Húz a pop felé, de marad a sötétben – Premieren a splitmold első nagylemeze

2024.02.29. 13:00, srecorder

splitmold.jpg

Hat év után megjelent az élő hangszeres indie elektronikával kísérletező, volt Amber Smith- és jelenlegi Artur-tagokat is soraiban tudó splitmold első nagylemeze, amit március 7-én élőben is bemutatnak a Gribedli Feszten a szegedi Grand Caféban.

A Splitmold 2018-ban alakult, a korábban az Amber Smith, a The Twist, az Időrablók és a Lajka tagjaként játszó Ács Oszkár (szintetizátor, vokál, perkusszió), a szintén szegedi, alter-, art- és poszt-rockos Arturból ismerős Török Dénes (elektronika, basszusgitár, vokál) és Vőneki Ádám (elektronika, gitár, vokál), valamint Wittmann Eszter (szintetizátor, ének) alkotja. Két kislemez, a 2019-es Noone Left és a Recorderen debütált, 2021-es Into the Forest után most elkészültek az első LP-vel is.

„A különböző hangulatok megjelenítése már szélesebb palettán mozog, mint a kislemezek számaiban. Zenei szempontból nézve beépítettünk pár pop felé húzó, az ablakon egy kis levegőt beengedő számot, mint a Free for a Moment, a Sunset, vagy a The Pressure. A spektrum másik végét reprezentálva pedig maradtunk a dark oldalán, ami a korábbi kislemezek számait is végigkísérte. A lemez zeneileg színesedni látszó képét pedig a dalszövegekre továbbra is jellemző mélyen fekvő hangulatvilág köti egybe. A szövegek lektorálásában Robert James Robson volt a segítségünkre” – mesélte Eszter a lemezről, amin az volt a céljuk, hogy a komfortzónájukból kilépve, dinamikusabb irányba mozduljanak el.

zenekari_foto.jpgsplitmold. Fotó: Höffler Norbert.

„A nagylemez számainak egy részét régóta dédelgetett témák adják, amelyeket koncertről koncertre alakítgattunk, és végül mostanra nyerték el azt a formát, hogy az albumra tegyük őket. És persze vannak frissebb számok is, köztük a Sinking, ami egyedüli számként a lemezről nem a próbateremben született, hanem egy Tisza-parti nyaralóban egy közös elvonulásunk alkalmával” – árulta el Ádám.

Sokan működtek közre a felvételek során: az egykori Lajka zenekar tagjai a Falling of the Children (Lengyel Zoltán - vokál, Orcsik Roland - pengetős és ütős hangszerek, Szokol Szilárd és kisfia - vokál), Szvetnyik Margit (hegedű) és Bodor Ferenc (kanna, kanál, vokál) az I Feel Numb számvégi megőrüléseit segítették. A felvételek nagy részét a szegedi Gribedli Stúdióban rögzítette a splitmold, majd lezárásként a Bükkbe vonultak el felvenni a még hiányzó sávokat, és kisebb hangszeres, perkussziós elemekkel színesítették a számokat. A felvételek elejétől kezdődően a Zenharmonix Stúdió hangmérnöke, Albert Péter producálta a lemezt, és ő készítette el a keverést és a masztert is. „A közös munka nagyon inspiráló, gördülékeny és előremutató volt” – fűzte hozzá Ádám.

A splitmold március 7-én tehát a Gribedli Feszten játszik a szegedi Grand Caféban, de meghívták őket a szegedi Néma Papagáj Lemezboltba és a budapesti Szerkesztőség kávézóba is, utóbbiban május 3-án lépnek fel.

 

splitmold a Facebookon. Instagramon. Bandcampen.

Fotó: .

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/29/huz_a_pop_fele_de_marad_a_sotetben_premieren_a_splitmold_elso_nagylemeze
Húz a pop felé, de marad a sötétben – Premieren a splitmold első nagylemeze
süti beállítások módosítása