Mindennapokra reflektálni a klubból – Új Mankind EP az új kiadójánál: Lost & Found-premier

2024.05.21. 11:25, srecorder

mankind.jpg

Hipnotikus, utcazajokat törzsi hatásokkal ötvöző EP-vel és új kiadóval jön egy kisebb kihagyás után a budapesti elektronikus zenei szcénában Mankindként ismert Varga Ákos.

A hazai klubéletben 2017 óta aktív Mankind nevével találkozhattunk az Anima Sound System remixlemezén (Tekerd meg és táncolj), és szerettük, amkor már-már feelgood klubslágerként született újjá kezei alatt a Szép napok című Jazzékiel-album talán leghidegebb dala, a Kés a víz alatt. Programszervezőként több klub és fesztivál programját is kurálta (jelenleg az Aether Club bookingjait pörgeti), ROT c. videója különdíjas volt a KlipszemlénUntitled Benefits című, első komolyabb megjelenéséről pedig ezt írtuk 2020-ban„Az a fajta sötét, ütősközpontú techno ez, ami ugyan repetitív, mégis végig leköt, és sötétsége ellenére ellenállhatatlan vonzerő is van benne. Plusz csodálatosan mormogó mélyek és egyéb meglepetések.”

Mankind Lost & Found EP-je kétévnyi produceri szünet utáni visszatérés, hipnotikus, néhol törzsi hatásokat ötvöző zenékkel, amelyek tele vannak a mindennapi életből vett field recording elemekkel. A Szigony utcai orvosi rendelő ajtócsapódásai vagy Zalakaros környéki madarak zajai analóg eszközökkel párosulnak, amelyek a ferencvárosi Forge Studióban álltak össze egy egésszé.

„A két év kihagyás fő oka az Aether Club és az Easy Art Space programszervezése volt. Ez olyan mennyiségű energiát vett le rólam, hogy nem maradt már a kreatív folyamatokra, de egy novemberi, berlini fellépés után visszajött belém az alkotókedv a semmiből” – meséli Ákos, aki a hétköznapi sétálgatások alatt felvett field recordingokat darabolta fel, majd csinosítgatta ki az EP-n, ami a mindennapokra reflektál egy klubosabb megközelítésből.

A Lost & Found nem csupán Mankind visszatérését jelenti, hanem a Madrapur kiadó első megjelenését is. A kiadó célja, hogy „friss, innovatív hangzást hozzon a felszínre és előtérbe helyezze az eddig háttérbe szorult előadókat mind a hazai, mind a nemzetközi techno szcénában”. A Madrapurt Varga Ákos és Földi Ádám fényképész alapította, akik egyaránt festői oldalról közelítik meg az alkotást, és nagy hangsúlyt fektetnek a részletekre és a textúrákra.

A Lost & Found elérhető minden streaming-platformon, a Bandcampen pedig akár meg is vásárolható.

 

Mankind a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon.

Madrapur az Instagramon. Bandcampen.

Fotó: Földi Ádám.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/05/21/mindennapokra_reflektalni_a_klubbol_uj_mankind_ep_az_uj_kiadojanal_lost_and_found_premier
Mindennapokra reflektálni a klubból – Új Mankind EP az új kiadójánál: Lost & Found-premier
süti beállítások módosítása