"Nem vagy komoly, se a Bëlga." Lil Frakk: Innen a név (lemezkritika)

2024.04.23. 12:23, RRRecorder

231114_frakk6214-net.jpg

Lil Frakk már nem egyértelműen az a vicces rapper, aminek indult. De pont attól érdekes, hogy egyszerre van tele poénokkal és sokszor egészen keserű őszinteséggel. Ez a kritika először a Recorder magazin 113. számában jelent meg.

„A politika hidegen hagy / kivéve, ha fideszes vagy” – ezzel a viccel (?) kezdődik a lemez, de a Hideg című számban az is elhangzik, hogy „az a ritkább, ha valami nem hagy hidegen”, és „sokan vesznek körül, de idegenek”. Az egész lemez ilyen: tele van poénokkal, nem feltétlenül viccekkel, hanem labdák feladásával és frappáns lecsapásával (egy Sávlekötő-videóból kiderült, hogy Lil Frakk szerint ez a szerkesztés a (t)rapszövegek általános jellemzője) – de ezek között nem is nagyon elrejtve sok a keserűség. „Több ember nem fér a házamba” (Kutyahouse), „eddig fű volt a táskámban, most már inkább Quamatel” (Badacsony), „hajnalban nálam csak a tánctér, ami üresebb” (Sziluett) satöbbi; a zárás pedig egy szomorú, füttyös k-európai spagetti western.

„Nem vagy komoly, se a Bëlga, tudom, az a baj” (Badacsony) – ez csak messziről nézve rossz köztes helyzet, valójában mostanra egy termékeny alkotói hozzáállás lett. A Frakkenstein sokszínű számai inkább kioltották egymást; itt a nagyrészt Doór Mátyás által hozott alapok szintén változatosak (előkerül Timbaland, house, jungle satöbbi), de Doór védjegye, az előretolt, jellegzetes, mégsem harsány dobhangzás és a popos megoldások ügyes elhelyezése mégis összefogja a lemezt.

lil_frakk_cover_250.jpgElőadó: Lil Frakk

Cím: Innen a név

Kiadó: Escape Plan

Megjelenés: 2024. április 11.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Boszi

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/04/23/lil_frakk_innen_a_nev_lemezkritika
"Nem vagy komoly, se a Bëlga." Lil Frakk: Innen a név (lemezkritika)
süti beállítások módosítása