Az életet ünneplő káosz. Chuquimamani-Condori: DJ E (lemezkritika)

2024.03.07. 09:34, RRRecorder

mix-header-chuquimamani-condori.jpg

Pánsíptől mulatós szintiken át túlvezérelt zajongásig minden hallható ezen a lemezen, mégsem a durvulás vagy rombolás a célja - éppen ellenkezőleg: Elysia Crampton új alteregójával az életet ünnepli. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

Pánsíppal, énekkel indulunk, alatta egyszerű, lo-fi dobolás, körülötte úszkáló szinti. Aztán egyre jobban szétcsúsznak a rétegek; édeskésen vinnyogó szinti szárnyal fel, akadozó fanfárok és zörgőssé torzult dobok fokozzák a káoszt, a mindezt elvileg megtámasztó ritmus pedig mintha le lenne maradva saját magától… és még nem járunk a második percnél sem.

Dél-amerikai népi műfajok, bénuci mulatós vagy éppen new age-es szintik, szétcsúszó dobok, random rádiós szövegminták, túlvezérelt és/vagy kísértetiesre lelassított rétegek követhetetlen kollázsa ez a lemez; de a legfurább benne az, hogy valójában nem durva, sőt. Nem rombolni akar, hanem pont hogy egyszerre túl sok mindent ünnepelni, meg leginkább az életet, aminek lényegi része ez a diszharmonikus túl sok.

Ez csak úgy lehetséges, hogy a káosz mögött egy nagyon is biztos kéz van, és tényleg: Chuquimamani-Condori ismert bolíviai-amerikai zenész-aktivista, aki E+E néven készített mixeivel lett ismertté, Elysia Cramptonként kiadott lemezei pedig komoly kritikai sikert arattak.

chuquimamani-condori.jpgElőadó: Chuquimamani-Condori

Cím: DJ E

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2023. november 15.

Műfaj: kollázs

Kulcsdal: Know

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2024/03/07/chuquimamani-condori_dj_e
Az életet ünneplő káosz. Chuquimamani-Condori: DJ E (lemezkritika)
süti beállítások módosítása