg elektronikusabb hangzású Smother. Ez már jelentős közönségsikert is begyűjtött a kritikusok meglévő elismerése mellé, és ha a Wild Beasts így folytatja, az elkövetkező évek legnagyobb hatású zenekarai közé léphet.

Jegyár: 18 euró


The Mighty Mighty Bosstones
Arena, Bécs, 2011. augusztus 23.

Ska legendák érkeznek Bécsbe, konkrétan egy ska punk kommunáról van szó, de érdemes velük kapcsolatban megemlíteni a ska core kifejezést is. A jelenleg nyolctagú – természetesen bostoni – csoportosulás még a nyolcvanas években alakult és a 2Tone-os ska előadók, valamint a legnagyobb punk elődök hatása keveredett a zenéjében. Első albumuk, a Devil’s Night Out 1989-ben jelent meg, a sikerek szép lassan jöttek, a milliós eladású 1997-es Let’s Face It (rajta az emlékezetes The Impression That I Get szuperslágerrel, illetve a Royal Oil és The Rascal King című kulcsdalokkal) pedig már a Top 40-et is megjárta az óceán mindkét oldalán. Ezt követően azonban jött a hanyatlás, és a meglehetősen visszhangtalan A Jackknife To A Swan után egy évvel, 2003-ban pedig az elkerülhetetlen feloszlás. A tagok persze nem sokáig bírták egymás nélkül, négy évvel később már meg is történt a reunió, 2009 legvégén kijött egy új album, a Pin Points And Gin Joints. A Mighty Mighty Bosstones jelenleg is ezt az anyagot turnéztatja, de persze régi klasszikusokat is előad, és mivel élőben a legerősebbek, mindenképp érdemes Bécs felé venni az irányt ezen a napon.

Jegyár: 28 euró


Szegedi Ifjúsági Napok

Újszegedi Partfürdő, Szeged, 2011. augusztus 24-28.

2011-ben ismét a SZIN zárja a hazai nyári fesztiválszezont, számos magyar és külföldi fellépővel. A hazai előadók tekintetében nem lehet panasz, természetesen itt lesz a magyar felhozatal apraja-nagyja, úgyhogy koncentráljunk itt is a nemzetközi sztárokra. Akkora nevet ugyan megint csak nem lehet találni, mint amilyen hat évvel ezelőtt a Cure volt, de azért lesz választék. Itt lesz például a csütörtöki napon a francia-kanadai, de angolul éneklő Simple Plan. A pop-punkban utazó montreali ötös nemrég adott ki új albumot (Get Your Heart On!), ami ugyan nem érte el a korábbi három platinalemez sikerét, de a hangulat így is simán garantált. (MŰSORVÁLTOZÁS: a Simple Plan koncertje elmarad, helyette a Wheatus lesz a csütörtöki fő fellépő!) Másnap fellép a jamaikai reggae-dancehall-R&B énekesnő Diana King, akiről a legtöbb embernek Shy Guy című 1994-es világsláger ugorhat be. A szombatról vasárnapra virradó utolsó éjszakán pedig két fontos produkció, egyfelől a Magyarországra feltűnően gyakran visszatérő Danko Jones, másrészt az R&B-től az elektro-pop felé orientálódó New York-i díva, Kelis koncertje ajánlott. A Nastól nemrég elvált énekesnő remélhetőleg előadja legnagyobb slágereit: a Milkshake-et, a Trick Me-t, a Millionaire-t, a Caught Out There-t és az Acapellát.

Jegyár: 5500-27900 Ft


Patrice & The Supowers

Zöld Pardon, 2011. augusztus 28.

Patrice Bart-Williams egy igazi Manu Chao-szerű figura, olyan tekintetben is, hogy a származását nézve elég nehéz egy bizonyos nemzet zászlaja alá őt besorolni. A 32 éves reggae énekes Sierra Leone-i apától és német anyától származik, mindemellett sokan – tévesen – franciának hiszik (noha párizsi lakcímmel is rendelkezik, de van lakása Kölnben és New Yorkban is). A kölni hiphop színtéren szocializálódott dalszerző-gitáros-énekes a legfőbb példaképei közé Bob Marley-t és Jimi Hendrixet sorolja – a zenéjében természetesen inkább az előbbi legenda hatása érvényesül, a Kings Of The Fieldben konkrét utalásokat is tesz Marley-ra, illetve közös szenvedélyükre, a focira. Eddig hat stúdiólemeze jelent meg, a legsikeresebb a 2005-ös Nile volt, a legutóbbi pedig a tavalyi One. A ZP-be is ennek az anyagával érkezik, de egészen biztosan felcsendülnek a korábbi slágerei is, például a Soulstorm, a Clouds, az Another One és a Walking Alone is. Patrice már korábban is koncertezett nálunk, 2005-ben a budapesti New Orleans Clubban, majd 2007-ben a Balaton Soundon – ezt a mostani fellépését sem tanácsos kihagyni.

Jegyár: 400 Ft


összeállította: Nagy István

 

a Recorder által összeállított 44 perces Junior Boys-válogatás:

a Junior Boys élőben:

https://recorder.blog.hu/2011/08/03/2011_augusztusi_koncertajanlo
2011. augusztusi koncertajánlók
süti beállítások módosítása