A poszt-Rashadi footwork legeredetibb alkotója. Jlin: Akoma (lemezkritika)

2024.06.17. 10:34, Recorder.hu

jlin.jpg

Jlin mesterien összerakott harmadik lemezén olyan művészekkel dolgozik együtt, mint Björk, Philip Glass és a Kronos Quartet. Ez a kritika először a Recorder magazin 113. számában jelent meg.

Az indianai Jlin a poszt-Rashadi footwork legeredetibb alkotójaként vált világszertte ismertté a múlt évtized második felében, miután két remek albumon is megmutatta (2015: Dark Energy, 2017: Black Origami), hogy van élet a műfaj pionírjának halála után. Idáig kellett várni a harmadik albumára, noha nem teltek tétlenségben az évek: írt soundtracket kortárs táncelőadáshoz, dolgozott a Third Coast Percussionnel, amiért zenei Pulitzer-díjra jelölték, de remixelt többek közt Martin L. Gore-t is.

Az Akoma szellemiségében inkább visszakanyarodik a saját lemezeihez, de még nagyobb tétekkel és még emlékezetesebb pillanatokkal. A footwork szerkezeteken sok aktuális hatás érződik – például világzene, modern klasszikus témák, de még trance is –, míg az alkalmi közreműködők igazán lenyűgöző sort alkotnak. Jlin mesterien tart egyben mindent az utolsó pillanatig, így e munkája nemcsak saját életművében jelentős, de biztosan az év egyik fontosabb elektronikus zenei megjelenése.

jlin_1.jpgElőadó: Jlin

Cím: Akoma 

Kiadó: Planet Mu

Megjelenés: 2024. március 22.

Műfaj: footwork, kísérleti

Kulcsdal: The Precision Of Infinity feat. Philip Glass

 

 

9/10

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2024/06/17/jlin_akoma_lemezkritika
A poszt-Rashadi footwork legeredetibb alkotója. Jlin: Akoma (lemezkritika)
süti beállítások módosítása