Simulj a változásba! Itt a weirdo-disco-punkos Tetrats első lemeze: Az jó, azt ismerem

2024.04.18. 14:11, srecorder

tetrats-roncs-7935.jpg

Underground all-star együttes a (halál;orgazmus), a Verőköltő, a Felső Tízezer és a Kinetic Erotic tagjaival.

A Tetratsben a hazai underground ismerős figurái álltak össze: a Felső Tízezer gitárosa és a cappuccino projekt mindenese, Korándi Dávid (gitár, vokál), a mindenhol ott lévő, de elsősorban a Verőköltőből és a (halál;orgazmus)-ból ismert Gressai Ferdinánd (basszus, szintik, vokál), néhai Best Bad Tripben vagy az erotikus punk-jazzes Kinetic Eroticban is játszó Gasner Márk (dobok, vokál), valamint Kovács Lenke (vokál, sikítógép, szintik), akinek ez az első zenekara, ő korábban az Ensemble Mobilé zenei műhelyben és különböző kórusokban énekelt, és a hallgathatatlanság és az eufória határán billegő avantgarde zenei performance-okban vett részt”.

A Tetrats eredetileg okkult-psychedelic-punk akart lenni, de végül weirdo-disco-punk lett belóle, ami a 80-as évek magyar alternatív-avantgárd zenéinek határtalan, kreatív szabadságát is megidézi attitűdben, hangulatban. Néha pszichedelikusan, jazzesen simogató, néha sztóneresen-metálosan riffelő, máskor meg meglepően felemelő a maga abszurd módján; de ebből az eklektikából megszületik egy saját világ, sőt, életfilozófia. Lemezbemutató május elsején lesz a Három Hollóban (Facebook-esemény), minden másról idézzük a zenekart:

„Nincsenek példaképeink, csak olyan zenészek, akiktől sikít a fejünk, és akarunk belőlük még.

Szeretnénk, hogy aki eljön a koncertünkre, az vagy soha többé ne jöjjön el, vagy fájjon neki, hogy kihagyja.

Nagyjából 800 embernek köszönhetjük azt, hogy ez a zenekar létrejött.

Egyesével sajnos nem tudunk mindenkinek írni, de ez a lemez egyfajta köszönetként nyilvánul meg.

Kösz, hogy összehoztatok minket arcok, itt a lemez nektek.

10 tracket hallhattok itt, de ebből csak 8 van megírva. Fontos nekünk az improvizáció, úgyhogy ennek a feltétlen szerelemnek az éteri manifesztációját tapasztalhatjátok. (Kérjük, figyeljetek, jólesne!) Ez a 10 felvétel évek alatt érlelődött alattunk. Volt már féléves leállásunk, jó pár koncertünk, két szám megírása között elteltek évszakok, változtak személyiségek, és mindezek alatt a napok alatt jobb emberek lettünk… de legalábbis emberek.

Van azonban életfilozófiánk: nem szabad megállni. A tetrats a változás. Ha megállsz, lassan belesüppedsz a kényelemből fakadó ürességbe. Elhiszed, hogy csak az a jó, amit ismersz, a számodra nem létező dolgok csak rosszak lehetnek. A tetrats viszont az érzések, történések bármely formáját, felépítését, természetét elfogadja. Megrágjuk. Nem nyeljük le, mert jól nem lakhatunk soha. Az ember által teremtett időnek vége. Felsőbb hatalmak uralkodnak jelenleg felettünk, akik többet tudnak, mint mi valaha tudhatunk.

Simulj a változásba, arra menj, amerre húz...”

 

Ez pedig a lemeznyitó Tetrack montázsklipje, ami a végére szépen elborul: 

 

Tetrats a Facebookon.

Fotó: Hivessy Menyhért.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/18/simulj_a_valtozasba_itt_a_weirdo-disco-punkos_tetrats_elso_lemeze_az_jo_azt_ismerem
Simulj a változásba! Itt a weirdo-disco-punkos Tetrats első lemeze: Az jó, azt ismerem
süti beállítások módosítása