Szombat este Porteleki Áron lemezbemutató a Gólyában!

2024.03.23. 10:00, srecorder

aron_porteleki-photo-by-gabor-nemerov-1536x1024.jpg

Morajló metálgitárokkal, vad freejazz-dobolással, torzított brácsákkal és mindenféle poliritmikus őrülettel jön ki vasárnap a dobos-brácsás Porteleki Áron második szólólemeze, a Smearing, amit a Gólyában már szombat este bemutat egy minifesztivállá duzzadt koncerten.

Porteleki Áront eddig elsősorban a sodró punkot keleti transzzenébe oltó2019 legjobb lemezét jegyző Dorotából, és az egészen szabad zenét játszó 12z-ből ismerhettük, de több szólólemeze is be van tárazva a közeljövőre. Ezek közül is egészen sajátos a Smearing, amely a Kelemen Patrik által rendezett-koreografált táncelőadáshoz, a Cryptic Bodieshoz született, majd fejlődött vele párhuzamosan önálló albummá. Alapjait üres színháztermekben dobolta fel éjszakánként Porteleki, majd ezeket az improvizációkat gondolta tovább mikrotonális szintikkel, gitártorzítokon átküldött és belassított erdélyi brácsákkal, dörgő, indusztriális gitárokkal és sztónerbe hajló vokálokkal. A zene hol gabber, hol dark ambient, hol spoken word, hol drone metal; néha a Swans juthat róla eszünkbe, de a transzcendentális black metalt játszó Liturgy is fontos inspiráció volt, abban legalábbis biztosan, hogy ezek a dalok is magától értetődően hagyják maguk mögött a zenei kötöttségeket.

Stílusos, hogy élőben először a Liturgy szeptemberi, instantos koncertje előtt játszotta Porteleki a Smearing anyagát, bár itt inkább a lemezen megteremtett zenei világból és hangszerekből kiinduló, szabad improvizációról van szó. Ma este is valami ilyen felszabadító nyomasztásra számíthatunk a Gólyában, ahová a Smearinget vinylen és CD-n is kiadó blindblindblind tulajdonképpen egy minifesztivált szervezett a lemezbemutató mellé, amin kaotikus, kibukott hardcore-t játszik a NORMS, kísérleti jazzduóját hozza el Ajtai Péter és Szelevényi Ákos, de jön a jazzből indult, de elektronikával is kísérletező OOO (azaz Csernovszky Márton), a PÉNZ kollektíva törtütem-zsonglőre, Mystic Voip, és a rejtélyes asvanyviz2 is, aki a kísérleti ambient és az odaverős tört ütemek között mozog. Facebook-esemény errefelé.

A Cryptic Bodies – Porteleki szemszögéből rögzített – felvétele megnézhető három részben, itt, itt és itt.

nyitókép: Nemerov Gábor

https://recorder.blog.hu/2024/03/23/szombat_este_porteleki_aron_lemezbemutato_a_golyaban
Szombat este Porteleki Áron lemezbemutató a Gólyában!
süti beállítások módosítása