Árnyékmunka. ajsa luna: ILLEG*LIS PARTYK (lemezkritika)

2024.04.19. 10:23, Recorder.hu

ajsa-port.jpg

Ajsa luna második albuma karakteres és bátor továbblépés a szuverén magyar dreampop megteremtése felé. Ez a kritika először a Recorder magazin 113. számában jelent meg.

Alig fél évvel első stúdióalbuma megjelenése után, 22 évesen elhappolta az MTV EMA magyar kategóriájának díját többek között Beton.Hofi, Co Lee és Hundred Sins elől. A Világvége című debütlemez kiábrándult óvodás hangján megszólaló felnövéstörténete után az ILLEG*LIS PARTYK kiérleltebb, nemzetközi viszonylatban is érvényes dreampop regiszterben játszik a Purity Ring és a The Naked and Famous nyomdokaiban.

A súlyos beatek taraján a szerző ezúttal egy aspirációsnak kikiáltott életstílust énekel meg jellegzetesen álomszerű hangon: a performatív, perszónák által elbábozott, de meg nem élt pénz-siker-csillogás Bermuda-háromszöget, amiben nőnek lenni ugyan már nem az ártatlanságról szól (mother luna), de a találkozások a férfi princípiummal elnyomást és erőszakot sejtetnek (Maszkulin, sz*x, p*nz meg érz*sek). A női szerepreptoár a maszkulin árnyékában bomlik ki, de ezzel az árnyékkal konfrontálódni, dolgozni kell.

Az új anyag a Világvége abszurditása után egy karcosabb és hétköznapibb világban mozog – kár, mert az absztrakció jól áll ajsa lunának, az árnyékmunka pedig szinte mindig ugyanoda vezet vissza, ahová a valóság csak ritkán ér el: az álmok mezejére. 

ajsa_luna_illeg_lis_partyk_cover.jpegElőadó: ajsa luna

Cím: ILLEG*LIS PARTYK

Kiadó: New Chord Record

Megjelenés: 2024. április 19.

Műfaj: elektropop

Kulcsdal: Tarts meg!

 

 

7.5/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2024/04/19/arnyekmunka_ajsa_luna_illeg_lis_partyk_lemezkritika
Árnyékmunka. ajsa luna: ILLEG*LIS PARTYK (lemezkritika)
süti beállítások módosítása