„Rettegek a tömegtől, de megijedek a magánytól” – Egyperces szinti-punkba sűrített FÓBIÁK

2024.10.14. 11:11, srecorder

fobiak_video_cover.jpg

Itt a boszorkányok pedig nincsenek legújabb dala.

Nyáron jelent meg Jacsó Miklós, az elektronikus poszt-rockos SOLKYM producerének új poszt-punk side-projectje, a boszorkányok pedig nincsenek első dala. A KÉT ÁLLAT-ról és a Gróf Balázs animációira épülő szövegvideóról akkor mi is hírt adtunk.

Az első dal kapcsán az egyik kritikai észrevétel többektől az volt, hogy a szám túl rövid. Nos, a most debütáló FÓBIÁK fele olyan hosszú sincs. Egy percnyi tömény, szintikkel zakatoló punkőrület a félelmeinkről. „Mind félünk valamitől. Ráadásul amitől egyikünk retteg vagy undorodik, az a másiknak szép vagy természetes része az életének. Ez meg aztán képes az emberek közé szakadékot vágni, egy újabb okot ad arra, hogy kiderüljön, mennyire nem értjük meg egymást és azt, hogyan működünk” – mondja a Felütés podcastből is ismerős Miki, aki nemcsak a dalt, de a videót is készítette.

„Fél napom volt, hogy készítsek egy klipet. Az alapötlet az volt, hogy felveszem sokszor, ahogy előadom a szöveget és ezt összevágom, feliratozom, effektezem, de végül inkább stock videókhoz nyúltam és ezzel egészítettem ki a saját felvételeimet. Szándékosan didaktikus a klip, hiszen a dalt sem akartam túl komolyan venni. Amikor megírtam a szöveget, még aznap felvettem a zenei alapokkal együtt, aztán sokáig félreraktam, mert az volt a gondolatom, hogy majd folytatom, írok még hozzá 2-3 verzét, hiszen azt „úgy kell”. Rájöttem aztán, hogy ebben a dalban „ennyi van”, ez így kerek. Beszámol, arcba vág, ledarál.”

A dalt most is Szőke Csaba masterelte a GainLab Studioban, de a felvételért és a keverésért a szerző felelt. „A BPN kapcsán az az alapelvem, hogy nincs olyan, hogy elég torzító. Sem a hangszereken, sem az éneken, sem a videókon. Ez egy torz, túlvezérelt project. Bár a következő megjelenésem egy „cure-osabb”, dallamosabb és az eddigieknél hosszabb dal lesz, azért az is szét lesz mocskolva rendesen.”

A boszorkányok pedig nincsenek dalról dalra, lassan építkezve jelenteti meg számait, amik majd összeállnak egy (kis- vagy nagy)lemezzé. Egyelőre sem koncert, sem külön social media jelenlét nem várható a projecthez, minden info a SOLKYM felületein érhető el.

bpn_fobiak_cover_sm.jpg

 

SOLKYM a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/10/14/rettegek_a_tomegtol_de_megijedek_a_maganytol_egyperces_szinti-punkba_suritett_fobiak
„Rettegek a tömegtől, de megijedek a magánytól” – Egyperces szinti-punkba sűrített FÓBIÁK
süti beállítások módosítása