Atlasz Alszik – Itt a Képzelt Város volt énekeseinek új zenekara!

2024.03.22. 13:52, srecorder

aa_0320.jpg

Két éve váratlanul feloszlott az ország talán legjobb posztrockzenekara, és most legalább ilyen váratlan fordulat, hogy új zenekart alapított a Képzelt Város két énekese. Első daluk, a nagy súlyokat cipelő, ködösen szép, progos-atmoszférikus Hiányzó darab itt, a Recorderen debütál.

„A Képzelt Város feloszlása után ültünk le, de akkor még nem a zenélés gondolatával, pusztán csak azért, mert régen találkoztunk. Aztán kíváncsivá tett minket, hogy milyen lenne együtt alkotni, kötetlenül. Nagyon érdekelt, hogy milyen zene születne belőle, hiszen mi együtt sosem játszottunk a Képzelt Városban, de mindketten a hangjai voltunk bizonyos értelemben” – mesélte Oláh Gergely és Kovács Ákos András, akik nagyon élvezték a tét nélküli, szabad és kreatív dalszerzést, és ebből természetesen nőtt ki egy új együttes ötlete.

Zeneileg közelítenek is a Képzelt Városhoz meg nem is, pont annyira, hogy a hasonlóságok és a különbségek is izgalmasak legyenek azoknak, akiket máig nosztalgiával tölt el, ha meghallják az Anatolijt, a Héliumot vagy a Herculest. „Bár az évekkel nőhet, vagy éppen csökkenhet az ember kísérletező kedve, mindig erősen meghatározza a hangzást, hogy milyen hangszereket ismerünk, és milyen zenéket szeretünk. Különösebb koncepciónk azon kívül nincs, mint hogy mindegyik ötletünket megtöltjük saját mondanivalóval és olyan zenei környezetbe helyezzük, ami remélhetőleg magával is tudja ragadni a hallgatót” – mondták a srácok.

„Faraghatnánk belőle nagyívű elbeszélést vagy tematizálhatnánk a készülő anyagot, egyelőre ezt még nem tesszük. Inkább arra figyelünk, hogy mindegyik dal kerek legyen. A Hiányzó darab is egy ilyen, magában teljes történet. A hozzá készült videóban, ami szándékosan egy picit lazábban kapcsolódik, generatív mesterséges intelligenciával kísérleteztünk. Próbáltuk képekben és ritmikus irányváltoztatásokban is megfogni azokat az ellentéteket, azokat a belső kérdőjeleket és azt a vágyott metamorfózist, amelyet a szöveg is sugall, és amely a videó végére egészen sejtszintig hatol.”

A zenekar koncerteket és nagyobb kiadványt (EP-t vagy lemezt) is tervez, de ez még odébb van, mert nem szeretnének semmit elsietni. „Egy olyan dallal akartunk indulni, ami ízelítőt tud adni abból a világból, amit nagyjából elképzelünk. Egy darab a mozaikból. A dal szerkezete és dinamikája, a hangszerelés, a ritmika hamar összeállt. A szöveg apróságai, illetve a hangzások kitalálása volt hosszabb idő, de a jövőben is szeretnénk annyi időt szánni mindegyik dalra, amennyit igényel” – mondták, a névválasztásról pedig ennyit árultak el az Atlasz Alszik tagjai: „Szerettük volna, ha úgy mesél valamiről, hogy nem magyaráz meg mindent. Az 'Atlasz' – akár a hegyre, mitológiai alakra vagy lepkére gondolunk –, és az 'Alszik' is tiszta jelentéssel bíró szavak. Hogy így, ez a két szó együtt mit üzen, azt mindenki magában fogja tudni keresni ugyanúgy, ahogy mi is tesszük.”

 

Atlasz Alszik a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/03/22/atlasz_alszik_itt_a_kepzelt_varos_volt_enekeseinek_uj_zenekara
Atlasz Alszik – Itt a Képzelt Város volt énekeseinek új zenekara!
süti beállítások módosítása