„Így siratom el a drogozással elvesztegetett két évtizedemet” – Itt a HIPERKARMA új dala, a TIK-TAK!

2024.05.01. 09:59, srecorder

hiperkarma_1.jpg

Húsz évig tartó mindennapos kábítószerhasználat a TIK-TAK nagy változást hozott Bérczesi Róbert életébe, ez ugyanis az énekes-dalszerző első, teljesen józanul írt dala.

A HIPERKARMA frontembere 2020. augusztusában tette le a kábítószereket, és felkészült rá, hogy a tisztulás eredményeként háttérbe szorulhat életében a dalszerzés, és akár hosszú ideig vagy talán soha nem lesz képes új számot írni. „Így indultam el azon a kezdetben éjjel-nappal rémálmokkal teli, félelmetes úton, ami a józanság felé vezetett, és úgy is történt minden, ahogyan gondoltam: az elkövetkező években Müller Péter Sziámi barátommal ugyan kereken száz dalt írtunk meg együtt, de saját szerzeményt, eredeti HIPERKARMA-számot egyszerűen képtelen voltam alkotni. Ami ebben az időszakban HK-dalként megjelent, az mind vagy még korábban írt dalom volt (A Falon Túl, Vonatok Délnek), vagy Péter szövegére épült (Óvni Foglak, Varázshegy)” – mesélte Robi.

Ezekben az években rengeteg duettet hozott össze olyan zenészekkel, mint Bagossy-Bíró Barbi, Molnár Tamás, Pajor Tamás, Agócs Marci, Lecsó és Meszka. Sőt, egy HIPERKARMA-album is megjelent, amin már volt néhány újdonság, de csak angol nyelven. Robi saját bevallása szerint eközben észrevétlenül masszív alkoholista lett, napi egy liter töményet fogyasztott el, azaz szerváltó lett belőle – ahogy az addiktológusok mondják.

 

„Az ember részegebb vagy betépettebb mindig lehet, de józanabb soha”

2023. szeptember 1-jén úgy döntött, hogy az alkoholizmussal is leszámol, és azóta – felnőtt élete során először – teljesen józan. Robinak ez a változás új perspektívát adott, de a dalszerzés továbbra is távolinak tűnt. Aztán 2023 karácsonyán mégis megtört a jég, és egy E-mollt pengetve megfogalmazódott benne az, amiből a refrén és egyben a dal fő sora is lett: „a valóságtól nem menekülhetsz.” Ezután pedig rövid időn belül kész lett a teljes szám is.

A TIK-TAK-hoz a Good Vibes Only csapata készített klipet Laky Dóra rendezésében, aki ifj. Sebő Ferenc kreatív producer közösen fejlesztette a koncepciót. A cél az volt, hogy az erős képekből építkező dalszöveget támogassa a videó, a 360 fokos képi világ és a hagyományos snittek keveredése pedig a Robi múltja és jelene között kontrasztot illusztrálja. A frontember a klipben tetőtől talpig feketébe öltözve járja végig megpróbáltatásai és hányattatásai helyszíneit Budapesten, a videóban pedig természetesen szerepel a teljes HIPERKARMA zenekar is, akik mindenben támogatták őt.

„Robi új számait olyan érzés hallgatni, mintha együtt fejlődnénk és értenénk egyre teljesebben a való világot, ami túlmutat a függőségeken és szenvedésen. A boldogságról, szeretetről, emberi kapcsolatokról, az életről szóló dalokkal is ugyanúgy tudok menni, mint kamaszkoromban a szenvedéssel, hedonizmussal. A kisfiam már az új dalokon nő fel, persze a régiekre is szeret őrjöngeni és ez az élet körforgása” – mondta Kocsó Ábel producer.

437700516_957123443085576_198143396792574777_n.jpgA HIPERKARMA 2024-ben: Szölllösy Kati, Bérczesi Róbert, Hámori Benedek, Kis Tibor Sztivi. Fotó: Bende Csaba.

A HIPERKARMA legközelebb a Budapest Parkban ad koncertet május 24-én, ahol a Konyharegény 10. születésnapját is megünneplik, és itt hangzik el először élőben a TIK-TAK is. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

HIPERKARMA a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/05/01/igy_siratom_el_a_drogozassal_elvesztegetett_ket_evtizedemet_itt_a_hiperkarma_uj_dala_a_tik-tak
„Így siratom el a drogozással elvesztegetett két évtizedemet” – Itt a HIPERKARMA új dala, a TIK-TAK!
süti beállítások módosítása