Diorissimo (rövidfilm, 1980, rendezte: Xantus János, főszerepben: Méhes Marietta)

2011.01.20. 14:01, -recorder-

A Gödör Klubban zajló Világveleje Fesztiválon a teltházas keddi „főpróba” után ma este ismét színpadra lép a negyedszázados amerikai tartózkodás után Magyarországra látogató Méhes Marietta a Trabant egykori zenészeivel és hajdani dalaival. Ennek kapcsán előszedtük Marietta legelső filmjét, melyet Xantus János még 1980-ban, négy évvel az Eszkimó asszony fázik előtt rendezett. Az alig félórás Diorissimo itt rögtön meg is tekinthető – és azt is eláruljuk, hogy a bizarr kisfilmet melyik Velvet Underground-dal ihlette.

 

 

A film egy véletlen gyilkosság körülményeit kutatja, sikertelenül” – mondja az eredeti fülszöveg a Balázs Béla Stúdió gyűjteményében. „Egy szándékolatlan gyilkosság története, kvázi dokumentumfilm gyanánt. A konyhakést Méhes Marietta (Trabant) mártja a postán érkezett dobozba” – szól a Szőnyei Tamás által később írt rövid tartalomismertető. A film főcímében egy Andy Warhol- és egy Lou Reed-idézet is jelzi, hogy Xantus János rendező és a riportert alakító Kozma György mely kultúrkör bűvöletében készítették ezt a főiskolai vizsgafilmet (ahol Méhes Marietta nyilvánvalóan a néhai szöszke Warhol-üdvöske, Edie Sedgwick megfelelője), az viszont sehol nem szerepel, hogy az egész alapötlet egy Velvet Underground-számból származik.
 
Egy fiatalember egy nagy kartondobozba csomagolva feladja magát postán szerelmének, de a meglepetés rosszul sül el, mert a címzett nőszemély, mikor sehogy sem boldogul az alaposan becsomagolt küldemény felbontásával, mérgében egy hatalmas vágószerszámot döf a csomagba – és a szerelmes fiatalember koponyájába. A Velvet Underground 1968-as White Light/White Heat albumán szereplő The Gift (Az ajándék) című bő nyolcperces számban John Cale olvassa fel Lou Reed főiskolai novelláját, és a felvétel bizarrságát csak fokozza a radikálisan kettévágott sztereó hang: Cale hangja a bal csatornán, az együttes zenéje a jobb csatornán hallható. Xantus János tehát ebből a számból merítette az ihletet első kisjátékfilmjéhez, melyhez a hasonló hangvételű instrumentális aláfestő zenét nem mással íratta meg, mint Másik Jánossal – ha valaki lehet „a magyar John Cale”, akkor ő az!
 
a Diorissimo – mely a Nemzeti Audiovizuális Archívum különgyűjteményében a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei között szerepel – itt rögtön meg is tekinthető:
 

a Velvet Underground The Gift című száma itt hallható:

 

a számban elhangzó Lou Reed-novella itt olvasható:
http://www.fimdalinha.com/the-gift-the-velvet-underground

a szöveg egy rajongó fordításában itt olvasható magyarul:
http://stibor.blogspot.com/2006/03/az-ajndk.html

a YouTube-on a Lou Reed-novella számos amatőr megfilmesítése látható – ez az egyik legjobb, ráadásul végigmegy alatta az eredeti Velvet Underground-szám is:

 

itt meghallgatható a jobb csatornáról levett zene magában, és hozzá a szöveg a képernyő alján fut:

 

ez pedig a szám nagyon kevés élő előadásának egyike, a Velvet Underground 1993-as alkalmi összeállásának és rövidke európai turnéjának idejéből:

 

összeállította: Déri Zsolt
 

https://recorder.blog.hu/2011/01/20/diorissimo_kisjatekfilm_1980
Diorissimo (rövidfilm, 1980, rendezte: Xantus János, főszerepben: Méhes Marietta)
süti beállítások módosítása