Korai Chili, analóg nosztalgia és tömény VHS-gyönyör a Bull Ball új klipjében – Itt a Pack It Up!

2024.05.17. 09:55, srecorder

bullball_packitup_9_6_161111.jpg

Képileg egy klasszikus RHCP-videót is megidéz és igazi másolt kazettás hangulatokat hoz új klipjében a Bull Ball, akik tavaly újultak meg és nemsokára élőben is bemutatják visszatérő EP-jüket. Premier!

Renátó: Állsz a Bosnyákon a 3-as megállójában, egy gizda csávó egy szakadt Budmil táskából kirámol egy dzsuvás pokrócra néhány régi holmit. A valamelyik lépcsőházból elbugázott muskátli mellett egy régi tetris, életlen villanyborotva, Stahl Konyhája szakácskönyvek, Sharp manager kalkulátorok, egy pár letaposott sarkú 41-es Avic sportcipő, egy kopott fekete walkman.

Elkap egy érzés.

Pontosan ez a dal az.

Adrián: Ha már teljesen véletlenül sikerült megidéznünk a Red Hot Chili első korszakát, úgy illik, hogy a koncerteken is hozzuk ezt a fun hangulatot. Furcsa olyan dologban részt venni, ami arról szól, hogy csak jól érezzük magunkat és bolondozunk, úgy látszik, nekem ehhez is meg kellett érni. Amúgy meg boldog 30. évfordulót a Jönnek a férgeknek! Az Uborkát meg hozzuk vissza pls!

Máté: Renátó egyszercsak a semmiből mutatott egy régi szerb funk-rock brigádot, akik Deca loših muzičara névre hallgatnak, talán ezt a videót, de egyébként van nekik hasonló még talán 10 is. Elképesztő volt számomra, hogy mennyire eltalálták a korabeli Los Angeles-i inspirációs zenekarok hangulatát a 90-es évek kellős közepén. Nyilván faék-egyszerű és azért kelet-európai, de van stilója. Ezután azért előhúztam a RHCP Higher Ground klipjét, amit talán a legtöbbször néztem az akkori klipjeik közül. Ebben nyilván több a vágás, de ami közös bennük, ez a trógerül lukasztott háttér, és az illúziókeltés vágyának hiánya, hogy realisztikus szereplő-háttér viszonyulásra alapozzon a videó alkotója, hanem csak színes-szagos és dinamikus képekkel dúsítja.

Akad pár átkötő elem, de erősen elrugaszkodtunk a Rise & Fall misztikusan modern látványvilágától és jobban engedtünk a grúvnak, ami nyilván elsőre klasszikusan hozza a Bull Ballra jellemző rapesebb, „limpbizkitesebb” témákat, de a refrénre Adrián olyan gitárt költött, hogy nekem a kedvenc Jane's Addiction-számaim hangulatával vetekszik. A dal is megénekli az analóg nosztalgiát, így hát videószakmailag se állhattunk ellen ennek.

Direkt egy 80-as évek végebeli VHS-kamerát béreltem hozzá, amit már többször volt szerencsém használni és csoda, hogy még működik bármennyire is. Ezeknek az öreg gépeknek általában még, ha áram alá is helyezhetőek, a képérzékelő katódjuk már rég kiégett, például nekem is van egy hasonló példány a polcomon dísznek. A Keskenyfilmes Besenyei Zalán szerencsére ezeket szépen rendben tartja és kikísérleteztük anno, hogyan is lehet ezzel rögzíteni, mert hogy ennek a hibája összesen az, hogy magát a VHS-kazettát nem hajtja meg. Lényegében az analóg standby képet digitálissá alakítjuk és rögzítjük. A helyszínt a jóöreg Barhole Music nyújtotta, amiből greenscreen „stúdiót” csináltunk. Mivel a háttereinket „összelopkodtuk” az internetről, ezeknek is várhatóan nem volt túl részletgazdag a képminősége, és mivel a nyersünkből is hiányzott a VHS-szalag zsizsegése, ezért mégegyszer a kész vágatot felvettem egy régi műsoros kazettára és azt visszadigitalizáltam, így nyerte el ezt az igazi másolt kazettás hangulatot.

Ami külön poén volt, hogy az egyik kazettát, amire átjátszottam, pont Renátó hagyta itt nálam pár éve, amin a Jackass 3, illetve még pár tévéből felvett videóklip volt, és ennek végén pont találtam még 2 és fél perc üres részt. Konkrétan úgy lett vége kockapontosan a szalagnak is, ahogy a klip vége-logói kifutnak, szóval a legvégén látható szalaghiba és a „visszacsév” nem csak a hangulatkeltés miatt lett odacsalva. Kellett még egy másik kazetta is, amivel a szalaghibás részeket át tudtam fedni, erre az én Támad a Mars! és szintén régi Music Boxról felvett klipes kazettámat égettem. Jelenleg egy szalagon létezik ez a klip a Korn Make Me Bad vagy a Metallica St. Anger vagy a Cypress Hill LowRider klipje mellett. Olyan jó!

bullball_packitup_9_1_14_klip.jpg

2016-ban itt, a Recorderen debütált az alternatív/crossover/nu-metalos Bull Ball, amely többévnyi inaktivitás után született újjá tavaly. A régi felállásból Bai Renátó (basszusgitár/ének) maradt frontemberként, az új arcok más, ismert együttesekből érkeztek. A gitáros Várhidi Adrián saját vezetésű zenekara a grungeos-stoneres Alone In the MoonDajka Tamás Dorogi Péter zenekarában dobol, illetve a szintik, samplingek és scratch-ekért felelős Shaman Leva a Busa Pista frontkodásával működő Mangani 808 nevű rap-hardcore zenekarban is húzza a lemezeket.

A manapság grúvos, hiphopos, néha grunge-os nu-metalt játszó Bull Ball régi barátja és vizuálfelelőse, a Recorderen a legjobb hazai kliprendezők közé választott Szombath Máté a zenekar menedzsereként is dolgozik, és persze a klipjeiket is ő készíti. A zenekar május 23-án a Gödörben ad visszatérő koncertet a Perfect Pill prog-grunge-rock és az Acid Empire industrial rap-metal zenekarokkal. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Bull Ball a Facebookon. Instagramon. Bandcampen.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/05/17/korai_chili_analog_nosztalgia_es_tomeny_vhs-gyonyor_a_bull_ball_uj_klipjeben_itt_a_pack_it_up
Korai Chili, analóg nosztalgia és tömény VHS-gyönyör a Bull Ball új klipjében – Itt a Pack It Up!
süti beállítások módosítása