„Sok részeg agáma vájbol minden fióklakásban” – Sungazers-klippremier

2024.05.20. 16:10, srecorder

sungazers-agama.jpg

Bele kell pusztulni a melóba, csak akkor leszünk jó emberek? Itt a szegedi Sungazers új dala.

„Kábítószer-túladagolás miatt szállítottak kórházba több nyugdíjas férfit és nőt, miután a nagysikerű előadó, Geriboi privát házibuliján rajtaütöttek a rendőrök. A tisztázatlan körülmények között hirtelen meggazdagodott művész rendszeresen tart hasonló eseményeket, mióta felvásárolt és egybenyitott egy egész paneltömböt. A rendőrségnek azt nyilatkozta, szereti a környéket, nem akart elköltözni, így úgy döntött, inkább segít változtatni a helyiek szürke és begyepesedett életmódján. A helyszínen több mázsa tudatmódosító szert és több tucat delíriumban táncoló nyugdíjast találtak, akik akadályozták a rendőri eljárást, mondván, nem szeretnék, ha elvinnék a megmentőjüket. A rendőrség egy házi videót is lefoglalt, mely a rajtaütés előtti néhány órában készülhetett. A megrázó képsorok az alábbi videóban megtekinthetőek.”

Ezzel a konceptsztorival vezette fel új dalát a Sungazers, amelyben Geriboion, vagyis a Sungazers mindenesének wannabe rocksztár alteregóján keresztül ez a dal is komolyabb mentális egyéni és közállapotokat feszeget.

„A generációnkra igencsak jellemző szorongás mint alapállapot a dalban a megfelelési kényszerre, a kisebbségi komplexusokra és az attól való félelemre vezethető vissza, hogy valamit eredendően rosszul csinálunk. Valószínűleg nem csak én tapasztalom, hogy a gyerekkorunkból, a káros családi berögződésekből azt a normát hoztuk magunkkal, hogy nem lehet jó ember az, aki jól érzi magát. Biztosan nem dolgozik elég keményen és eleget, nem elég kötelességtudó, meg egyébként is miből telt neki? Ezért kényszeresen és tudat alatt figyelünk rá, hogy eleget panaszkodjunk, hogy szemléltessük, nekünk milyen rossz, mert úgy nem lehet rajtunk fogást találni és nem fog kinézni minket a közösség. Bele kell pusztulni a melóba, szenvedni kell, mert csak akkor leszünk „jó emberek” – mesélte Géczi Gergő.az Agámáról, ami mellé Spotifyon egy instrumentális testvérdalt is kihoztak Erkély diszkó címmel.

„A zsémbes, mindenért seprűnyéllel kopogó, agáma-szakállas néni/bácsi panelszomszéd a dalban ennek a negatív, túlkompenzáló és önsanyargató felettes énnek az analógiája, amit igyekeztünk ilyen-olyan módszerekkel egy teljes szemléletváltásra bírni.”

A Sungazers Géczi Gergő összművészeti szólóprojektjeként indult 2014-ben, de az évek során zenekarrá fejlődött, és a 2022-es nagylemezével ért a csúcsra. "A Nosztalgiaország II. az a ritka fajta lemez, ami többszöri hallgatásra egyre kiismerhetetlenebbnek bizonyul – és így egyre jobbnak" – írtuk a kritikánkban a Sungazersről, akik alternatív zenekarnak mondják magukat, de a zenéjükbe tényleg minden belefér: zúzós metál, trap, hiphop, drum 'n' bass, triphop, rombolós dubstep. Legutóbb a Nirvanát a trappel összehozó daluk, az Aranykori traumák kapcsán szerepeltek a Recorderen.

 

Sungazers a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/05/20/sok_reszeg_agama_vajbol_minden_fioklakasban_sungazers_klippremier_agama
„Sok részeg agáma vájbol minden fióklakásban” – Sungazers-klippremier
süti beállítások módosítása