„Talán ha meghalna fiatalon, a verseit többen elolvasnák” – Plutó-klippremier! Ismeretlen magyar költő

2024.04.11. 12:05, srecorder

pluto-kolto.jpg

Költészet napi klip az átalakult, újjászületett Plutó vagány-bohém dalához, az Ismeretlen magyar költőhöz, pompás tavalyi lemezük címadójához.

„Ez a klip a dal szövegére épülő, történetmesélő rövidfilm, börleszkes retró-trash stílusban. A hősies Jarmusch-, Wenders-, Jancsó-i filmek világát idéztük meg. A forgatási koncepció az volt, hogy csak kültéri felvételek legyenek, mert egy régi iPhone-nal, világítás nélkül így lehet elfogadható minőségben fényképezni. Ugyanezért kizárólag 12 és 16 óra között forgattunk, hónapokon át, amikor épp ráértünk. Nem volt stáb – lehetetlenség lett volna minden alkalomra összeszervezni –, így én lettem a rendező-operatőr, Tavaszi Kornél pedig a főszereplő és forgatókönyvíró-társ” – meséli Nemes András, a Plutó (igen, egy ideje már ó-val írják) frontembere, akit a Bérczesi Robival közös, egykori Biorobotból is ismerhetünk.

„Kornélt kiskamasz kora óta ismerem, ugyanis a lányomnak volt a gimnáziumi osztálytársa. Már az akkori iskolai színelőadásokon feltűnt nekem, hogy zseniális bohóc. Közel áll hozzá ez az extrovertált, dekadens, világtól elrugaszkodott szerep. Csak annyi kellett, hogy a találkozóinkra felvegye a szerkóját – onnantól ő már az ismeretlen magyar költő –, így forgattunk ősszel, télen, tavasszal, pesti utcákon, Duna-parton, aluljárókban, temetőben. Fontosak az irodalmi utalások, ezért vettünk fel ennyi budapesti emlékművet. Még így is sok minden kimaradt, például Tommy Ramone Bajcsy-Zsilinszky úti domborműve!”

lazi3699.jpgA Plutó a Szimplában március elején. Fotó: Lázár Todoroff.

A vágó Schnabel Annabella volt, „ő sokat lendített a dramaturgián és számos fontos snittet javasolt. Amikor megvoltunk egy résszel, megvágtuk, pontosan láttuk, mit kellene még felvenni és visszamentünk a helyszínre. Szerintem ez egy nagyon jól működő munkamódszer alacsony költségvetésű klipekhez. Például így jöttünk rá a finisben, hogy Kornél csavarogjon le a Duna-partra sakkozni, vagy hogy az nem elég, hogy egyedül táncolgat nagy költőink sírjánál – múzsák is kellenek oda!”

„Profi táncosokat kerestünk és Veres Dórát, valamint Bakonyi Jusztinát találtuk, akik annyira vagány lányok – teljes nyugalommal végigcsináltak egy flashmob forgatást furcsa sminkben és jelmezben a Fiumei út köztemetőben, úgy, hogy akkor találkozunk először, és a koreográfiát közösen találtuk ki menet közben. Állítom, nincsen még magyar klip ilyen látvánnyal, már ami a táncjeleneteket illeti a romos sírok között.”

„Nagyon örültem, amikor András felkért, hogy együtt dolgozzunk. Már régóta hallgatom a Plutót, de az új lemez azonnal levett a lábamról” – meséli Schnabel Annabella. „Az Ismeretlen Magyar Költő esszenciálisan hordozza mindazt, amit szeretek: a játékosságot, az autentikusságot, a karcosságot és a humort. Ahogy Andrásék forgattak ehhez a kliphez – ketten, hárman egy telefonnal –, az szerintem irtó vagány. Jól áll a klipnek ez a könnyűkezűség. A zene hat a vizuális világra, és a vizuális világ erősíti a – már egyébként is bombaerős – zenét. Szerintem ettől lesz egy klip kiemelkedő. Meg persze, ha nem veszi túl komolyan magát."

A Plutó most szombaton (április 13-án) játszik a Gödörben Sallos Csaba szaxofonossal kiegészülve, ahol fellép még a poszt-punkos shoegaze Gulu Gulu és a poszt-punkos stoner Bufo Alvarius is. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

„ILYEN ZENEKAR TALÁN NINCS MÉG EGY MAGYARORSZÁGON” – NEMES ANDRÁS KEDVENCEI 2023-BÓL

 

Plutó a Facebookon.

nyitókép: Nemes András.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/11/pluto_klippremier_ismeretlen_magyar_kolto
„Talán ha meghalna fiatalon, a verseit többen elolvasnák” – Plutó-klippremier! Ismeretlen magyar költő
süti beállítások módosítása