20 év 20 slágerével ünnepli az EU-csatlakozás évfordulóját Budapest

2024.04.22. 09:40, srecorder

427772237_924001709086747_7633132087321694924_n.jpg

Helló Európa, Helló Tavasz! – Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulóját ingyenes városi fesztivállal ünnepli meg májusban Budapest. A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit, és a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál is reflektál a 20. évfordulóra.

Helló Európa! Fesztivál

Május első hetében rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a Hello Európa Fesztivált, ahol számos ikonikus budapesti helyszín ad otthont a programoknak. A Szabadság hidat megnyitják a gyalogos forgalom előtt; igazi piknik hangulat, utcazenészek és tánc-workshopok várnak mindenkit. A Bartók Béla Boulevard és az Eleven Tavasz koncepció során kortárs képzőművészek közösen alkotnak, és töltik meg az utcákat, tereket és kirakatokat installációikkal.

A Városháza díszudvarán látványos fényinstallációban gyönyörködhetünk a Light Art Museum Budapest jóvoltából, a Szent Gellért és az Egyetem téren utcazenészek és DJ-k szórakoztatják a közönséget, a Fővám téri Vásárcsarnok homlokzatán pedig egy erre az alkalomra készült projection mappinget láthatunk az esti órákban. A Cinema Mystica fényművészeti show-ja kelti életre a Ferenciek tere elfeledett aluljáróját, a Móricz Zsigmond körtéren pedig LUGO graffiti installációja lesz látható.

 

20 év 20 sláger koncert és Majális

Május elsején nosztalgiakoncerttel várja a közönséget a Városháza pop-up parkban, ahol az elmúlt 20 slágert adnak elő az elmúlt 20 évből olyan zenészek, mint Bocskor Bíborka, a Hősök, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel, Wolf Kati, Csorba Lóci, Szebényi Dániel, Szepesi Mátyás, Tanka Balázs vagy épp Varga Miklós. A koncert részeként elhangzik Beethoven Örömódája is a 30 fős Fővárosi Énekkar előadásában, Krasznai Gáspár karnagy vezetésével.

Május 1. és 5. között igazi budapesti Majális várja a kicsiket és nagyokat a Városháza parkban, ahol egész napos ingyenes programokkal érkezik a tavasz. Családi és gyerekműsorok, mesekoncertek, táncelőadások, szabadtéri játékok, újrahasznosított játszótér, körhinta, kézműves foglalkozások, arcfestés, csillámtetoválás, érzékenyítő programok, gasztronómia és szakszervezetek tere – mind megtalálható lesz ebben a néhány napban.

 

44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az április 29. és május 12. között megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztivál a hagyományokhoz hűen színes programokkal, színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges produkciókkal várja a budapestieket és az idelátogatókat.

„Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál programszerkesztésében van, ami állandó, és van, ami változik. Állandó, hogy a kultúrát kivisszük a márványteremből a közterekre. Városszerte olyan programokat hozunk létre, amelyekbe bárki belebotolhat. Változás pedig, hogy idén ünnepeljük az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulóját. Ez a két dolog volt programjaink szervezésének vezérlőelve” – mondta el Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója.

„A Fesztivál nyitókoncertje április 29-én lesz az Olasz Kultúrintézetben. A világhírű Chamber Orchestra of Europe, Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével magyar gyökerű, európai hatású műveket fog előadni. Párhuzamosan zajlik majd a Helló Európa Fesztivál, amely egy igazi időutazással kezdődik. 20 slágeren keresztül ismerhetjük meg azt a 20 évet, amely Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása óta eltelt. Mindkét fesztiválunkon szó szerint belakjuk az egész várost, a Móricz Zsigmond körtértől a Szabadság hídon át, a Városháza udvarán, a Merlinben és a Gellért téren is lesznek programjaink” – tette hozzá.

A Budapest Jazzfest már harmadik éve hozza el Budapestre a műfaj legkiválóbbjait, akik a Jazz Világnapján szabadtéri koncerttel ünneplik meg a húszéves csatlakozást. A Németországból érkező Rimini Protokoll egy formabontó produkciót hoz el Budapestre. Mit jelent valójában Európa? Az Európa házhoz megy című előadás magánlakások nappalijában testközelbe hozza a legtöbbünk fejében elvont fogalomként élő Európa-eszmét.

Az elmúlt 20 évben a kulturális és közösségi összművészeti terek, a romkocsmák nagyban formálták Budapest városképét, és ma is szerves részét képezik a pezsgő és sokszínű fővárosi életnek. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon a hőskorszak és az új generáció jeles képviselői is szerepet kapnak egy este erejéig, hogy a bulinegyed szűk utcái, zárt falai közül kihozzák a szabadba a klubhangulatot, minőségi zenei és művészeti színpadi produkciókkal fűszerezve. Május első két hétvégéjén vár mindenkit a Klubfesztivál a Városháza udvarában!

További infók a Helló Európa! Fesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapjain.

https://recorder.blog.hu/2024/04/22/20_ev_20_slagerevel_unnepli_az_eu-csatlakozas_evfordulojat_budapest
20 év 20 slágerével ünnepli az EU-csatlakozás évfordulóját Budapest
süti beállítások módosítása