16 év után új dal a KFT-től – Itt a Te vagy az, aki kell

2024.03.28. 19:51, srecorder

kft2024.jpg

Hosszabb lemezszünet után, idén áprilisban jön ki a KFT új albuma (EP-je), ami a 2008-as A bábu visszavágot követi a sorban, és lesz rajta kemény rock, Nyugatos dal, meg egy-két új sláger is. A Még mit nemről itt, a Recorderen debütál online az első dal, a koncerteken már játszott, de a stúdióban megcsavart Te vagy az, aki kell. Kibe szerelmes a férfi, amikor szerelmes? Premier!

„Néhány évente felmerültek új számok, de mindig elvetettük a gondolatot. Legutóbb két és fél évvel ezelőtt jöttünk össze beszélgetni arról, kinek mennyire van kedve, inspirációja új számokat írni és felvenni. Az utolsó album óta eltelt hosszú idő és a folyamatos koncertezés mind a négyünknek meghozta a lelkesedését. Hamar érkeztek mutatóba az új számok otthoni felvételei, mert dalok mindentől függetlenül is születtek közben. A válogatás már tovább tartott, végül tavaly beköltöztünk Mohai György Pannónia Stúdiójába. Ezúttal a korábbiakhoz képest több sávot használtunk fel az önálló otthoni felvételekből. A kész anyagot elküldtük Háry Péter barátunknak, akivel már több felvételen is dolgoztunk együtt, ő keverte meg, de a zenei producere is ő volt az albumnak és játszik is szinte mindegyik dalban” – mesélte a KFT dobosa, Márton András.

És hogy mit érdemes tudni a most debütáló Te vagy az, aki kellről? „Hát azt, hogy új, hogy sláger, hogy ezt már minden koncerten játsszuk. A dal filozófiai mélységek aprópénzre váltása nélkül elemzi azt az életbevágóan fontos kérdést, hogy kibe szerelmes a férfi, amikor szerelmes.” Első kislemeznek pedig azért választották a közelgő albumról, „mert az új dalok közül ez a legvidámabb, legvilágosabb hangulatú és a nyár édes élethelyzeteiben a legjobban szívet dobogtató. Persze vannak más és másképpen vidám dalok is az albumon” – mondta a Te vagy az, aki kellt is szerző Bornai Tibor.

A KFT új EP-je, a Még mit nem egy hónap múlva, április 26-án jelenik meg, és hat, elég különböző karakterű dal lesz rajta. „Csak a komplett anyag első lehallgatása után éreztünk rá, hogy együtt hallgatva őket összeértek. Előre nem lehetett számítani arra, hogy így csokorban milyen hangulatot árasztanak majd, milyen változatos képet mutatnak” – mondta Márton, aki a második track, a Valahogy nem az én napom zenéjét, szövegét is írta (utóbbiban a neves bluesharmonikás, Pribojszki Mátyás és Szász Ágnes énekesnő is közreműködött). Laár András dala, az Ez a helyzet aktuális mantraként hangzik fel a lemezen, másik számában, az Időutazóban a szerző pedig hirtelen ott találja magát a Nyugat szerkesztőségének ünnepségén 1932-ben. Bornai Tibor másik két dala közül a Buszvezető sokak számára ismerős helyzet ír le, a Hideg ország pedig a KFT kemény rockja.

„Egy zenekar olyan, mint egy élő szervezet. A zenekart az új dalok tartják életben. Attól kering benne a vér, attól mozognak az agysejtjei. Új dalok nélkül csak időnként a sírból előmászó zombi-banda” – vallja Bornai annak kapcsán, hogy ilyen korú (40+) zenekarok már nem feltétlenül írnak új számokat, mert a közönség úgyis a régi slágereket akarja hallani. „A régi dalainkat éppen olyan szívesen és ugyanakkora energiával játsszuk, mint annak idején. Ez azért van, mert nem csak a közönségnek tetszenek, hanem nekünk is. Nálunk is a slágerek a koncert slágerei, de mi merészen hozzá akarunk tenni újabb dalokat is. Ez nagy bátorság, de úgy tudjuk, a mi közönségünk is bátor, hát nincs mitől félnünk.”

kftbigband.jpgLaár András és Lengyelfi Miklós a KFT Big Band-koncerten a Kongresszusiban. Fotó: Varga T. Fruzsina.

A KFT év elején egy big banddel adott nagysikerű koncertet a Kongresszusi Központban, aminek nemsokára vidéken is lesz folytatása. „Januárban valami olyat tudtunk meg önmagunkról, amit csak sejtettünk, de most be is bizonyosodott. Hogy a dalainkban sok a lehetőség, képesek új színekben csillogni, ha van rá lehetőség, ötlet és bátorság. Kilenc fúvóssal, vokállal és ütőssel kiegészítve a hangzást, sikerült magunkat is meglepni.

Hosszabb turnéra nehezen tudnánk elmenni ezzel a produkcióval, mert a közreműködőkkel, stábtagokkal együtt nagyjából 35 főt kell szervezni, egyeztetni, akik közül sokan különféle produkciókban játszanak, néhányan külföldön élnek” - mondja a KFT menedzseri feladatait is intéző Márton. Két Big Band-koncertre azért számíthat a közönség: április 15-én a debreceni Kölcsey Központban, április 20-án pedig a veszprémi Hangvillában lépnek fel, a kettő között pedig ugrálós-táncolós koncertet adnak a Barba Negrában április 19-én, sok slágerrel és olyan ritkábban hallott számokkal, amiket kifejezetten erre az estére vesznek elő. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

A KFT-vel még 2010-ben beszéltük át az életművet: első körben a kezdetektől a Bábu vagyig, másodikban pedig az Afrikától A bábu visszavágig.

 

KFT a Facebookon. Instagramon. Honlap.

nyitókép: Nerpel Nikoletta.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/03/28/16_ev_utan_uj_dal_a_kft-tol_itt_a_te_vagy_az_aki_kell
16 év után új dal a KFT-től – Itt a Te vagy az, aki kell
süti beállítások módosítása