„Összefoglalja az utat, amit eddig zeneileg bejártam” – Premieren Palágyi Ildikó animációs klipje, a Ne hagyj itt

2024.05.10. 15:46, srecorder

palagyi.jpg

Énekhangokra és baljós elektronikára épülő népdalfeldolgozást adott ki Palágyi Ildikó a május végén érkező, Légtérkép című új lemezéről, amihez a Dzsúdlóval (Keringő) és Azahriah-val is dolgozó duó, a Sparhelt Animation készített szép animációs klipet.

„A megjelenő lemezem számomra összefoglalja azt az utat, amit eddig zeneileg bejártam. Klasszikus zenéből érkező jazz-zenész vagyok, aki dalszerzőként leginkább a könnyűzenében alkot. Mindezek a hatások mára már nem szétválasztottságban, hanem egymásba kapaszkodva léteznek bennem. A Ne hagyj itt ennek az útnak a lenyomata. Ezt a népdalt Bartók-kórusműként ismertem meg és énekeltem konzis koromban Miskolcon, majd sok évvel később anyukaként vettem elő az esti altatásoknál. Azóta motoszkál bennem, hogy egy saját feldolgozás szülessen belőle, ami végül ezen a lemezen találta meg a helyét” – mesélte az énekesnő.

pala_gyi_ildiko_2024.jpgPalágyi Ildikó. Fotó: Csoboth Edina.

Palágyi Ildikó első klipjét a Northern Song című dalhoz Ászity Boglárka készítette 2018-ban. „Nagyon szerettem volna az új lemez egyik szerzeményéhez újra animációs képi világot. Egyértelmű volt, hogy ismét Bogit keresem meg, aki az utóbbi években Szakály Rékával csapatban, a Sparhelt Animation színeiben alkot. Utólag nagyon érdekesnek tartom, hogy ismét egy olyan dalban dolgozunk együtt, aminek a hangszerelése a Northern Songhoz hasonlóan rendhagyó, csak énekhangokra és némi élő elektronikára épül” – tette hozzá Ildikó, aki azt is elárulta Facebookon, hogy élőben egy ideje játssza már ezt a dalt looperrel, de sokáig bizonytalan volt abban, hogy milyen legyen a lemezverzió, és Facebookon elárulta, hogy a megfejtős, túlgondolós koncepciót végül az utolsó pillanatban elengedte, így maradt a népdal és az improvizáció”.

„Szerettük volna a dalszövegben elhangzó szomorú várakozást és veszteséget úgy megmutatni, hogy ne út mellett álldogáló, siránkozó alakokat ábrázoljunk. A népdal-feldolgozás jellegéből jött a régi parasztház és az állatok archetipikus használata. A dal ritmusa segített nekünk lassabb képekben kibontakozni, misztikusságban pedig Ildikó énekhangja adta meg a mércét. A történet egy szimbolikus helyszínen játszódik. Az elhagyatott ház helyiségeit lassan betöltik, belakják a körülötte élő állatok, ahogy haladunk szobáról szobára, majd az egész, mint az emlékek és az érzések egy kapcsolatban, elhalványulnak, elmúlnak. Nagyon szerettünk ezen a klipen dolgozni, mert a zene hangulata könnyen hozta magával azokat a képeket, amikkel mesélünk” – mondta az alkotópáros.

A Ne hagyj ittet Ildikó a júniusi, akvás lemezbemutatón Balla Gergővel, a Platon Karataev frontemberével adja elő. Ildikó zenekarában Gyémánt Bálint (gitár), Bartók Vince (basszusgitár) és Mihalik Ábel (dob), előzenekar a NoémoJegyvásárlás, Facebook-esemény.

Az art-pop, a jazz és az elektronika határán alkotó Ildikó első magyar nyelvű dala, a Pillangó, és Körbeér című EP-je is a Recorderen debütált, ITT és ITT.

 

Palágyi Ildikó a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/05/10/osszefoglalja_az_utat_amit_eddig_zeneileg_bejartam_premier_palagyi_ildiko_animacios_klip_ne_hagyj_it
„Összefoglalja az utat, amit eddig zeneileg bejártam” – Premieren Palágyi Ildikó animációs klipje, a Ne hagyj itt
süti beállítások módosítása