„Látott már maga ilyet Schneider úr?” – Közel 40 év után klipen a Ladánybene 27 első ska dala

2024.05.03. 08:48, srecorder

lb27_shneider_fotok-10.jpg

Leporolta és végre stúdióban is rögzítette korai ska korszakának ikonikus dalait a Ladánybene 27 a ma megjelenő Menekülés albumra, amit május 9-én régi barátokkal játszanak el a Kobuciban. A Schneider úr Recorderen debütáló klipjéből azt is belőhetjük, milyen jó hangulatban telt a múltidézés.

„A Schneider úr az egyik legelső SKA nótánk. A '80-as évek második felében bepottyantunk egy angyalföldi klubba, ahol egy FALS nevű banda játszott. Nagyon megtetszett nekünk ez a vidám, pörgős zene, és a buli hangulata. Énekeltek egy dalt egy részeges házmesterről, akit Kovátsnénak hívtak… Elkezdtünk mi is ebben a SKA műfajban gondolkodni és a Kovátsné mellé megírtuk a mi Schneider úr c. dalunkat és több másikat, amik most a Menekülés albumra végre felkerültek” – meséli Bodnár Tibi, a Ladánybene 27 gitárosa és zenekarvezetője.

A Menekülés kordokumentáció, az LB27 1987 és 1990 közötti, „forradalmi” korszakának dalait gyűjti össze, amelyek akkor nem kerültek lemezre, de meghozták az első sikereket az idén már 39 éves zenekarnak. Az első rádiófelvételeket, telt házas klubbulikat, tehetségkutatókon (AORTA) elért jó helyezéseket, és a Tokaji Rock Gyermekei Tábor szakmai első díját, ami után egyenes út vezetett a zenekart országos ismertséghez juttató, négy albumra szóló PolyGram-lemezszerződésig. 

438088421_967837871389831_9034626397277694665_n.jpgA Ladánybene 27 1987-ben.

„Így kerültünk Szigeti Feri (Karthago) kezei közé, hogy az első albumunk megjelenhessen. De Feri profi producer volt. A lelkesedésünk és a Rastafari című dalunk hatott rá, ezért reggae dalokat kért tőlünk az első albumunkra. Aztán a másodikra is. És így lettünk a reggae hazai nagykövetei. Felemelő érzés és megtiszteltetés számunkra, igyekszünk is megfelelni immár 3 évtizede, vagy még több. Viszont ezek a régi dalok, amiket az első albumunkig írtunk, nem kerültek lemezre, nem készítettünk belőlük stúdiófelvételeket. Az elmúlt hetekben leporoltuk a dalokat és bevittük őket a Little Zion stúdióba. Menekülés, Hosszú a sor, Mozigépész, Kicsi Joe, Gibbon, Próbababa, Új SKA, Hív a vasút, 07, Haynal a háztetőn, Szalámi gyár és még jó néhány dal újra életre kelt” – tette hozzá Tibi.

ÍGY SZÜLETETT MEG A MAGYAR REGGAE – A LADÁNYBENE 27 TÖRTÉNETE

A dalok felvételénél és élő megszólaltatásánál is az volt a cél, hogy megőrizzék az eredeti hangzást és hangszerelést, ezért a lemezen és a Kobuci Kertben is több régi zenésztárs közreműködésére lehet számítani.„Hosszú gondolkodás előzte meg a klipre szánt dal kiválasztását. Mindenképp szerettünk volna olyat választani, amiben Szarka úr (billentyűk) és Tary Zsolti (szaxofon) is játszik. Mivel tényleg a legelső SKA dalunk volt és a stúdiófelvétel is kifejezetten jól sikerült, ezért végül ezt a bolondos Schneider urat választottuk. Az új klip a stúdiófelvételek őrületes hangulatát rögzítette celluloidszalag helyett videószalag helyett memóriakártyára” – mesélte Bodnár Tibi.

A LB27 május 9-én játszik a Kobuciban, ahol ott lesz velük Tary Zsolt és Szarka "Szarka úr" Sándor mellett Tóth Tádé” Gábor gitáros-dalszövegíró, valamint a legendás Fals! főnöke, Tokár Frédi, és a hazai ska élet emblematikus arca, a Kugler frontembere, Szasza is. A koncerten elhangzanak a '80-as évek végi LB27 setlistekről elmaradhatatlan Madness-dalok, egy-egy Fals és Marley ska szám, nem beszélve az LB27 néhány újabb kori ska tételéről.

„KONKLÚZIÓ? TÚL SOK RÉGI REGGAE ZENÉT HALLGATOK!” – A LADÁNYBENE 27 KEDVENC 2021-ES ZENÉI

Előzenekar a slágereket skában játszó Super Starsky, a Kobuci ska bulijainak rendszerese házigazdája, a koncertek előtt-között és a buli után pedig a korai jamaicai zenéket képviselő Western Sound System, azaz Szasza és Darth Wada adagolja a rocksteady-early reggae-ska zenéket a vendéglátó pult hangfalain. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

A teljes Menekülés album:

 

Ez pedig az ihletadó Fals-dal:

 

Ladánybene 27 a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Videoanita.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/05/03/schneider_ur_kozel_40_ev_utan_klipet_kapott_a_ladanybene_27_elso_ska_dala
„Látott már maga ilyet Schneider úr?” – Közel 40 év után klipen a Ladánybene 27 első ska dala
süti beállítások módosítása