21 millió euró zenei tehetséggondozásra

2011.03.09. 10:00, -recorder-

Az Európai Unió 21 millió eurót invesztál a Noorderslag Foundation által elindított Európai Tehetséggondozó Csereprogramba (ETEP). A program célja, hogy a különböző európai országok előadóit fesztiválszereplés- és médiatámogatással vonják be a kontinens zenei vérkeringésébe. A fenti EU-támogatás összegét a következő öt év folyamán fogják erre a kreatív kezdeményezésre fordítani.
 
Az ETEP (European Talent Exchange Program) 2003-ban indult az EuroSonic Noorderslag showcase fesztivál koordinációjával, mellette többek között a European Music Office (Európai Zenei Iroda), az EBU (Európai Műsorterjesztők Szövetsége) és a Yourope (Európai Fesztiválok Szervezete) támogatásával. Olyan gyorsan befutó zenekarok mellett, mint a Franz Ferdinand vagy a White Lies eddig 400 előadó mutathatta meg Európa-szerte a tehetségét az ETEP segítségével, a mintegy 60 közreműködő fesztiválon.
 
Az EuroSonic Noorderslag eseményeit több rádióállomás is közvetíti az EBU jóvoltából, így a tehetséges európai művészek számára előnyt jelenthet a részvétel e programban, mely ezen kívül támogatást biztosít más platformokon is, például az írott nemzetközi sajtóban. A kezdeményezés elősegíti a nemzetközi, európai ismertség megszerzését, a nagy nyári zenei fesztiválokon való szereplés és a médiamegjelenések támogatása által. A projekt szervezői szerint az ETEP célja az, hogy létrehozzon olyan valós zenei hálózatokat, melyek átszövik az egész kontinenst, és ösztönzik a zenei-kulturális kapcsolatok kiépülését.
 
Az Eurosonic Noorderslag terve a következő öt évre az, hogy negyvennel több, összesen 100 fesztiválra vigyen el az ETEP által támogatott zenekarokat, és így növelje az európai zene népszerűségét. Annak érdekében, hogy a „vérkeringés” beinduljon, már több partnerséget is kötöttek többek között német és olasz zenei exportirodákkal, és egy részleg a kelet-közép-európai régióra is koncentrál, együttműködve például az újvidéki Exit Fesztivállal és a Szigettel is – tehát Magyarország is szerepel a rendszerben.
 
(musicweek.com)
Fritz Zsuzsanna
 
A Zeneipar rovat a Zenei Hálózatok egyesület támogatásával készül
 
http://www.etep.nl/info.html
http://www.eurosonic-noorderslag.nl/en/
 

a White Lies a kezdőként való 2009-es bemutatkozás után 2011 januárjában már befutott sztárzenekarként tért vissza az Eurosonic fesztiválra:

https://recorder.blog.hu/2011/03/09/21_millio_euro_zenei_tehetseggondozasra
21 millió euró zenei tehetséggondozásra
süti beállítások módosítása